Brezplačna dostava nad 35 €
Brez človeka
Brez človeka

Brez človeka

Avtor: Vojko Starovič Založnik: Sanje Jezik: slovenski

Knjiga Enoumje neoliberalizma z ustreznimi razlagami in primeri bralcu korak za korakom nazorno predstavi in obrazloži fenomen enoumja oziroma enake miselnosti, ki je sestavni del človekove osebne in družbene biti. 

7,70 € - 21,00 €
Redna cena: 10,99 € Sanjska cena: 0,00 € Prihranite: 10,99 € (100%) (* velja za člane Knjižne družine Sanje).

Vaše naročilo bo zavito kot darilo. Ko bo naročilo zapakirano, same vsebine paketa ne boste morali videti.

Izberite darilni ovoj

  • Eko zavijanje

   Eko zavijanje

   2,70 €

   70 gramski ekološki natron papir.

  • Praznično zavijanje

   Praznično zavijanje

   3,29 €

   Kakovosten darilni papir.

 • Prosimo, preverite in potrdite izbrano

  Darilno zavijanje je dodan.

  Z nakupom tega izdelka podpirate slovensko knjigo in zaupanje v moč domišljije in lepote.

  Knjiga Enoumje neoliberalizma z ustreznimi razlagami in primeri bralcu korak za korakom nazorno predstavi in obrazloži fenomen enoumja oziroma enake miselnosti, ki je sestavni del človekove osebne in družbene biti. Čeprav je enoumje izjemno vpliven in prisoten družbeni fenomen, ki je v primeru enoumne zagledanosti v neoliberalni model privedel celo do sedanje svetovne krize in gospodarskega zloma, je zavedanje o njegovem delovanju zapostavljeno.

   

  Pri obravnavi enoumja se nujno dotikamo tudi večnih tem, pri katerih lahko ugotavljamo, da ni neke večne in enotne resnice, ampak gre za množico pogledov, ki temeljijo na različnih izhodiščih. Zato je prvi del knjige posvečen prav osvetljevanju in dojemanju miselne in fizične narave človeka, družbe in sveta skozi najnovejša fizikalna, biološka in sistemska dognanja. Skozi načeli sodelovanja in tekmovanja, ki sta osnovni psihosocialni potrebi človeka, avtor pojasnjuje tudi pomen in razvoj vrednot skozi zgodovino, izvor morale in etike ter tudi oblikovanje pravnih pravil. Pri tem bralca pripelje v človekov čustveni in miselni svet, ki je močno podvržen psihološkim vplivom in manipulacijam. Nazorno predstavi, kako snovalci socialnega inženiringa uspevajo vzpostavljati enako miselnost oziroma enoumje, ki potem deluje v korist gospodarjev družbe.

   

  V drugem delu avtor bralca skozi poenostavljeno razlago delovanja gospodarskih, bančnih in finančnih sistemov vodi do razumevanja vzrokov in mehanizmov, ki so pripeljali do zadnjega svetovnega gospodarskega zloma kot posledice širjenja enoumne zagledanosti v model neoliberalizma. Pri tem se izkaže, da neoliberalni model nikakor ni nek naravni model, temveč umetna tvorba, ki daje prednost tekmovanju pred sodelovanjem, dobičku in bogatenju posameznikov pred uravnoteženostjo. Izhod nakaže v razmišljanjih in izkušnjah, ki govorijo v prid večje vloge demokratične družbe in države v urejevanju bolj uravnoteženih ekonomskih odnosov z upoštevanjem splošno sprejetih moralnih in etičnih načel.   

  Podrobnosti
  Datum izida 11/11/13
  Format (mm) 152 x 235
  Obseg (št. strani) 408
  Urednik Tjaša Koprivec Vuga
  Soavtorji Prelom: David Križ
  Zbirka DOKUMENTA
  Založba Sanje
  Jezik slovenski

  Če poslušaš slovensko vlado, če gledaš televizijo, če bereš časopise, še zlasti Finance, če poslušaš tudi decembra 2012 izvoljenega predsednika države iz vrst kvazisocialne demokracije, vsi ti govorijo, da moramo ubogati in delati tisto, kar nam narekujejo mednarodni finančnih trgi in kar nam pravi neoliberalna Evropa ter tisto, kar od nas pričakujejo mednarodne finančne institucije. Da se rešimo, je treba vse dati na trg, državno premoženje prodati, zategniti pas in zmanjšati porabo na vseh področjih. Na vse načine zagovarjajo tudi pritegnitev tujih investitorjev z ustvarjanjem ugodnega okolja za kapital, z nizkimi mezdami in nizkimi ekološkimi standardi. Vprašanje, če to Slovenija sploh potrebuje. Po moje to potrebujejo tuji in domači plenilci in preprodajalci. Slovenija in velika večina Slovencev tega ne potrebuje. Pri iskanju izhoda se raje ozrimo na primer Argentine in Islandije.

  Vojko Starovič

  Poglej si ostala dela