Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo

Nov roman Orhana Pamuka - nepričakovan odmev na pandemijo

Nobelov nagrajenec Orhan Pamuk je pred dnevi objavil svoj novi roman Noči kuge (v izvirniku Veba Geceleri), ki pripoveduje o izbruhu kuge na izmišljenem otomanskem otoku. Mednarodni izid romana je napovedan šele za jesen, v Sanjah načrtujemo njegov prevod v slovenščino. Prav gotovo pa bosta še letos pri nas izšla Pamukov predzadnji, deveti roman z angleškim naslovom A Strangeness in My Mind  (naš delovni naslov je Čuden občutek v meni), ki ga je turški literarni velikan pisal kar šest let, in znamenita Ime mi je rdeča.

O svojem novem romanu Noči kuge je Orhan Pamuk povedal: "O tem romanu sem premišljeval 40 let in sem ga pisal v zadnjih štirih letih." Na vprašanje, kako se počuti ob tem, da se objava njegove knjige prekriva s pandemijo COVID 19 je dejal, da je "začuden". "Zgodba romana predstavlja svet, za katerega sem mislil, da ljudi v resnici ne bo zanimal. Toda naenkrat so ljudje zaradi pandemije začeli doživljati stvari, ki jih opisujem v romanu – bilo je, kot da se je razkrilo nekaj, kar sicer počneš na skrivaj," je avtor opisal v pogovoru za turški časnik Hürriyet.

Roman Noči kuge pripoveduje zgodbo o osmanskem guvernerju, zdravniku in vojaškem majorju, ki se je boril proti epidemiji kuge na izmišljenem otomanskem otoku Minger."Ko se je lani začela pandemija, sem bil v ZDA na predavanjih. Odletel sem nazaj v Turčijo. Ko sem se v Istanbulu slišal prve zgodbe o koronavirusu, sem pomislil, da so te zgodbe kot moje zgodbe v romanu," je povedal.  Nato je napisal članek za New York Times, v katerem je izjavil, da zadnja štiri leta piše knjigo o pandemiji. "Potem ko so članek objavili, so me poklicale založbe v več kot 50 državah in pritiskale, naj knjigo čim prej končam." Na vprašanje o podobnostih romana z zdajšnjim dogajanjem pa je Pamuk dejal: "Moj roman je strašnejši od današnjega sveta."

Vir fotografije: Wikimedia Commons

Dodaj odgovor

Oprostite, za objavo komentarja morate biti prijavljen.