Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Boginje
14.95 EUR Zaloga: Na zalogi

Boginje

Zgodba iz Belih Karpatov

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Anjuša Belehar

Redna cena: 14,95 €

Sanjska cena: 8,00 €*

Prihranite: 6,95 € (46%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Boginje veljajo za enega najizjemnejših romanov, kar jih je v zadnjih letih izšlo v Češki republiki. Z aplavzom sta jih podprli tudi češka literarna nagrada Josef Škvorecký (2012) in Magnesia Litera (priznanje bralcev, 2013).

Vprašajte nas

Datum izdaje: 09. 09. 2016

Zbirka: KIOSK
Broširana vezava
Obseg: 422 strani
Format: 198 mm x 125 mm

Izkaznica knjige


Podrobnosti

Na platnu sveta, kjer je videti, kot da bi se čas ustavil, avtorica zarisuje usode več generacij preprostih podeželskih žensk, obdarjenih z izrednimi zdravilskimi in jasnovidnimi sposobnostmi – Boginj iz Žítková. 

Žítková leži daleč stran od vsega in zato, pravijo, so nekatere ženske uspele ohraniti znanje in intuicijo, ki smo ju ostali izgubili. 

Roman Kateřine Tučkove je navdihujoča pripoved o ženski duši, o magiji in pozabljenem delu zgodovine, pa tudi o osamljenosti, obupu, krutosti in maščevalnosti. Zgodba je mojstrsko strukturirana in vsebuje več stilističnih ravni, ki se postopoma prepletejo v grandiozno celoto. Kdo pravi, da je življenje monotonoč Na videz običajno okolje utegne zibati veličastne zgodbe.

Boginje veljajo za enega najizjemnejših romanov, kar jih je v zadnjih letih izšlo v Češki republiki. Z aplavzom sta jih podprli tudi češka literarna nagrada Josef Škvorecký (2012) in Magnesia Litera (priznanje bralcev, 2013).

Prevod dela je podprl Kulturni program Evropske unije (EACEA).

 

Odlomek

In tako so jo zaslišali s torturo.
S palčnico so ji zdrobili palce,
pa čeprav je jokala in prosila milosti.
Kaplje krvi so se stekale z njenih bosih stopal
na gola tla mučilnice, ki so jih zažejano vpijala vase.

Medijski odzivi

"Roman Katerine Tučkove odstira usode močnih žensk."
- Ksenja Tratnik, MMC RTV Slo

"Žitkovske boginje niso newageovska pravljica o dobrih in hudobnih čarovnicah, so delo znanstveno angažirane avtorice Kateřine Tučkove, ki fikcijo prepleta s posnetkom določene družbene realnosti."
- Andreja Časar, Moj pogled

"Tudi pri nas se ne bi branili kakšne radovedne Dore, ki bi s pogumom, radovednostjo in  darovi edinstvenih boginj razkrinkala okoliščine, ki tistim pristnim ženskam  s posebnimi poslanstvi onemogočajo, da bi jih do polnosti izživele." 
- Urška Krišelj, Zarja

"V knjigi je meja med resničnostjo in fikcijo, med dokumentarnim in magičnim zelo zabrisana, delo je večplastno, lahko ga beremo kot entološko raziskavo, intimno izpoved ali družinsko zgodbo, začinjeno z elementi magičnega, skrivnostnega in celo kriminalke."
- Magda Vremec, dobreknjige.si

"Žitkovske boginje so fascinantna zgodba o ženski duši, magiji in zamolčanem delu češke zgodovine. O ženskah, živečih v Belih Karpatih, obdarjenih z izjemnimi sposobnostmi. Znale so zdraviti, svetovati v stiskah in menda so videle v prihodnost."
- Radio ARS

Avtor: Katečina Tučková
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Lektura: Darinka Lamut
Oblikovanje knjižnega ovitka: Petra Preželj
Založba: Sanje
ISBN: 9789612744519
Jezik: slovenski
Datum izida: 9. sep. 2016