Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo

VELIKO POLETNO ZNIŽANJE POPOTNIŠKE LITERATURE

Kako najlažje potovati brez letalskih kart? Odprite knjigo in preskočite časovni zamik. Najboljše potopisne knjige ponujajo veliko več kot seznam turističnih točk, na katerih se je treba pofočkati. V njih se preplete obisk novih dežel z odkrivanjem nas samih. Morda je zato še posebej neustavljiv mik izpovednih potopisov kot sta Motoristov dnevnik Ernesta Rafaela "Che" Guevare ali klasika Joshua Slocuma Sam z jadrnico okoli sveta. Slocumovo besedilo je prav tako elegantno kot njegova 11-metrska enojambornica Spray, katere pot čez Atlantik tako živo opisuje.

Za vas smo izbrali nekaj najljubših potopisov, od potovanja po mogočni Kitajski (Moj kitajski ženin) do zgodbe o potovanju z beduinsko karavano,  ki spominja na nedoumljivo lepo, v vročem puščavskem zraku trepetajočo fatamorgano (Ime tvoje zvezde je Bilhadi) in pohodniških potopisov po gorovju Himalaje (Budovo oko). Tu je še popotniška klasika Alme Karlin, Magične zgodbe starega Egipta, ki jo je napisala v dvajsetih letih prejšnjega stoletja, in razburljiva pripoved mojstra domišljije Walterja Moersa, Divji potep skozi noč, v kateri se pogodimo s Smrtjo, rešujemo golo devico, srečamo sanjsko princeso in potujemo z govorečim konjem po imenu Pančo Sansa.

Priporočamo vam še delo Trebuh Atlantika izpod peresa Kirsten Boie, ki s kritično držo ne prizanaša nikomur; neusmiljeno razgalja mračno plat evropskega Eldorada, obenem pa z ironično distanco slika afriško tradicionalno družbo, njeno vraževerje in mačizem. Večkrat nagrajeni Ahmadoua Kourouma, ki velja za enega najpomembnejših avtorjev zahodne Afrike, svoj roman Alahu ni treba zasnuje kot pripoved otroka-vojaka o njegovi odiseji skozi kaos državljanskih vojn v Liberiji in Sierri Leone. Zanj je Kourouma prejel ugledno francosko literarno nagrado Prix Renaudot.

Te brezčasne potopisne knjige so v letu 2020 tako pomembne, kot so bile, ko so jih avtorji napisali. Vse se stikajo v skupni točki: to poletje vas bodo odpeljale na pot nepozabnih doživetij in morda celo spremenile način, kako vidite svet.

Vaše Sanje

Dodaj odgovor

Oprostite, za objavo komentarja morate biti prijavljen.