Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Če nihče ne govori o izjemnih stvareh [e-knjiga]
8.99 EUR Zaloga: Na zalogi

Če nihče ne govori o izjemnih stvareh [e-knjiga]

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Alenka Ropret

Zaloga: Na zalogi

Pisatelj s tankim posluhom zapisuje drobne podrobnosti, ki se (navidezni) brezpomembnosti navzlic zlijejo v posledice, ki puščajo silovit pečat. 

Redna cena: 8,99 €

Sanjska cena: 3,00 €*

Prihranite: 5,99 € (67%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)


Vprašajte nas

Datum izdaje: 28. 02. 2014

Zbirka: ROMAN SANJE

e-Knjiga

Obseg: 292 strani

Izkaznica knjige

Podrobnosti

Če nihče ne govori o izjemnih stvareh, prvo McGregorjevo romaneskno delo, je izčiščena, rahločutna prozna umetnina, ki se občasno pretoči v izjemno učinkovito vodeno dogodivščino. Pisatelj s tankim posluhom zapisuje drobne podrobnosti, ki se (navidezni) brezpomembnosti navzlic zlijejo v posledice, ki puščajo silovit pečat. Neimenovana britanska ulica, ki v svoje pore vsrka celoto dogajanja, vrvi od življenja, pa vendar za zidovi (prav tamkaj) usode ugašajo v samosti, nenadejani zanositvi in smrti.

Tako rekoč anonimni prebivalci, ki jim pisatelj sledi, kakor da bi spretno rokoval s kinskim aparatom, so približani s filigransko in lirično pisavo - McGregor nas prav v vsakem odstavku nevsiljivo opomni na prostranost doživljajskega za sleherno zaveso, za slehernimi durmi. Ritem, ki je vsakdanje nevsakdanji, nenadoma zatrese (pretrese) tragična nesreča …

Roman, ki nadvse izvirno popiše navaden, sem in tja zanikrn in melanholičen svet, je zakoračil v širši izbor za Bookerjevo nagrado ter osvojil imenitni priznanji Betty Trask Award in Somerset Maugham Award.


Prevod dela je podprl Program Kultura (2007-2013). Natis je gmotno podprla Javna agencija za knjigo RS.

Odlomek

Ji reče, hči moja, in ko izreče ti besedi, v ton svojega glasu ovije vso ljubezen, kar jo premore, ji reče, hči moja, vedno moraš gledati z obema očesoma in poslušati z obema ušesoma. Ji reče, svet je zelo velik in veliko reči lahko zgrešiš, če nisi pozorna. Ji reče, ves čas se dogajajo izjemne stvari, neposredno pred nami, vendar imajo naše oči nekakšne oblake, ki zastirajo sonce, in če jih ne vidimo, kakršne so v resnici, so naša življenja zato bolj bedna in revnejša.
Ji reče. Če nihče ne govori o izjemnih stvareh, kako lahko rečemo, da so izjemne?

Medijski odzivi

"Če torej nihče ne govori o izjemnih (majhnih, velikih, bolečih, žalostnih, usodnih, strašnih …) stvareh, potem tudi nas ni. /.../ Kljub izjemno privlačni tematiki pisanja v zadnjem času (odtujenosti v sodobnem svetu) je to sveža in rahločutna pisava, ki si zasluži, da jo opazimo."
- Sabina Burkeljca, Bukla

"Čisto poseben roman, knjiga poezije, povzdignjena v sočutnost, ki umiri misel in ustavi gib roke."
- Tjaša Koprivec, urednica

"Roman te prevzame z izjemnim, kar hipnotičnim slogom, tako da knjige ni mogoče odložiti."
- Alenka Ropret, prevajalka

"Ganljiva knjiga, ki povzroči, da postaneš občutljiv na drobne pozornosti okoli sebe."
- Barbara Gradič Oset, Planet Siol.net

"Tekst se ponaša s kompozicijsko spretnostjo in unikatnim slogom, ki kontrast išče med suhoparnim in tenkočutnim jezikom. Tudi stranske prizore, kot je neutrudno padanje dežnih kapelj, avtor naslika z mojstrskimi potezami."
- Sandra Krkoč, Dnevnik

"Zanimivi slog avtorja Jona McGregorja, ki pretrese, gane in na videz brezsmiselni brezpomembnosti daje smisel."
- Urška Krišelj Grubar, Jana

"McGregor pripoveduje vešče in mestoma skoraj s poetičnim jezikom ter se izkaže kot izjemen ustvarjalec napetega, malo skrivnostnega ozračja."
- Gaja Kos, Nedelo

"Izjemno rahločutna literarna stvaritev prikazuje nevidne niti, ki povezujejo vsakdanja življenja prebivalcev neke angleške soseske."
- Andrej Predin, Nedeljske novice

"A nekako me bo, po izkušnji z McGregorjem, verjetno obletavala misel, da je med njimi tudi kakšen zaklad in da ta zaklad ne bo šel mimo mene, ampak mi bo po nekem čudežu prišel v roke in me priklenil nase in me očaral in razveselil."
- Uroš Zupan, Pogledi

"V egocentrični družbi, kjer človek med vztrajnim pripovedovanjem o sebi spregleda in presliši druge, je ta roman svež veter, ki udari v lica dovolj močno, da udarec odmeva tudi v srcu."
- Danaja Lorenčič, Sensa

"Tako lep roman (pa še prvenec) je to! Nežen, z ritmom, ki umirja misli, a jih na pravih mestih tudi razburi. /.../ Roman o vsakdanjih rečeh, ki so v resnici še kako izjemne. Mene je prevzel."
- Bralnica

"Izredno dovršena, močna, ganljiva knjiga, ki jo zlahka primerjamo z največjimi."
- Caroline Gascoigne, Sunday Times

"... s samozavestjo in prefinjenostjo beleži rahle čustvene nihljaje, ki morejo odnose spreminjati s silo potresnih valov. /.../ njegova tekoča proza je ravno prav natančna, da bi mogla ustaviti čas, raztegniti trenutke in popisati prostore med njimi."
- Erica Wagner, The Times

Avtor: Jon McGregor
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Lektura: Darinka Lamut
Oblikovanje knjižnega ovitka: Petra Preželj
Prelom: David Križ
Založba: Sanje
ISBN: 9789612742591
Jezik: slovenski
Datum izida: 28. feb. 2014