Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo

Antologija otroških pesmi Svetlane Makarovič: eden najlepših opusov v slo. mladinski književnosti

Pri založbi Sanje so izšle Pesmi muce potovke, zbrane pesmi za otroke velike mojstrice verza Svetlane Makarovič. Knjiga v snop povezuje izbor pesmic iz pesniških zbirk, lutkovnih predstav, pesnitev in radijskih iger, ki jih je Makarovičeva napisala predvsem po lastnih, nekaj pa tudi po tujih predlogah. Poezijo dopolnjujejo ilustracije, ki jih je prispevalo kar 32 slovenskih ilustratorjev in ilustratork. Po besedah  direktorja založbe Sanje Roka Zavrtanika so Pesmi muce potovke »najverjetneje najzahtevnejši izziv v zgodovini založbe, ki smo se ga lotili z veliko treme, gradivo nas je presenetilo po opusu in po kakovosti, a na koncu je nastal knjižni presežek.« Gre za enega najlepših opusov v slovenski književnosti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svetlana Makarovič je v svojih mladinskih delih oblikovala samosvoj slog, ki ga odlikujejo motivne in besedne domislice ter anekdotičnost opisov literarnih likov in dialogov. Njene otroške pesmi so duhovite, pikre, pretresljive, malček prismuknjene, a ljubke in izrazito lirične. V Pesmih muce potovke so razdeljene v 32 pesemskih sklopov, pri čemer je vsakega ilustrirala druga ilustratorka ali ilustrator, 33. sklop pesmi z mačjo tematiko, mačnic, pa je razpreden po vsej knjigi. V knjigi lahko beremo pesmice Sapramiške, Korenčkovega palčka, sovice Oke, coprnice Zofke, kosovirjev, takšnih in drugačnih strahov, Rdeče kapice, kokokoške Emilije, peka Mišmaša in druge. Mnoge pesmi že dobro poznamo, precej pa je takšnih, ki so v tej knjigi objavljene prvič.

Spremni besedi  sta prispevala pesnik Boris A. Novak in urednik Žiga Kosec. Kot je na predstavitvi knjige povedal Kosec, so pesmi Makarovičeve sicer večinoma povezane z glasbo, saj so uglasbene, »a ko so vzete iz izvornega konteksta ne izgubijo niti kančka svoje umetniške vrednosti«. »Svetlana Makarovič je fenomen – tako kot ona piše pravljice, lahko piše samo nekdo, ki piše z veliko ljubeznijo«, je dodal.

Da je Makarovičeva presežna, izjemna avtorica, se je strinjala tudi profesorica mladinske književnosti na Pedagoški fakulteteti Milena Mileva Blažič, ki je poudarila, da bi morale biti Pesmi muce potovke enakovredne zbranim delom slovenskih pesnikov in pisateljev. Po njenem mnenju je Makarovičeva najbolj izvirna slovenska mladinska avtorica in ima vse značilnosti t. i. svetovne cross-over literature.  »Ta knjiga je umetničin  pesniško – humanistični testament, Svetlana Makarovič pa bi morala biti predlagana za Nobelovo nagrado«, je poudarila Blažičeva. Dodala je še, da bi na veliko damo slovenske poezije zlahka in povsem upravičeno aplicirali teorijo karizmatične osebnosti, kot jo v knjigi Karizma teorije umeva Marko Juvan.

Z antologijo Pesmi muce potovke smo dobili eno najpomembnejših in najdragocenejših knjig na področju otroškega leposlovja na Slovenskem.»Naša velika želja je, da bi bili Svetlana Makarovič in Pesmi muce potovke deležni pozornosti na sejmu otroških in mladinskega knjig v Bologni 2021, ko bo Slovenija tam častna gostja. Želimo si, da bi knjigo vrhunsko prevedli v enega ali dva svetovna jezika,« je ob koncu predstavitve poudaril direktor založbe Sanje Rok Zavrtanik.

 

Dodaj odgovor

Oprostite, za objavo komentarja morate biti prijavljen.