Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Biosoproga
5.99 EUR Zaloga: Na zalogi

Biosoproga

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Anjuša Belehar

Redna cena: 5,99 €

Sanjska cena: 2,00 €*

Prihranite: 3,99 € (67%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Še eno literarno dete češkega magika postreže z drvečimi besednimi zavojčki.


Vprašajte nas

Datum izdaje: 20. 08. 2012

Zbirka: ROMAN SANJE

Broširana vezava

Obseg: 176 strani

Format: 198 mm x 125 mm

Izkaznica knjige

Podrobnosti

Še eno literarno dete češkega magika postreže z drvečimi besednimi zavojčki. Tokrat nas posrka v sunkovito zgodbo o sijajno uspešnem pisatelju in mladi, v biodimenzijo prebujeni soprogi. Inteligentno provokativno in fantastično humorno čtivo za Vieweghove sledilce. 
 
Bila sta Mojmir in Hedvika. Pisatelj, čigar kariera je drzno pridobivala na hitrosti, in njegova mlada žena, simpatično plaha knjižničarka, ki se je, kot bojda velja za mnoge samičke, želela ugnezditi. In roditi otroka, dva, nemara tri. Tiste čase še ni bila okužena z nebrzdanim liberalizmom ali celo s feminističnimi izstrelki, ki bi ji, denimo, svetovali, naj se emancipira tako, da bo poslej lulala stoje. Potem so se zgodili dom in vrt in otroci. In doula. Kdo bi si mislil, da v predporodnem centru poganja kal, ki bo pisatelja (Sinjebradcač) gladko odpihnila s prvega mesta na vrednostni lestvici. 

Duhovita in mestoma osupljivo predrzna Biosoproga (Vieweghova avtobiografska sestavina je v tem romanu bojda neovrgljiva) se sprehaja po robu, ki mu velja zvesto slediti. Zaradi pomenljivih pomežikov, a tudi modrosti.


Preberite odlomek iz knjige.

Odlomek

Mojmir uporno na široko odpre oči, vendar ne znori, samo nekoliko bolj se mora potruditi, da bi obdržal vozilo na cesti. Če ni znorel zaradi tega, ker že dolga leta ženo deli z debelo petdesetletno feministko, ne bo znorel zaradi menjavanja sonca in sence, grenko pomisli. 

Medijski odzivi

"Viewegh, veliki zvezdnik sodobnega češkega leposlovja, ki je tudi pri nas zelo priljubljen, je najnovejšo zgodbo začinil z obilico humorja, ki se sprehaja po tanki meji cinizma, menda pa jo je obarval tudi rahlo avtobiografsko."
- Renate Rugelj, Bukla

"Naš stari znanec Viewegh je napisal še en kratkočasen romanček, v katerem se (spet) posveča odnosom, tokrat odnosu med možem in ženo, ki ga velikopotezno razširi na odnose med moškimi in ženskami. /…/ Avtor se torej »poigrava« tako z moškimi kot ženskami oziroma s klišeji o njih, enkrat kot žrtve prikazuje ene, drugič druge, ob tem pa tu in tam strese še kakšno šalo in se ponorčuje iz mod(er)nega bio načina življenja. Sproščujoče."

- Gaja Kos, Nedelo

"Knjiga je roman, psihološki priročnik in refleksija v enem. A hkrati tudi delo, ki mu uspeva postaviti branje književnosti kot vabljivo izbiro v tekmi z veseljem do nakupovanja, igranja računalniških igric in rabe socialnih omrežij, gledanja teve oddaj etc."
- Bernard Nežmah, Mladina

"Preberite samo, kako obetavno se že začne ta knjiga, pa ne boste nehale misliti o njej, dokler je ne boste držale v rokah in brale, sploh tiste, ki še pomislite, zakaj že se brijemo pod pazduho, po nogah, se mažemo s strupi in parfumiramo s težkimi vonji, trpimo v visokih petah, nosimo umeten najlon, da bi ugajale, v resnici pa trpimo."
- Urška Krišelj Grubar, Jana

"Trenutno najbolj vroč češki avtor nadaljuje svoj neustavljivi ustvarjalni pohod."
Andrej Predin, Nedeljske novice

"Zaradi izjemno spretnega poigravanja s stereotipi o moških in ženskah upam, da boste knjigo prebrali. In še 100% bio je!"
- Danaja Lorenčič, Sensa

Avtor: Michal Viewegh
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Lektura: Darinka Lamut
Oblikovanje knjižnega ovitka: Boštjan Pavletič
Prelom: Maja čuk
Založba: Sanje
ISBN: 9789612741464
Jezik: slovenski
Datum izida: 20. avg. 2012