Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo

Arcueil: hommage markizu de Sadu kot velikemu stilistu

Na velikonočno nedeljo zgodaj spomladi 1768 je razvpiti Markiz de Sade beračici po imenu Rose Keller obljubil plačilo. V zameno za obljubljeni prepotrebni denar ga je morala le pospremiti do predmestja, do Arcueila. Po le nekaj urah v mirnem predmestnem Parizu, potem ko je Kellerjevi uspelo pobegniti iz markizove podeželske hiše, je njuna mala pustolovščina postala razvpita "afera Arcueil", dogodek, ki je razburkal domišljijo javnosti v Franciji in tujini. Sledil je sočen plaz špekulacij, govoric in nasprotujočih si razlag, kaj se je resnično zgodilo na tisto praznično nedeljo.

Tako kot pri večini zgodovinskih dogodkov je resnico skoraj nemogoče razvozlati in je navadno nekje vmes med podivjano domišljijo javnosti in bizarnimi fantazijami posameznika. Kompleksna, večplastna pripoved romana Arcueil, ki se je čisto svež znašel na policah naše spletne knjigarne, prepleta dvome in dvojnost vsakega zgodovinskega, pa tudi medijskega dogodka.

Avtor

Aleksandar Bečanović, rojen leta 1971 v Nikšiću, je črnogorski pesnik, pisatelj, prevajalec ter literarni in filmski kritik. Je avtor petih zbirk poezije, dveh zbirk kratkih zgodb, dveh knjig iz področja filma in romana Arcueil (izšel je leta 2015). Piše filmske recenzije in eseje za črnogorski dnevnik Vijesti, prevaja eseje s področja teorije filma, v širši javnosti pa je znan kot oboževalec filmskih grozljivk. Živi v Baru.

Aleksandar Bečanović je dobitnik črnogorske nagrade Risto Ratković za najboljšo zbirko poezije (2002) in nagrade Evropske unije za književnost (2017, za roman Arcueil).

Markiz de Sade in afera Rose Keller – afera Arcueil

Eden prvih v vrsti velikih de Sadovih škandalov je ti. "afera Arcuiel". Markiz de Sade je leta 1768 še kot mlad oficir v poletni hišici v pariškem predmestju Arcueil spolno zlorabil mlado prostitutko Rose Keller, ki ga je na pariških ulicah prosila za vbogajme. Dekle se je osvobodilo, zbežalo skozi okno ter dogodek opisalo prebivalcem mesta. Opisala je tepež, zadajanje ran z žepnim nožičem in zlivanje vročega voska po telesu. De Sade je trdil, da je bil incident samo šala. Zanimivo je, da viri – kot sicer pri veliko z de Sadom povezanih dogodivščin -  navajajo dva izida dogodka. Po enem naj bi bil obsojen na zaporno kazen v trdnjavi Pierre-Encise blizu Lyona, po drugi verziji je bil pomiloščen pod pogojem, da se izseli v Provanso (od koder je bila sicer doma njegova plemiška družina).

Okoli de Sada in njegovega življenja se je spletlo mnogo mitov in legend, nepreverjenih informacij, popisane so tudi na medmrežju, je pa tudi nekaj zanesljivih virov. Ena od njih je leta 2014 izdana biografija nemškega zgodovinarja Volkerja Reinhardta De Sade oder die Vermessung des Bösen (De Sade ali izmera zla). Biografija posebno pozornost namenja de Sadovim filozofskim romanom, v katerih junaki ob izvajanju raznih spolnih praks razpravljajo o človeški naravi. Predajanje filozofiranju ob preizkušanju moralne trdnosti za avtorja De Sada postavlja kot osrednjo figuro moderne – za nazornimi opisi spolnih perverzij, mučenj, posilstev so skriti filozofski diskurzi, vprašanja človekove svobode ter obračun s plemstvom in duhovščino. V zadnjem delu biografije avtor ponazarja, kako je de Sade vplival na nadaljnji razvoj od psihoanalize prek Nietzscheja in kritične teorije do nadrealizma in eksistencializma. S podobno mislijo se poigrava tudi BBC-jev članek iz istega leta (2014), ki opozarja na vpliv de Sada na kasnejšo umetnost in filozofijo – avtor navaja vplive na slikarstvo (Goya) in na velike avtorje Josepha Conrada, Thomasa Manna, Charlesa Baudlairea in Guillauma Apollinairea.

Še to: Donatien-Alphonse-François, bolj znan kot Markiz de Sade, je umrl 8. decembra 1814 v 74. letu starosti v umobolnici Charneton. Zaprt je bil skoraj vseh zadnjih trideset let svojega življenja, od tega najdlje v Parizu – 11 let, od tega 10 v znameniti Bastilji, in 12 let v omenjeni psihiatrični bolnišnici. Mnogo svojih del, ki so bila zelo kmalu po njegovi smrti v celoti prepovedana, je napisal v zaporu.

Dodaj odgovor

Oprostite, za objavo komentarja morate biti prijavljen.