Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo

Jare, vse bolj strupene kače spletnih gigantov: primer Youtube

Youtube nas te dni postavlja pred nova "pravila" in "zakone". Z obsežnim besedilom in s povezavami na še obsežnejša pravna pojasnila in določila, s katerimi želi pravno zaščititi delovanje, ki je zadnja leta - z brisanjem računov, ukinjanjem storitev in omejevanju ekonomskih možnosti politično in ekonomsko "neprijetnim" uporabnikom - prešel vse meje dostojnosti.

YT se vede, kot da pričakuje, da bomo natančno prebrali jaro kačo njihove latovščine. Vendar dobro ve, že pravni pregled, kaj šele tehten nasvet, odvetniške pisarne vrednotijo na nekaj tisoč kosmatih. Dobro se tudi zaveda, da je trenutno še brez konkurence. (Vimeji, Huawei, Yandexi in start in end-upi - pohitite!)

Besedila, ki ga do 22. julija podpisujemo vsi, ki nameravamo YT še naprej uporabljati, kakor razumem, YT ne dovoljuje deliti z drugimi.
Upravičeno se nam zastavlja vprašanje: nam je dovoljeno z drugimi deliti vsaj svoje skrbi?

Hiter prelet novih osnovnih določil pokaže, kam pes taco moli in kje utegne jara kača ugrizniti.

Besedilo vsebuje povezavo do "splošnih pravilnikov, pravilnikov o varnosti in avtorskih pravicah", ki vsebuje desetine poglavij in torej stotine strani: https://support.google.com/youtube/topic/9223153

Obenem pa poziva, da se podrobno seznanimo s "smernicami za skupnost": https://www.youtube.com/intl/en-GB/yt/about/policies/…

Na kratko, od uporabnikov se pričakuje, da smo pravno in poslovno korektni v tisoč in eni postavki, čeprav jih je nemogoče imeti v glavi in še manj v vedenjskem vzorcu - razen, če smo že kiborgi, skratka trans-ljudje, z vgrajeno umetno inteligenco. Od nas se torej pričakuje nemogoče.

Ali ni to končni cilj kapitalizma, v katerem vsi samo še izvajajo neka navodila, s svobodno voljo in mislijo pa nenehoma zadevajo ob zidove, ki je gradi kapital, dokler ne otopijo in končno obnemorejo, klonejo in pokleknejo, namesto svoje, pa izvajajo voljo nekoga drugega?
Tako je, denimo, pravno povsem ok, da podpiramo zločine proti človeštvu (in živalim), kadar to ustreza vele-kapitalu in "povezanim osebam". In takisto utegne biti pravno sporno, če takšnemu nasilju nasprotujemo in s tem škodujemo taistim osebam.

Huh, celo XX. stoletje je bila učna doba o tem, da je sledenje avtoritetam - še posebej tistim, ki se ustanavljajo apriori, najpogosteje kar s silo in brez umne utemeljitve - problematično in da vodi v neslutene katastrofe. Ali je ponavljanje lekcije v XXI. stoletju res neogibno? Ali nimamo vendarle opraviti z zgodovinsko mrtvim projektom?

Zdi se neogibno, da institucije kot so Google, Youtube, Facebook in Apple preidejo v last in pod interes javnosti. Svetovne javnosti. Tiste javnosti, katerega osnovne zasebne pravice - ki so temelj takoimenovanega copyrighta - se nezmerno in v nepredstavljivem obsegu zlorabljajo in monetizirajo. Najmanj kar bi bilo mogoče zaradi grobe kršitve avtorskih pravic uporabnikom s pretehtano, odločno skupno tožbo proti korporacijam doseči, je odškodnina, ki daleč prekaša seštevek vseh njihovih dobičkov v zadnjem desetletju. Kar bi načeloma povsem zadostovalo za prenos lastništva v javni interes.

To in samo to je ključno vprašanje, ki nas mora zanimati v zvezi z "internetnimi giganti". In dobro se je zavedati, da je le vprašanje časa, kdaj se bo ta premik zgodil. Ne le zaradi etične nujnosti, ampak tudi ekološke, biološke in fizikalne neogibnosti. Povsem naravno in nujno je, da življenjska vrsta obdarjena z inteligenco, vzpostavlja inteligenten nadzor nad seboh in ga ne prepušča pritlehnim interesom najslabšega dela v sebi.


Nekaj malega iz novih pravil:

ČE NE BOMO VNOČLJIVI, NAM LAHKO KADARKOLI IZBRIŠEJO RAČUN ALI CELO ONEMOGOČIJO DOSTOP.
"Ukinitve, ki jih izvede YouTube zaradi sprememb Storitve"
"YouTube lahko ukine vaš dostop ali dostop vašega računa Google do celotne Storitve ali dela Storitve, če YouTube utemeljeno meni, da zagotavljanje Storitve ni več komercialno smiselno."

ŠKODOVATI NE SMETE NOBENI TRETJI OSEBI - TEORETIČNO, MORATE TUDI NACISTE PUSTITI PRI MIRU, ŠE POSEBNO PA TISTE, KI SODIJO MED "POVEZANE OSEBE", TJ. PRIJATELJE GOOGLA IN YOUTUBA.
"YouTube lahko ukine ali blokira vaš dostop, račun Google ali dostop vašega računa Google do celotne Storitve ali dela Storitve, če /.../ je prišlo do ravnanja, ki povzroča odgovornost ali škodi kateremu koli uporabniku, drugi tretji osebi, YouTubu ali našim Povezanim osebam."

ČE ŠKODUJETE "TRETJI OSEBI" OB IZBRISU ALI BLOKADI NE PRIČAKUJTE POJASNILA
"Obvestilo o ukinitvi ali blokadi
Obvestili vas bomo o razlogu za ukinitev ali blokado, ki jo izvede YouTube, razen če razumno menimo, da bi s tem: (a) kršili zakon ali navodila organov kazenskega pregona ali bi drugače tvegali pravno odgovornost YouTuba ali pravno odgovornost naših Povezanih oseb; (b) škodovali preiskavi ali integriteti oziroma delovanju Storitve; ali (c) škodovali kateremu koli uporabniku, tretji osebi, YouTubu ali našim Povezanim osebam."

 

Dodaj odgovor

Oprostite, za objavo komentarja morate biti prijavljen.