Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Bolivijski dnevnik
19.99 EUR Zaloga: Na zalogi

Bolivijski dnevnik

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Jadran Sterle

Redna cena: 24,95 €

Akcijska cena: 19,99 €

Sanjska cena: 15,00 €*

Prihranite: 9,95 € (40%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Opis zadnjega obdobja življenja legendarnega južnoameriškega revolucionarja Che Guevare v bolivijskih pragozdovih, kamor se je umaknil s skupino ljudi, ki jih je uril za gverilski boj, pred ameriško obveščevalno službo. 


Vprašajte nas

Datum izdaje: 20. 10. 2008

Zbirka: DOKUMENTA

Gibka vezava

Obseg: 255 strani

Format: 160 mm x 240 mm

Podrobnosti

Opis zadnjega obdobja življenja legendarnega južnoameriškega revolucionarja Che Guevare v bolivijskih pragozdovih, kamor se je umaknil s skupino ljudi, ki jih je uril za gverilski boj, pred ameriško obveščevalno službo. Bolivija naj bi nudila največ možnosti za akcije, ker je bila levica v tej deželi razbita in neenotna in Che je mislil, da bi se lahko začel proces novega zbiranja najtrdnejših revolucionarnih sil okrog gverile, ki bi bila njihovo jedro in opora. Menil je, da je Bolivija tako razočarana, da je ne bo težko dvigniti na noge in k orožju. Poleg tega pa leži prav v srcu kontinenta in bi bila idealna pozicija za nadaljnje širjenje revolucionarnega ognja.

Američani so 9. oktobra 1967 Che Guevaro izsledili in kasneje ubili v majhni, skriti in pozabljeni vasi Igueras.


Odlomek

Danes sem dopolnil 39. in se nezadržno približujem dobi, ko moram resno razmisliti o svoji prihodnosti gverilca, a sem zaenkrat še vedno živ in zdrav.
- Che Guevara, Bolivija, 14. junij 1967.

Ne moremo biti prepričani, da imamo nekaj, za kar je vredno živeti, če za to nismo pripravljeni umreti.
- Che Guevara


Medijski odzivi

"Mnoge zastave so se že spustile, a ne Chejeva." 
- Maria Victoria Guevara

"Chejev Bolivijski dnevnik je dnevnik utopije, ki je v drugi polovici minulega kratkega stoletja navdihovala na milijone ljudi. Hkrati je tudi pričevanje o globokem soočenju s človekom in naravo, s samim seboj, s svojo etiko in vestjo, z lastnimi mejami in tudi napakami ..."
- Franco Juri, iz spremne besede h knjigi

"In tudi če je bila Chejeva tragika napačna, tudi če je bila navadna zmota večnega optimista, ki se bori za svoje ideje, je veličina te tragike in zmote prav v tem: v prepričanju, da z orožjem lahko spremeniš svet in poravnaš krivice ... Šele skozi mit je Ernesto Che Guevara velik tudi kot – človek. Ne le za Latinsko Ameriko, ampak za vso človeštvo."
- Jadran Sterle

"Asketizem, strast in doslednost."
- Igor Bratož, Delo

"Pri ljubljanski založbi Sanje je po 30 letih slovenskega molka končno izšla knjiga, ki se je že na odprtju razstave prodajala za med."
- Alojz Petrovčič, Lea

"... vpogled v duhovno anatomijo enega najbolj prepoznavnih posameznikov 20. stoletja."
- Miha Naglič, Gorenjski glas

"... dnevnik, v katerem Che natančno poroča o napredovanju gverile, pomeni zadnje Chejeve zapise in razmišljanja in je zato izredno dragocen, dodatno vrednost pa mu dajejo tudi številne fotografije gverilcev, ki osvetljujejo gverilsko gibanje in njihova prizadevanja v Boliviji."
- Polona Prodnik, Bukla

"Che je bil najpopolnejše človeško bitje naše dobe."
- Jean-Paul Sartre

"Živel je eno najbolj fascinantnih življenj zadnjega stoletja. Privlači me dejstvo, da se je kar dvakrat odpovedal vsemu in tvegal svoje življenje za nekoga drugega."
- Steven Soderbergh

"Guevara je bil lik herojskih razsežnosti. Ti dnevniki, močni in pretresljivi, bodo njegov najtrajnejši spomenik."
- Observer

"Bolivijski dnevnik, ki je prvič izšel na Kubi leta 1968, je izjemna in neprekosljivo tragična prvoosebna pripoved o tem, kako Che oblikuje majhno skupinico revolucionarjev, o njegovem poskusu, da bi spreobrnil lokalne kmete, o njegovih konfliktih z bolivijsko vojsko ter o njegovem zadnjem spopadu in hladnokrvni usmrtitvi, ko se je oktobra 1967 znašel v rokah vojske. V odsotnosti romantičnega idealizma, ki ga običajno povezujemo s Chejem, ta dnevnik prinaša streznjujoče poročilo o težkem delu, strahu in monotoniji gverilskega bojevanja."
- Jerry Brotton, Amazon

"Chejev dnevnik z nenadnim zaključkom ostaja navdušujoče branje, hkrati brezvoljno in optimistično. Guevara je verjel, da je "začenjal zadnjo fazo osvobajanja obeh Amerik."
- Kenneth Maxwell, Foreign Affairs

"Brezupno, a še vedno trendi za ambiciozne urbane bojevnike."
- David Vincent, The Independent

"Čeprav je bil Che Guevara že takrat legenda, je njegov položaj osrednje figure radikalizma v obeh Amerikah in navsezadnje po vsem svetu utrdil izid njegovega Bolivijskega dnevnika, ki so ga njegovi podporniki rešili in leta 1968 poslali na Kubo." 
- Amber Clifford, International Journal of Motorcycle Studies

"Od vseh knjig, ki jih je napisal Che Guevara, je Bolivijski dnevnik najmočnejši in najbolj ganljiv, posebej zato, ker tu izgine njegova pretekla ideološka demagogija, nadomesti pa jo bolj stoičen glas. To je dnevnik o boju in stiski, pretresu in porazu, prava antiteza Motoristovega dnevnika, kar seveda ni ravno zgodba, ki bi jo Hollywood kdaj hotel povedati."
- Sean O'Hagan, The Observer

"... dnevnik, ki ga je na svoji gverilski odisejadi po Boliviji pisal Che. +++++"
- Marcel Štefančič, jr., Mladina

"Med upati in upati si."
- Mojca Pišek, Dnevnik

"Iz istega "izvira, kot je pil" Che, se napajajo upori zoper vladavino korporacij, "nevidno roko" trga, "železno rokavico" represivne oblasti ... Še bolj navdihuje Che kot posameznik, ki je živel in umrl za idejo. To se zdi v postmoderni zahodni družbi nemogoče."
- Aleš Završnik, Pravna praksa

Avtor: Ernesto Rafael "Che" Guevara
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Lektoriranje: Tina Malič
Spremna beseda: Franco Juri
Oblikovanje: Matej Koren
Prelom: Maja Čuk
Založba: Sanje
ISBN: 9789616653893
Jezik: slovenski
Datum izida: 20. okt. 2008