Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo

IZHOD IZ NESAMOSTOJNE IN ODVISNE REPUBLIKE SLOVENIJE

V četrtek praznujemo Dan državnosti in obeležujemo spomin na 25. junij 1991, ko je Slovenija formalno postala neodvisna. Na ta dan sta bili sprejeti Deklaracija o neodvisnosti Slovenije in Temeljna ustavna listina o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, sicer slavnostno razglašeni naslednji dan, 26. junija, na Trgu republike v Ljubljani. Dva dni kasneje, 27. junija, se je z napadom Jugoslovanske ljudske armade začela slovenska osamosvojitvena vojna, v kateri je Slovenija obranila neodvisnost.

Ali jo je res?

SKRITO POVELJE

Bilo je 27. junija 1991. Na uradni prvi dan vojne za Slovenijo. Nad ljubljansko Rožno dolino izgine helikopter v ogromni črni gobi dima. Najprej so ga razglasili za sovražnega, pozneje pa sporočili, da se je primerila napaka. Draga Potočnjak osebno zgodbo Tonija Mrlaka in njegovih sorodnikov postavlja v mnogo širši kontekst zlorab in manipulacij, ki so se dogajale v imenu osamosvojitve: zlorabe oblasti, prisluškovanja in druga nezakonita ravnanja, ki so služila obračunavanju z drugače mislečimi, prodaja orožja, izbris blizu petindvajset tisoč ljudi iz registra stalnega prebivalstva … Resnič(nost)na kriminalna pripoved, ki se ne sramuje silovite družbenokritične osti, razgalja rušečo ideologijo dela politične elite, ki je z osamosvojitveno vojno postala oportunistična, spletkarska, ignorantska in lažna.

V IMENU DRŽAVE

Embargo na trgovino z orožjem je zakonite kanale spremenil v nezakonite, s čimer je orožarske posle potisnil še globlje v mračno cono vojaških tajnih služb in organiziranega kriminala. Po samo nekaj mesecih ni bilo več opaziti razlike med državnimi in kriminalnimi strukturami. Zacvetel je državni kriminal, naraslo je število posrednikov in cene orožja so poskočile. Trgovci z orožjem so si od balkanske morije obetali še večje dobičke.

PATRIOTISM FOR SALE

Junaki niso vedno takšni, kakršne si predstavljamo. Domnevni junaki osamosvojitve Slovenije so morda glavni vojni dobički. Šurčeva zgodba to pravilno in žalostno ponazarja. V začetku devetdesetih so mnogi odmevni akterji izkoristili zmedo, ki so jo povzročili konflikti na Balkanu in nepreglednost našega finančnega sistema, da bi zgradili vse bolj sofisticirane tehnike korupcije, pri čemer je bilo vključenih vse večje število posrednikov. Obstajajo vojni dobički; obstajajo tudi sistemski dobički. Kot rezultat tega je razkrivanje celosti teh zapletenih operacij in podkupovanj postajalo vedno težje.

PREVARANA SLOVENIJA

Zgodovino bo treba začeti pisati na novo tudi zaradi nezakonite in umazane trgovine z orožjem, ko so nekaterim osamosvojiteljem v slepi sli po zaslužkih odpovedale vse moralne zavore in vsakršna selektivnost. Z orožjem se je trgovalo mimo vsakega nadzora in z osupljivo nonšalanco peščice pripadnikov najožjega obveščevalskega in političnega vrha, trdno prepričanih, da demokratična pravila igre in zakoni zanje ne veljajo.

Državniki (in ne politikanti!) si morajo svojo legitimnost zaslužiti, k čemur njihov molk o poglavitnih epizodah novejše slovenske zgodovine ne pripomore.

Želimo vam lep Dan državnosti in veliko samobitnosti.

Dodaj odgovor

Oprostite, za objavo komentarja morate biti prijavljen.