Brezplačna dostavaBrezplačna dostava nad 35 €.
Sanjsko pismo

Tjaša Koprivec Vuga: Tu je moj onkraj - Najbolje oblikovana knjiga 2019 (knjiga kot zvočni objekt)

Pesniška zbirka Tjaše Koprivec Vuga z naslovom Tu je moj onkraj je na 35. Slovenskem knjižnem sejmu prejela nagrado za najbolje oblikovano knjigo 2019 v kategoriji knjiga kot zvočni objekt. Knjigo je oblikovala Barbara Ogrič Markež.

Tu je moj onkraj ni le knjiga, pač pa je čutno doživetje. Beseda, pospremljena z zvokom, otipom, vonjem in okusom, ki ga v ustih pusti do vrhunske popolnosti izoblikovana poezija. Kot je zapisala avtorica sama, "v pesemsko telo Tu je moj onkraj vstopa tihota. Od pretresenosti. Pesničin glas si ne premisli; skozi priprte ustnice polzi slutnja, podvržena zakonu narave, dasiprav nepričakovana, nepredvidljiva. V želji opustiti besedo se pomika skozi neskončni niz (ob)čutenja. Resničnosti ni moč opisati."

In tam, kjer besede odpovedo, vstopi čaroben zven avtoričinega glasu, ki ga prav v resnici lahko slišite na priloženem CD-ju. Z glasbo sta njeno branje poezije pospremila glasbena improvizatorja in multiinštrumentalista Ana Kravanja in Samo Kutin. Tam, kjer besede odpovedo, vstopi občuteno oblikovanje mojstrice Barbare Ogrič Markež. Po njeni zaslugi knjiga, že preden se potopite v njeno vsebino, diha ženstvenost, čutnost, mehkobo. Malodane utripa v rokah kot sramežljivo zardela ljubica. Pesniški prt, "abstrakten likovni kontrast razpoloženjske vrednosti ", kot ga je opisala Komisija za izbor nagrad Najbolje oblikovana knjiga, je tu, da ga pogrnete pod knjigo in si ustvarite oltar za uživanje tega posvečenega trenutka s knjigo.

*******************************************************************************

Foto: Urška Boljkovac

Skrila sta se v pšenico,
tolsti oblaki so zanihali,
mož je lomil protje,
nad peronom je trepetal vznetljiv zrak,
dolgi klasi las so suho šušteli,
zora je čakala na jutrišnji dan,
sleme se je dvignilo nad zvončaste glavice encijana,
les se je napel,
vpil nežne drhtljaje toplega telesa,
razleknilo se je škržatje cvrčanje.
Sunkovito sem odletela.
morala sem

Dodaj odgovor

Oprostite, za objavo komentarja morate biti prijavljen.