Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Biseri pod snegom
8.99 EUR Zaloga: Na zalogi

Biseri pod snegom

Avtor: | Založnik: Sanje

Redna cena: 8,99 €

Sanjska cena: 4,00 €*

Prihranite: 4,99 € (56%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

V romanu Jelinčič opisuje štirinajstčlansko mednarodno odpravo Alpe Adria na Everest, ki jo je leta 1990 organiziralo Slovensko planinsko društvo Trst. 


Vprašajte nas

Datum izdaje: 29. 07. 2009

Zbirka: KIOSK

Broširana vezava

Obseg: 246 strani

Format: 125 mm x 198 mm

Podrobnosti

V romanu Jelinčič opisuje štirinajstčlansko mednarodno odpravo Alpe Adria na Everest, ki jo je leta 1990 organiziralo Slovensko planinsko društvo Trst. Stil pisanja je podoben, kot v njegovem prvem alpinističnem romanu Zvezdnate noči, saj je avtor idealno povezal zunanje dogodke s notranjimi. Jelinčiča zanima tisto, kar je novo. Novo pa je tisto, kar se stalno spreminja. Edino, kar se spreminja, pa je človekova duša. Opis himalajske odprave je torej večkrat pretveza za opisovanje občutkov in ljudi, ki te obdajajo in živijo s teboj v izrednih razmerah. Knjiga je doživela izreden uspeh kritike in bralcev v Sloveniji. Sestavljena je iz kratkih epifaničnih poglavij, ki opisujejo zaključene miselne celote.

Po uspehu italijanskega prevoda Zvezdnatih noči si je najuglednejša italijanska založba za planinsko literaturo, turinska založba Vivalda, zagotovila pravice za objavo prevoda Biserov pod snegom. Knjiga je doživela izreden uspeh, saj je bila nekaj tednov na širši lestvici najbolj prodanih leposlovnih del v Italiji, z njo pa se je avtor predstavil celo na popularni oddaji Maurizio Costanzo Show. Knjigo so tudi recenzirali v najuglednejših vsedržavnih radijskih in televizijskih kulturnih oddajah. Edino težavo je predstavljalo ime avtorja, ki je bilo za mnoge voditelje, vključno za Maurizia Costanza, neizgovorljivo. Jelinčič je knjigo predstavil malodane po vsej Italiji od Rima do Milana, pa preko Turina in Firenc do Lecca, Trenta in Bologne.

Medijski odzivi

Dušan Jelinčič gost Gorana Dekleve v oddaji Kulturni fokus na Radiu Slovenija 1.

"V knjigi so nanizani tisti utrinki, ki so se mu najgloblje zarezali v dušo in ga silili k izpovedi. Sleherna izmed mnogih črtic je zaokrožena celota, ki nam ob prebiranju zbuja najgloblja čustva in najtišje misli."
- France Vogelnik

"Knjiga na zanimiv način obravnava slovensko-italijansko odpravo na Everest l. 1990 in vzdušje okrog nje. Posamezna poglavja ... so "slike" himalajskih dogodkov in občutkov."
- Mihael Bregant, Mladina

"Nizanje kratkih, epizodnih vpisov, ki so lahko le približek nezapisljivemu "pravemu" poročilu o turbulencah duha med vzponi ... pomemben prispevek k tukajšnji gorniški literaturi."
- Igor Bratož, Delo

"... globoko doživeta in brezobzirno iskrena izpoved ... pričevanje o brezpotjih duha na brezpotjih Himalaje, o bivanju med nebom in zemljo, o hrepenenju po boljšem, višjem, popolnejšem."
- Boštjan Leiler, Literatura

"Jelinčičovo pisanje nas nekoliko spominja na planinske spise legendarnega slovenskega alpinista in filozofa Klementa Juga ... Biseri pod snegom so ena najbolje pisanih slovenskih alpinističnih knjig."
- Tomo Virk, Dialogi


"... knjiga hrepenenja, človekove volje in hotenja po duhovnem vzponu, skratka kot iskanje tistega najvišjega vrha, ki ga človek nosi v lastni duši. Knjiga, ki bogati."
- Knjiga

"... potopis odprave, sočasno pa velika zakladnica prijetnih, a tudi žalostnih spominov, kakršnih je pač polno alpinistovo življenje - zmag in odrekanj. Vsekakor knjiga, ki bo bralcu ponudila obilo užitkov."
- Milan Cilenšek, Večer

"Poetična proza izpod Everesta. Jezik je izredno tekoč, poln reminiscenc in simpatičnih prispodob, strnjenih v kratkih "črticah", ki po etapah stopnjujejo napetost prav do konca knjige."
- Jožek Štucin, Primorska srečanja

"To besedilo ni samo samosvoj alpinistični potopis, ampak tudi avtobiografska izpoved, ki pa ni samo "alpinistična", ampak zadeva vsakogar."
- Jože Horvat, Slovenec

"Knjiga je doživela izreden uspeh ..."
- gore - ljudje.net

Avtor: Dušan Jelinčič
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Lektura: Darinka Lamut
Oblikovanje naslovnice: Boštjan Pavletič
Prelom: Maja čuk
Založba: Sanje
ISBN: 9789616767347
Jezik: slovenski
Datum izida: 29. jul. 2009