Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo

Lirično in čarobno, a brezkompromisno ... ljubezensko pismo Istanbulu

Vrtiljak življenja in smrti, krutosti in dobrote, ljubezni, politike in globoke človečnosti – težko pričakovani roman turške čudodelke z besedami Elif Shafak 10 minut, 38 sekund na tem čudnem svetu je pravkar izšel tudi v odličnem slovenskem prevodu Maje Ropret, knjigo krasi izjmeno občutena naslovna ilustracija iranske slikake Nahid Kazemi.

Novi roman turške avtorice je delo brutalne lepote, dih jemajoče nežnosti in neustrašne domišljije. Prične se eksplozivno: potopimo se v um umirajoče prostitutke Tequile Leile, katere truplo med postopanjem po mestu najdejo mladi istanbulski prestopniki. Vsaka obsmrtna minuta v Leilino zavest naplavi čuten spomin; postane svoja lastna biografinja, po časovni premici se premika v preteklost, da bi izpisala življenjsko usodo dekleta iz province, zlorabljene, zlomljene, a neverjetno pogumne ženske.Globoko humana zgodba o krutih posledicah nestrpnih odnosov med spoloma v sodobni Turčiji se bere za med. Skozi spomine glavne junakinje Leile, ki je v globokem nasprotju s sodobno turško represivno družbo se nam razkriva izredno prodoren, neomajen pogled na travme, ki so jim izpostavljene ženske in njihova telesa v družbenem sistemu, ki ga opredeljujejo patriarhalni zakoni.

Skozi Leiline spomine pred bralskimi očmi oživi istanbulsko podzemlje, pisateljica nas popelje v vrtoglavi svet te neustavljive junakinje, katere krvavosrčna odločnost in neomajen optimizem iz nje napravijo nepozaben literarni lik. Njena smrt, čeprav napovedana in pričakovana, še vedno nastopi kot udarec.

Shafak prikazuje Istanbul v njegovem veličastnem kaosu. Na odru zgodovine se netijo državljanski nemiri, ki se stopnjujejo v masaker na trgu Taksim leta 1977. Kljub temu, da je bila Elif Shafak že trn v peti turškim oblastem zaradi literarnega upodabljanja spolnega nasilja, avtorica v svojem dvanajstem romanu brezkompromisno znova pokaže na sistemsko izkoriščanje ženk in na številne spolne zlorabe. Tudi tokrat ji uspe dati glas nevidim, zlorabljenim in ranjenim, zgodba se odlikuje z izjemno zasedbo likov, ki zaobsežejo raznolikost sodobne Turčije. Pogumen in nadvse navdušujoč roman je dokaz moči prijateljstva in človeškega duha.

Elif Shafak, borka za pravice žensk in navdihujoča javna intelektualka, je večkratno nagrajena romanopiska in najbolj brana pisateljica v Turčiji. Piše v turščini in angleščini, objavila pa je že šestnajst knjig, od tega deset romanov, med katerimi so uspešnice Štirideset pravil ljubezniTri Evine hčere in Čast. Njene knjige so izšle že v skoraj petdesetih jezikih. Kot gostujoče pero piše za nekatere največje časopisne hiše in revije po vsem svetu, vključno z Financial Timesom, Guardianom, New York Timesom, Wall Street Journalom, Der Spiegelom in La Repubblico.

10 minut, 38 sekund na tem čudnem svetu je bila v ožjem izboru za Bookerjevo nagrado 2019. Bookpage, NPR, Washington Post in The Economist pa so roman okronali kar za najboljšo knjiga leta. Shafak piše z vizijo, pogumom in sočutjem. Pred nami odstira osupljiv portret mesta, družbe, majhne skupnosti in ene same duše. Lirično in čarobno, a brezkompromisno ... ljubezensko pismo Istanbulu.

Elif Shafak
10 Minut, 38 sekund na tem čudnem svetu
Prevedla Maja Ropret
Zbirka: SANJE roman
Trda in broširana vezava
Format: 150 mm x 235 mm
Knjigo lahko prelistate.

Dodaj odgovor

Oprostite, za objavo komentarja morate biti prijavljen.