Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Bushido: Kodeks samuraja
8.99 EUR Zaloga: Ni na zalogi

Bushido: Kodeks samuraja

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Aleksander Mermal

Redna cena: 8,99 €

Sanjska cena: 7,99 €*

Prihranite: 1,00 € (11%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Bushido: Kodeks samuraja je dokument svojega časa; kot besedilo, ki zmore močan odmev, ponudi vpogled v spoznavanje (in še pomembneje, razumevanje) Vzhoda. 


NI NA ZALOGI

Vprašajte nas

Datum izdaje: 22. 11. 2011

Zbirka: SANJE

Broširana vezava

Obseg: 144 strani 

Format: 210 mm x 135 mm

Podrobnosti

Bushido: Kodeks samuraja je dokument svojega časa; kot besedilo, ki zmore močan odmev, ponudi vpogled v spoznavanje (in še pomembneje, razumevanje) Vzhoda. Delo Inaza Nitobeja (1862-1933) je eno od besedil, na katerih je Japonska gradila militantni fašizem sredine dvajsetega stoletja (kar je Nitobe obžaloval, saj je bil po prepričanju veren pacifist), in eden od zapisov, ki more pojasniti, od kod izvira marsikateri sodobni stereotip o Japonski in jih tako vestno slabi.

Odlomek

Bu-shi-do dobesedno pomeni vojaško-vitez-način, način, kako bi se bojevniški plemiči morali obnašati v vsakdanjem življenju in tudi pri svojem poklicu, povedano drugače “pravila viteštva”, noblesse oblige bojevniške kaste.

Medijski odzivi

"Bushido: knjiga o japonski duši /.../ Pri založbi Sanje je izšel prevod knjige Bushido: kodeks samuraja, ki je ob izidu leta 1900 Japonsko, tedaj še neke vrste »terro incognito«, predstavila Zahodu."
- Valentina Plahuta Simčič, Književni listi (Delo)

"Skromna knjižica, ki je pravi leksikon kulturne zgodovine dežele vzhajajočega sonca, se zdi nesmrtna, čeprav je viteštvo že davno doživelo svoj zaton. A njegovi nauki ostajajo vsaj delno zasidrani v sodobni japonski družbi, ki še vedno slovi po svoji neizmerni vljudnosti, neuklonljivosti, ponosu in patriotizmu. Domoljubnemu idealiziranju ni ubežal niti opis viteške tradicije; ta bo bralca spodbudil k razmisleku o skrivnostni kulturi, ki poudarja, da je bil končni ideal viteštva mir, in projiciranju dediščine viteštva na sodobno Japonsko." 
- Manca Čujež, Planet Siol.net

"Naj slovenski izdaji ob bok še dodam: prihaja ob pravem času. Mogoče bi bilo treba ponoviti Rooseveltovo gesto in knjigo podariti slovenskim političnim, ekonomskim in drugim voditeljem, da si jo preberejo in si v njej zapisan postulat Umreti, ko je prav umreti podčrtajo in preformulirajo v Umakniti se, ko se je prav (častno) umakniti."
-
Goran Č. Potočnik, Pogledi

Avtor: Inazo Nitobe
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Oblikovanje naslovnice: Luka Umek
Lektura : Darinka Lamut
Prelom: Maja čuk, Nina Ušaj
Založba: Sanje
ISBN: 9789612740252
Jezik: slovenski
Datum izida: 22. nov. 2011