Brezplačna dostavaBrezplačna dostava nad 35 €.
Sanjsko pismo

Marko Tomaš: Zakaj nisem revolucionar?

Zakaj nisem revolucionar?

Zato, ker prihaja jesen. Zato, ker nisem razpoložen za prelivanje krvi. Zato, ker ne želim vzpostaviti nobene vrste diktature. Zato, ker se je bolje igrati s psom kot pa ustvarjati nove zablode. Zato, ker imam prerad življenje, pa četudi v takem svetu. Zato ker vem, da mora biti svet boljši, a ne želim narediti ničesar v to smer.

Zato, ker ne želim prav nikomur deliti pridig. Zato, ker ima sonce načrt. Zato, ker ima reka načrt. Zato, ker ulice opolnoči postanejo tihe in skrivajo samo najbolj nepotešene. Zato, ker za trenutek vse zadiši po otroštvu, šolskem sendviču, novi šolski torbi. Zato, ker je treba paziti, ko greš čez cesto. Zato, ker ptice vedo, kako živeti, a človek misli, da je potrebna revolucija. Zato, ker se mi upira vse, kar je sistemsko. Zato, ker je ogromno napora vloženega v to, da živimo v kaosu.

Zato, ker nisem domoljub. Zato, ker nisem hvaležen za žrtve, kdorkoli že jih je prenesel, da danes živimo v vrstah, ki hodijo v krogu, od enega do drugega pogroma. Zato, ker smo vsi pregnani. Zato, ker smo v lastnih mestih begunci. Zato, ker smo pregnani daleč vase, eden od drugega. Zato, ker živimo v prekletih državah. Zato, ker ne obstaja prekleta zemlja. Zato, ker je Islandija okovana z ledom. Zato, ker nikogar ne razumem. Zato, ker nimam moči biti niti
prijatelj, kakršen bi želel biti.

Zato, ker sem brezmočen. Zato, ker bi želel biti religiozen in da bi zaupal v rešitelja. Zato, ker se mi gabijo zastave. Zato, ker ne želim ustvarjati uniform. Zato, ker prezrti ne bodo vstali. Zato, ker je človek suženj. Zato, ker je človek diktator iz maščevanja. Zato, ker bi želel, da sem druge vrste zabavljača, na primer svečenik.

Zato, ker sem šleva. Zato, ker si pogosto, ko se uležem v posteljo, zaželim, da se ne prebudim. Zato, ker nič ni tako enostavno. Zato, ker sem zmeden kot vsi drugi. Zato, ker se nikoli nisem naučil jahati niti smučati. Zato, ker nimam svojega čolniča. Zato, ker ne vozim avtomobila. Zato, ker ne morem pobegniti od svojih obsesij. Zato, ker pogosto pozabim, katere obsesije so to. Zato, ker nimam pojma, zakaj bi to kogarkoli zanimalo, pa vseeno pišem.

Zato, ker sem očitno obupan. Zato ker želim, da vsi ljudje postanejo moji prijatelji. Zato, ker želim, da vsi ljudje izginejo z obličja zemlje. Zato ker imam rad svojo družino. Zato, ker želim, da sem nastal sam za sebe, ne od koga drugega. Zato, ker nisem brezdomec. Zato ker bi to lahko postal. Zato, ker ne delim prepričanj z nikomer, ki sem ga kadarkoli spoznal. Zato, ker mislim, da se nam sploh ni treba strinjati, da bi živeli drug ob drugem. Zato, ker se moramo strinjati, da bi živeli skupaj.

Zato, ker je vse to navadna brozga, ki vse preveč spominja na definicijo človeške duše. Zato, ker je to taborišče. Zato, ker je vse, kar si lahko izmislimo, druga vrsta taborišča. Zato, ker bomo vanj stlačili nekoga, ki bi nam lahko bil prijatelj. Zato, ker bomo tam trpinčili nekoga, ki bi nam lahko postal ljubimec. Zato, ker vsakič, ko mi rečeš, da me ljubiš, to zveni kot slovo. Zato ker je to edina stvar, ki mi je pomembna.

Prevedel Rok Zavrtanik

Poslušajte Markovo branje te kolumne-pesmi v knjigarni Hiša sanjajočih knjig (3. januarja 2016):

Marko Tomaš (1978), pesnik, esejist, kolumnist in komentator, ena izmed ustanovnih in gonilnih sil časopisa Kolaps, je novinarsko pero sukal za vrsto občil (Glas Istre, BH Dani, Feral Tribune). Vodil je kultno splitsko knjigarno Utopia. Piše kolumne za Urban magazin iz Sarajeva in portal lupiga.com iz Zagreba. Doslej je objavil osem samostojnih pesniških zbirk, v trojici pesemskih knjig pa se je njegov glas pridružil izbranim sodobnikom. V slovenščini sta doslej izšli dve njegovi pesniški zbirki, Črni molitvenik in Zbogom, fašisti, ki jima volčje-krokarski pečati divjosti dajeta naslovni ilustraciji Radovana Jenka. Tretja, Želim postati terorist, je v pripravi.

Marko Tomaš velja za enega najizvirnejših pesniških glasov na ozemlju bivše Jugoslavije. Njegovo poezijo so doslej prevedli v italijanski, poljski, nemški, francoski, ruski, angleški in slovenski jezik.

Tomaševe kolumne pod naslovom Paranoja Marka Tomaša izhajajo na portalu Lupiga.com.

Dodaj odgovor

Oprostite, za objavo komentarja morate biti prijavljen.