Sanjsko pismo
Bela trdnjava
8.99 EUR Zaloga: Na zalogi

Bela trdnjava

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Katja Zakrajšek

Redna cena: 8,99 €

Sanjska cena: 8,09 €*

Prihranite: 0,90 € (10%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Prva knjiga, s katero je Pamuk pritegnil mednarodno pozornost. Z njo se je njegov opus odločno zasukal k postmodernistični estetiki, ki jo razvija še danes.

Vprašajte nas

Datum izdaje: 02. 06. 2008

Zbirka: KIOSK

Broširana vezava

Obseg: 176 strani

Format: 115 mm x 170 mm

Podrobnosti

Prva knjiga, s katero je Pamuk pritegnil mednarodno pozornost. Z njo se je njegov opus odločno zasukal k postmodernistični estetiki, ki jo razvija še danes. V obliki zgodovinskega romana zasnavlja Pamukove temeljne teme dvojnikov, prepletanja in izmenjave identitet, odnosov med vzhodom in zahodom ter razmerij med resničnim in izmišljenim. Bela trdnjava sledi življenjskima usodama dveh sodobnikov in dvojnikov, renesančnega Italijana in otomanskega Turka, ki se vedno bolj zbližujeta in zbližata in prepleteta, tako da končno izmenjata imeni, identiteti in celo spomine in sanje, dokler ni več jasno, čigav je glas, ki pripoveduje zgodbo.

Odlomek

V tistih dneh sem bil drugačen človek, mati, zaročenka in prijatelji so me celo klicali z drugačnim imenom. Sem ter tja v sanjah še vidim tistega človeka, ki je bil nekoč jaz, ali za katerega zdaj verjamem, da je bil jaz, in se prebudim ves prepoten. Ta človek (...) je bil tedaj star triindvajset let, študiral je »znanost in umetnost« v Firencah in Benetkah, menil, da se kar spozna na astronomijo, matematiko, fiziko, slikarstvo. Seveda je bil domišljav: potem ko se je pregrizel skozi večino tega, kar so dosegli pred njim, je nad vsem skupaj zavihal nos; ni dvomil, da bo vse presegel; ni mu bilo enakega; vedel je, da je pametnejši in bolj ustvarjalen kot kdorkoli drug. Skratka, bil je povprečen mladenič.

Medijski odzivi

"Ta imenitno zgrajena pripoved v svojo zrcalno predstavo zvabi tudi bralce, ki se sprašujejo, čigav je glas, ki pripoveduje zgodbo, in kje je meja med resničnostjo in izmišljijo, med življenjem in sanjami. Obenem je delo slikovit vpogled v neznani, skrivnostni svet Turčije 17. stoletja."

- Maša Ogrizek, Bukla

"Ali so si ljudje z različnih koncev sveta, ki so videti kot enojajčni dvojčki, podobni tudi po značajuč Na to vprašanje, tudi če si ga sploh ni zavestno zastavil, odgovarja priznani turški pisatelj Orhan Pamuk v svojem romanu Bela trdnjava."

- M. T., rtvslo.si

"Bela trdnjava je zgodba o odnosu dveh moških, enega z Vzhoda in drugega z Zahoda. Študent iz Italije med ujetništvom pri hodži začne odkrivati skrivnostnost vzhodnjaškega sveta. Prav tako hodža pokaže precej zanimanja za pridobitve zahodnjaškega sveta. Njun odnos gre tako daleč, da na koncu spremenita identiteti - hodža odpotuje v Italijo, medtem ko mladenič ostane v Turčiji in zaživi hodžino življenje ..."

- STA/Dnevnik

Avtor: Orhan Pamuk
Urednik: Tjaša Koprivec
Soustvarjalci: Lektoriranje: Mateja Dermelj
Oblikovanje: Boštjan Pavletič
Založba: Sanje
ISBN: 9789616653879
Jezik: slovenski
Datum izdaje: 2. jun. 2008