Brezplačna dostava nad 35 €
Filter

Wilhelm Reich

Wilhelm Reich

Wilhelm Reich, rojen leta 1897 v Ukrajini, zdravnik, mislec, psihoanalitik in znanstvenik, pred katerim so bežali in čigar knjige in raziskave so zažigali najpoprej fašisti in nacisti, za njimi komunisti in nazadnje – najbolj dosledno in najuspešneje – kapitalisti. Wilhelma, ki je bil pol življenja na begu, so nazadnje zaprli v ZDA, z za lase privlečenimi razlogi – podobno, kakor so pred stoletji preganjali Giordiana Bruna in Galileja, podobno, kakor danes preganjajo Juliana Assangea in številne druge »žvižgače«.

Njegove knjige so prepovedali in zažigali vse do leta 1962, uporabo njegovih ključnih dognanj (in celo nekaterih pojmov) so sodno prepovedali – kakor pri Galileju, ne da bi dopustili preverjanje njihove relevantnosti –, dejanje ameriškega establišmenta pa je urno pozdravila vrsta »znanstvenih« združenj, na čelu z agencijo za jedrsko energijo ter mednarodnim združenjem psihoanalitikov.

Wilhelm Reich je umrl v zaporu v 60. letu starosti, vsega nekaj dni pred izpustitvijo iz zapora.

»Družbena kriza, v kateri živimo, je pravzaprav posledica splošne nezmožnosti ljudi, da bi upravljali z lastnimi življenji. V preteklih tridesetih letih so iz te nezmožnosti zrasle krute diktature brez kakršnegakoli razumnega družbenega cilja.«

(Wilhelm Reich, Uvod h knjigi Umor Kristusa)

 

O življenju in delu Wilhelma Reicha so naredili celovečeren film, vreden ogleda: Strange Case of Wilhelm Recih 

Nastavi padajočo smer
Prikaži kot Mreža Seznam

1 element

na stran
Nastavi padajočo smer
Prikaži kot Mreža Seznam

1 element

na stran