Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo

Svet je to, kar nasanjamo

V Užicu obstaja čudovit književni festival. Imenuje se Na pol poti. V okviru tega festivala obstaja čudovit program, ki se imenuje »Vsakdo ima nekoga, ki ga ni«. Ideja tega programa je v tem, da pisatelji, ki gostujejo v Užicu, občinstvu predstavijo kakega pisatelja, o katerem je slišal le redko kdo, oni pa menijo, da najbolje predstavlja mesto ali okolje, iz katerega prihajajo.

Pred nekaj leti, in tega se spominjam, kot bi bilo danes, je Predrag Lucić užiškemu občinstvu predstavil odrinjenega splitskega barda, Toma Bebića. Ko človek bere Tomovo poezijo, ko sliši njegovo glasbo, je prvi občutek, ki ga prevzame, toplina.

Zato je bilo več kot primerno, da je po Predragovi zgodbi o Tomu Bebiću Nenad Veličković užiškemu občinstvu povedal zgodbo o Hajrudinu Ramadanu, pozabljenemu sarajevskemu pisatelju, sanjaču, čigar delo nas opominja, da nikakor in za nobeno ceno – ne glede na to, v kakšnih časih živimo –, ne smemo pozabiti, da imamo domišljijo, kajti svet je to, kar nasanjamo, in po njem bega Ramadanov Elias Veskot. Zgodbe dežja so zmaga domišljije nad zverinsko norostjo, v katero je okovan vsakdan.

Če upoštevamo še kontekst, v katerem so nastajale te zgodbe, vojni sarajevski kontekst, se naučimo, da se lahko človek za svobodo in človečnost bori na različne načine. Včasih je to najbolje storiti z domišljijo, s toplino, z vsem tistim, kar pod naleti zverinstva izginja pred nami.

Ta knjiga lahko postane vaša prava prijateljica. Po njej boste posegli vsakič, ko se vam bo zazdelo, da na svetu ni več prostora za domišljijo in preprosto človeško toploto. Sanjariti pa moramo. O svobodi, o beganju, o ljubezni, kajti sanjarjenje je dokaz, da smo se podali na dolgo pot proti tem lepim rečem, ki smo jih sami sebi obljubili kot edino resnično uresničitev človeka.

 

Marko Tomaš

 

 

 

 

 

Dodaj odgovor

Oprostite, za objavo komentarja morate biti prijavljen.