Brezplačna dostava nad 35 €

Milenijski roman, ki zagovarja možnost ljubezni

Milenijski roman, ki zagovarja možnost ljubezni

16. julij 2019 4 min branja
Objavljeno v: Knjižne novosti

Odštevamo poletne hipe do izida romana Pogovori s prijatelji 27-letne irske pisateljice, nominiranke za nagrado booker, v začetku julija. Roman, ki je navdušil kritiko in bralstvo, med njimi slavne osebnosti, kot sta angleška pisateljica Zadie Smith in igralka Sarah Jessica Parker, je Rooneyjevi prislužil poimenovanje Jane Austen prekariata ter Salinger za Snapchat generacijo. Da boste izid romana lažje pričakati, objavljamo Pogovor s  Sally, ki odpira vpogled v delavnico mojstrice. Obeta se prvovrstno, zasvojljivo branje, poletni hit in klasika v enem, prava livre fatale! Roman lahko prednaročite na spletni strani Sanje ali se ob izidu odpravite ponj v Hišo sanjajočih knjig ... nato pa kje ob morju zaprete oči in in se potopite v sončne barve romana, ki na vse prej kot kičast ali konvencionalen način zagovarja možnost ljubezni.

 

POGOVOR S SALLY ROONEY

 

Pogovori s prijatelji je vaš prvi roman. Nam lahko poveste, kaj ga je navdihnilo?

Osrednji štirje liki so se mi utrnili že skoraj popolnoma izoblikovani, dolgo preden sem sploh vedela, kakšno bo dogajanje, glas, okolje. V tistih treh mesecih, kolikor je trajalo, da sem napisala prvi osnutek, sem se zelo zabavala s preizkušanjem različnih dinamik med njimi. Ko so se odnosi med njimi razvili, se je vse drugo postopoma sestavilo samo od sebe.

Kako bi Pogovore s prijatelji opisali v lastnih besedah?

To je roman o dveh mladih ženskah, Frances in Bobbi, ki se vpleteta v življenje zakonskega para, ki je starejši od njiju, Nicka in Melisse. Po svoje gre za zgodbo o odraščanju, o Francesinem prehodu v nov družbeni svet in o njenem prizadevanju, da bi postala nov, drugačen človek. Je pa tudi romanca. Novela Franny and Zooey J. D. Salingerja se predstavlja kot ‛sestavljena ali mnogotera ljubezenska zgodba’ - rekla bi, da sem najbrž prav to poskušala tu doseči tudi sama.

Recenzenti hvalijo vašo zmožnost, da zadenete zaplete in kompleksnost sodobnih odnosov; nekateri roman opisujejo kot ljubezensko zgodbo današnjega časa. Kaj menite o tem opisu?

Čeprav je pristop do ljubezenskega zapleta precej nekonvencionalen, sem vesela, če ga ljudje berejo kot ljubezensko zgodbo. Mislim, da je ljubezen pomembna snov v literaturi – psihološko, ideološko, pa tudi v smislu razmerja do romana kot literarne oblike. Sicer pa zame nobeno medčloveško razmerje ni nezanimivo; vedno me fascinira kompleksnost odnosov med ljudmi. Mislim, da ta doba naglih družbenih in odnosnih sprememb omogoča zvrsti romana veliko novih pristopov do ljubezni in romance, in upam, da se mi je tu uspelo poigrati z nekaterimi od teh novih možnosti.

V Pogovorih s prijatelji je dogajanje predstavljeno iz Francesinega zornega kota. Kakšen je bil razvoj njenega lika?

Ena od težav, ki sem jih imela pri pisanju prvega osnutka, je bila prav omejitev na zorni kot enega samega glavnega lika. Roman je napisan v prvi osebi, in Francesin glas sem zlahka začutila že takoj na začetku, ampak v zgodnjih fazah dela me je pogosto zamikalo, da bi napisala prizore, v katerih ona ne nastopa – da bi, recimo, raziskala Bobbijino družinsko življenje ali odnos med Nickom in Melisso, kadar sta sama. Čutila sem se zelo povezano z vsemi štirimi liki in mislim, da bi se dalo roman napisati iz zornega kota kateregakoli od njih, čeprav bi bil seveda vsakič drugačen roman. Frances je pripovedovalka zato,  ker se roman začne z njeno pripovedjo in ker njen glas daje romanu posebno teksturo. Čeprav sem že na začetku pisanja čutila, da jo kar dobro razumem, sem jo sčasoma seveda še bolje spoznala. Ljudje  me pogosto obtožujejo, da govorim o svojih likih, kot bi bili resnične osebe, kar je res zoprna navada; v svoj zagovor lahko rečem samo to, da zame so resnične osebe.

Kaj upate, da bodo bralci odnesli od Pogovorov s prijatelji?

Bralci so zelo raznovrstni glede tistega, kar iščejo v romanih. Mislim, da si nikakor ne bi mogla vnaprej predstavljati, kaj bi lahko odnesli od tega branja – ali kaj bodo sami vnesli vanj. Sama si želim, da bi ta knjiga prinesla nekaj tolažbe v mračnih časih – ne z neposredno tolažbo glede tega, kaj nas čaka, ker nisem prepričana, da je ta hip to sploh mogoče, temveč s tem, da na svoj način, v skromnem merilu, zagovarja možnost ljubezni.

 

Več o Pogovorih s prijatelji na spletni strani založbe Sanje.