Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo

Dr. Andraž Teršek: Terjam odgovore na vprašanje "zakaj"

Ljudje se mi še nikoli niso zdeli tako blazno nesproščeni. Preveč ljudi se je čez noč prelevilo v policaje, opazovalce, nadzornike drugih ljudi, o svojih opažanjih v času epidemije covid-19 v pogovoru za Radio Slovenija pravi avtor Zapisov ustavnika v karanteni dr. Andraž Teršek.

V oddaji Izšlo je na programu ARS Teršek pripoveduje o ozadju nastanka knjige, o tem, kako je od prvega dne razglašene epidemije pisal po 15 ur na dan, spodbujen s svojimi opažanji, občutji, z dogajanjem v družbi, z odločitvami vlade, predvsem pa s preštevilnimi odzivi ljudi. Nikoli v tako kratkem času, pravi, še ni dobil toliko pisem, v katerih ga ljudje nič ne sprašujejo, pač pa zgolj izražajo svoje občutke, svojo stisko. "Skupni imenovalec vseh teh pisem je psihološka stiska, čustvena stiska, tesnoba in epidemično ojačan strah, ki se je naselil v ljudeh".

V drugem delu pogovora avtor Zapisov ustavnika v karanteni izpostavi neverjetno količino primerov, ko so ljudje v času epidemije drug drugega ovajali državi, razloži pojem policizem in opozori, da je policizem "zadnji korak pred vstopom v totalno policijsko državo". Opozori na razliko med delovanjem policije v spomladanski in zdajšnji epidemiji, policija nas je v drugem valu "naplahtala, izneverila", pravi.  Spregovori pa še o tem, zakaj piše – "terjam odgovore na vprašanje zakaj" – in o tem, kako piše. Vodi me intuicija, a želim biti razumljiv čim širšemu krogu ljudi, v zaključku pogovora poudari Teršek.

Dodaj odgovor

Oprostite, za objavo komentarja morate biti prijavljen.