Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo

Kažipoti Ksenije Benedetti: knjiga kolumen, ki so več kot to

Ksenija Benedetti, skoraj dve desetletji vodja državnega protokola Republike Slovenije, je v svoje kolumne v Primorskih novicah vpletla vse tisto, kar pozna in kar jo določa: poleg izkušenj v komunikaciji z ljudmi in srečanj z najvišjimi predstavniki držav tudi ljubezen do umetnosti – fotografije, glasbe, poezije. Njene kolumne so zdaj izšle še v knjižni obliki, pod naslovom Kažipoti. Sonatina o odnosih in kulturi srca jih je objavila založba Sanje. Z izvirnimi ilustracijami je knjigo opremil Aleksander Cavazza.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

»Ko sem dobila ponudbo za pisanje kolumen v Primorskih novicah, sem pristala pod dvema pogojema: da bom imela svobodo v jeziku in komentiranju družbene realnosti. Nisem želela pisati samo o lepem vedenju, želela sem pisati o odnosu do ljudi skozi zgodbe,« je ob predstavitvi knjige povedala Ksenija Benedetti. »Pisala sem po navdihu, brez posebnih usmeritev, ko se mi je kaj zgodilo, sem napisala kolumno. Od nekdaj sem imela čut za odnose in socialno občutljivost, to so mi najbrž vsadili starši. In za to gre, za odnos do sočloveka,« je dodala. Napovedala je, da to ni njena zadnja knjiga in da bo na temo družbene realnosti pisala še naprej: »Zdravstveni sistem, odnos do ljudi, odnos do kulture, odnos do okolja – to so stvari, ki me bolijo.«

»Ksenija Benedetti ima nekaj, kar je izjemno dragoceno: občutek za duh časa,« v spremni besedi pero ene najodličnejših novinark v našem prostoru, Vesne Milek. Je moderna in sveža, zato jo imajo rade tudi najmlajše generacije; ima občutek za to, kje živimo, kaj se nam dogaja, zaznava nove konstelacije sveta, sluti, kam gremo, če se ne bomo znali ustaviti, pogledati nase z drugih zornih kotov. »Izraz kolumna za pisanje Benedettijeve ni pravi izraz, saj gre za kratke zgodbe, iz katerih veje glasba,« je ob predstavitvi knjige poudaril poglavar sanjskega plemena Rok Zavrtanik. »Gre za kulturo srca, ki je skupna vsem avtorjem, katerih dela objavljamo v naši založbi, in ki bi morala vladati temu svetu. Vesel sem, da so to začutili vsi, ki so delali za to čudovito knjigo,« je dodal.

Dodaj odgovor

Oprostite, za objavo komentarja morate biti prijavljen.