Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo

Knjiga v fokusu festivala Sanje v Medani: Prisluhni, mali človek!

Knjiga, ki se ima konec junija utelesiti na festivalu Sanje v Medani, je nekaj posebnega: gre za prvi prevod ene ključnih knjig Wilhelma Reicha. S knjigo Prisluhni, mali človek! otvarjamo zbirko Knjižnica sežganih knjig.

 

Gre za izjemni esej zdravnika, misleca, psihoanalitika in znanstvenika, pred katerim so bežali in katerega knjige in raziskave so zažigali fašisti in nacisti, za njimi komunisti in nazadnje – nemara najbolj dosledno in najuspešneje – kapitalisti. Wilhelma, ki je bil pol življenja na begu, so nazadnje zaprli v ZDA z za lase privlečenimi razlogi - podobno, kakor danes preganjajo Juliana Assangea, ali kakor so pred stoletji preganjali Galileja.

Njegove knjige so prepovedali in zažigali vse do leta 1962, uporabo njegovih ključnih dognanj (in celo nekaterih pojmov) so sodno prepovedali – kakor pri Galileju, ne da bi dopustili preverjanje njihove relevantnosti –, dejanje ameriškega establišmenta pa je urno pozdravila vrsta "znanstvenih" združenj, na čelu z agencijo za nuklearno energijo ter mednarodnim združenjem psihoanalitikov.

Wilhelm Reich je umrl v zaporu v 60. letu starosti, vsega nekaj dni pred izpustitvijo.

Knjiga Prisluhni, mali človek! je krik avtorja. Nastala je neposredno po izteku 2. svetovne vojne iz zgroženosti nad nepojmljivim nasiljem – morijo, kakršno jo je ob svojih raziskavah izvorov nasilja – denimo v knjigi Množična psihologija fašizma – Reich predvidel in napovedal.

 

Eden ključnih razlogov za izjemno stisko, v kakršni se danes nahaja življenje na našem planetu, je namreč prav presenetljivo in uspešno uveljavljena strategija zavračanja vsake racionalnosti in celo znanstvenih odkritij, ki ne sovpadajo s pričakovanji prevladujoče paradigme in njenimi vse prej kot racionalnimi, omikanimi interesi. Za prihodnost človeške vrste in življenja na planetu je zato neodložljivo nujno, da razvijemo sposobnost soočanja, sprejemanja in umevanja vseh tistih vidikov stvarnosti, ki se jih je stoletja načrtno izločalo iz doživljanja stvarnosti, kakor nam ga sugerirajo množični mediji, kakor tudi izločanja iz šolskih in akademskih kurikulumov.

Nenavadna spoznanja, skozi katera nas vodi burna raziskovalna pot Wilhelma Reicha, so neogibni del tega soočanja. Enako velja tudi za vrsto drugih raziskovalnih poti, denimo pot Nikole Tesle. Nesprejemljivo in škandalozno je denimo, da obsežna rokopisna zapuščina enega največjih genijev človeštva še danes, šestinsedemdeset let po njegovi smrti, ostaja nedostopna za javnost. Obstoječi sistem in njegova navidezna racionalnost imata od načrtnega prikrivanja informacij in znanja ter s tem zavajanja javnosti in preusmerjanja akademskega diskurza pač gigantske koristi. Temu je treba napraviti konec. Vsekakor prej, preden nas dokončno pogoltne svet navidezne resničnosti, v katerega nas prizadevno zapeljuje natanko isti sistem, ki se hrani z našo nevednostjo in neizobraženostjo.

Slovenski prevod knjige Prisluhni, mali človek! izide skupaj s (prav tako prepovedano) spremno besedo nedavno preminulega režiserja jugoslavanskega črnega vala Dušana Makavejeva. Nastala je na podlagi večletne raziskave Reichovega življenja in dela ob snemanju danes kultnega filma W. R. Misterij organizma.

Pri Sanjah smo prepričani, da Reichova misel sodi med tista kapitalna dela, brez katerih je pot samorazumevanja zahodne človeške vrste bistveno otežena. V duhu tega zavedanja za izid že pripravljamo prevod njegovega naslednjega dela Umor Jezusa in čustvena kuga človeštva.

Naš zanos seveda ne pomeni, da pozivamo k nekritičnemu branju Wilhelma Reicha. Zato zaključujemo z mislijo, s katero svojo spremno misel sklepa Dušan Makavejev:

"Tudi če se je Reich motil, kot zanj pravi Goodman, gre za gigantsko napako, ki je prepolna resnice."

"Resnica bi utegnila sprožiti ljubezenski refleks." (Wilhelm Reich)

Sr(e)čno pot želim, 

Rok Zavrtanik, Sanje

 

Post scriptum

Vabimo vas, da knjigo prednaročite. Reichovo delo bodo objele tudi letošnje Sanje v Medani.  Lepo vabljeni na izjemen festival za izjemne čase, ki bo letos in z vami še posebej vznemirljiv.

Kupci tridnevne festivalske vstopnice boste knjigo prejeli brezplačno, obenem pa vam ponujamo tudi možnost brezplačnega preizkusa Zbiralnika orgonske energije, ki ga je po načrtih Wilhelma Reicha zgradil sodelavec in prijatelj založbe Sanje. Reich je z zbiralnikom uspešno zdravil mnoge bolezni, vključno z rakom.

Uvodni stavki iz knjige:

"PRISLUHNI, MALI ČLOVEK ni znanstveni dokument, ampak človeški. Spisan je bil poleti leta 1946, za arhiv inštituta Orgone Institute. Ob nastanku ni bil namenjen objavi. Odraža vznemirjenost znanstvenika in zdravnika, ki je mnogo let opazoval malega človeka in sprevidel – sprva z osuplostjo, potem z grozo –, kaj ta počne samemu sebi; kako trpi, se upira, spoštuje sovražnike in mori prijatelje; kako vedno, ko pridobi moč »v imenu ljudstva«, zlorabi to moč in jo prenaredi v nekaj krutejšega od tiranije, v kateri so ga prej mučili sadisti gornjega razreda."

Wilhelm Reich: Prisluhni, mali človek! 
Zbirka Knjižnica sežganih knjig. Prevedel Erik Majaron. Spremna beseda Dušan Makavejev (prevedla Polona Glavan)

Spodaj si lahko ogledate  filma Misterij organizma (1971, podnapisi v srbščini) ter Nenavaden primer Wilhelma Reicha (2012, v angleščini).

Dodaj odgovor

Oprostite, za objavo komentarja morate biti prijavljen.