Brezplačna dostavaBrezplačna dostava nad 35 €.
Sanjsko pismo
Barufa in kažin
11.23 EUR Zaloga: Na zalogi

Barufa in kažin

Humoreske in satire

Avtor: | Založnik: Sanje

Redna cena: 11,23 €

Sanjska cena: 10,11 €*

Prihranite: 1,12 € (10%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Knjiga Barufa in kažin prinaša izbor Frančičevih najboljših humoresk. 

Vprašajte nas

Datum izdaje: 10. 07. 2005

Zbirka: SANJE

Broširana vezava

Obseg: 224 strani

Format: 130 mm x 210 mm

Podrobnosti

Franjo Frančič je eden tistih sodobnih slovenskih pisateljev, ki znajo življenje natančno in sistematično opazovati - od njegovega dna do najvišjih vrhov, od najmanj lepih in prijaznih do človeško najbolj presunljivih početij, v kaerih se oblikujemo kot posamezniki in skupnost. Ob tem je pogosto kritičen in parodičen, zlasti do tistega dela življenja, ki se mu prikazuje v svoji zlagani, napihnjeni, bahavi, hvalisavi in gostobesedni praznosti. In kakor je do tega on takšnega življenja kritičen v svojih romanih in dramah, tako je kritičen tudi v humoreskah in satirah.

Knjiga Barufa in kažin prinaša izbor Frančičevih najboljših humoresk. Zaznamuje jih zgoščena pripoved in neposredni, tekoči dialogi, njihova posebna vrednost pa je v tem, da z nekaj bistvenimi potezami, na način krokija, relativizirajo na videz nedotakljive in vzvišene reči, ljudi in dejanja, mitologije in običaje iz sodobnega slovenskega življenja. V njih se torej skriva izostrena podoba naše vsakdanjosti - tisto, česar mi ne moremo ali nočemo videti, zanamcem pa se bo kazalo kot resnica našega časa.

Odlomek

Orko dio, če bi vedel, da je to življenje tako komplikato, se tudi rodil ne bi! je izdavil moj prijatelj Pino in ga zviznil vase.

Medijski odzivi

"To so bili časi, ko si v igralnici v Portorož zlahka srečal člane italijanske mafije. V Piranu se je snemalo veliko filmov B produkcije, ki jih nismo nikoli videli v kinodvoranah. To so bili časi, ko so velenjski rudarji hodili dopustovat v Fieso. To so bili časi, ko je v piransko luko priplul šejk Kasahgogi, velik trgovec z orožjem. No, hotel je, pa je imel preveliko barko, da bi zaplul v mandrač. Na bleščeči jahti se je trlo lepotic in telesnih stražarjev."
(To so bili časi, Franjo Frančič)

Avtor: Franjo Frančič
Urednik: Rok Zavrtanik
Soustvarjalci: Spremno besedilo: Denis Poniž
Ilustracija na naslovnici: Gorazd Vahen
Lektoriranje: Amelia Kraigher
Založba: Sanje
ISBN: 9789616387613
Jezik: slovenski
Datum izida: 10. jul. 2005