Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Ameriški bogovi
39.95 EUR Zaloga: Na zalogi

Ameriški bogovi

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Boštjan Gorenc

Redna cena: 39,95 €

Sanjska cena: 35,95 €*

Prihranite: 4,00 € (10%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Roman Ameriški bogovi, nosilec venca odličij - med njimi so nebula, hugo, nagrada Brama Stokerja in locus -, vabi na kalejdoskopsko potovanje po ne povsem izmišljeni pokrajini Združenih držav Amerike, ki se bere strah vzbujajoče domače, a tudi nezaslišano tuje. Premišljena, duhovita, vznemirjajoča, strašljiva in nasladna knjiga je absolutna mojstrovina.


Vprašajte nas

Datum izdaje: 24. 05. 2013

Zbirka: ROMAN SANJE

Trda vezava

Obseg: 576 strani

Format: 205 mm x 135 mm

Izkaznica knjige

Podrobnosti

Roman Ameriški bogovi, nosilec venca odličij - med njimi so nebula, hugo, nagrada Brama Stokerja in locus -, vabi na kalejdoskopsko potovanje po ne povsem izmišljeni pokrajini Združenih držav Amerike, ki se bere strah vzbujajoče domače, a tudi nezaslišano tuje. Premišljena, duhovita, vznemirjajoča, strašljiva in nasladna knjiga je absolutna mojstrovina.


Gaimanov četrti roman je mešanica fantasyja ter starodavne in sodobne mitologije, ki v središče zgodbe postavi skrivnostnega in molčečega protagonista – Shadowa, nekdanjega kaznjenca, ki po izpustitvi iz zapora od skrivnostnega neznanca sprejme ponudbo za delo. Shadow se nemudoma znajde v svetu svojega bizarnega delodajalca in tok nenavadnih dogodkov, ki temu sledijo, postavi pod vprašaj vse njegove predstave o svetu. Like v romanu navdihujejo tako številne mitologije in religije kot tudi božanstva sodobnega sveta, ki jih je ustvaril Gaiman – kot na primer bog tehnologije in boginja medijev.


Mojster fantasyja Neil Gaiman se v Ameriških bogovih potopi v temačne globine, kjer se srečata resničnost in domišljija, in svojo literarno magijo popelje do izjemnih rezultatov. Gaiman je s tem odmevnim romanom fantazijski žanr obrnil na glavo – v njem ni iskanj prstanov ali ugrabljenih devic, saj zgodba govori o današnjih vrednotah in njihovem vplivu na tradicijo. Domiselno in k razmišljanju spodbujajočo zgodbo dopolnjujejo dodobra izoblikovani in zanimivi liki. Sposobnost prepletanja mnogoštevilnih zgodb z duhovito kulturno kritiko, pri čemer ohranja fantastične opise likov in vsebinsko privlačno zgoščuje fantasy/horror, Gaimana postavlja na mesto enega najimenitnejših svetovnih pripovednikov. Dodaten biser v neodložljivi pripovedi so vinjete o prihodih božanstev iz starega v novi svet, ki bi lahko neopazno zdrsnile med strani starodavnih bajeslovnih bukev.


Po literarni zasnovi Ameriških bogov pod okriljem HBO nastaja TV-serija, osnutek scenarija za katero piše sam Neil Gaiman.


Prevod dela je podprl Kulturni program Evropske unije (2007‒2013).


O Neilu Gaimanu in fantazijski literaturi na Besedni postaji na Filozofski fakulteti v Ljubljani: Boštjan Gorenc - Pižama, Sergej Hvala - Sneti, Matic Večko in Jure Preglau.

Medijski odzivi

"Izvirno, prevzemajoče, neizmerno domiselno; pustolovski potep po Ameriki, kjer so popotniki še bolj presenetljivi kot obcestne znamenitosti."
- George R. R. Martin

"Pisatelj redkih zaznav in brezmejne domišljije - Neil Gaiman je že dolgo britanska dragocenost; poslej je tudi ameriška."
- William Gibson

"Ameriški bogovi so svojevrsten čudež. Gaiman uspe na srce parajoč in verodostojen način ... povedati največjo zgodbo med njimi."
- Jonathan Carroll

"Ameriški bogovi so dobro spisana, tekoča mešanica fantazije, mitologije, grozljivke, kriminalke in road movieja kot tipične oblike filma za širno deželo, kjer najkrajša zračna črta med obalama meri 3350 kilometrov."
- Sergej 'Sneti' Hvala, Joker

"Založba Sanje s svojo novo izdajo, romanom Ameriški bogovi, ki ga je spisalo nenadkriljivo pero fantastike - Neil Gaiman -, ponovno preseneča in razveseljuje bralce širom naše dežele."
- Dani Mežan, total(no)subjektivni

"Nenavadna zgodba, polna fantazijskih elementov ..."
- Mija Nak, Lepa & zdrava

"... mamljiva skrivnost v mehkih platnicah, ki se nam ponuja v pretres in za minimalno ceno ponuja popotovanje, za katerega bi sicer morali odšteti težke denarce, ali, bog ne daj, zanj plačati z življenjem."
- Katja Perat, AirBeletrina

"Razširjena izdaja bo razveselila vse ljubitelje fantazijskih del, ki niso privrženci predvidljivega in po nekaj straneh poznajo konec. /…/ Najbolj napeto in razgibano branje poletja!"
- Katarina Macele, Stop

"Gaiman se je z Ameriškimi bogovi izkazal za odličnega poznavalca ameriške družbe (in tudi geografije), obenem pa je, kot rojeni Anglež, obdržal primerno kritično distanco."
- Jure Preglau, Bukla

"Ameriške bogove bi žanrsko lahko stlačili v več okvirjev: obenem je fantazijski roman, roman ceste pa tudi kriminalka s pridihom noir."
- Petra Meterc, Radio Študent

"Gaimanova razvejena pripoved je ves čas zavita v kopreno skrivnostnosti, bralec pa deli začudenje skupaj s Shadowom. Tu in tam duhovito, sicer pa brez popuščanja spretno stkano in spisano. Skratka Gaiman, kakršnega imamo radi."
- Gaja Kos, Nedelo

"Gaimanovi Ameriški bogovi bodo zelo povšeči neortodoksnim ljubiteljem fantastičnega literarnega žanra, ki prisegajo na njegove mnogotere literarne hibridne izpeljanke, začinjene z odličnim pripovedovalskim tempom."

- Biljana Pavlović, Primorske novice

"Ameriški bogovi
so prvovrstna fantastična fikcija ..."

- Tomaž Bešter, Konteksti

"Če si z bogovi niste najbolj na ti, vam bosta ob prebiranju Ameriških bogov zelo prav prišla kakšen leksikon ali enciklopedija. Niel Gaiman namreč svojega junaka Shadowa postavi v svet, ki ga poleg ljudi naseljujejo številni bogovi."

- Goran Potočnik Černe, LUD Literatura

Avtor: Neil Gaiman
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Lektura: Darinka Lamut
Oblikovanje knjižnega ovitka: Boštjan Pavletič
Prelom: Nina Ušaj
Založba: Sanje
ISBN: 9789612741297
Jezik: slovenski
Datum izida: 24. maj 2013