Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Cesar je nag!
4.99 EUR Zaloga: Na zalogi

Cesar je nag!

Naj o tem še molčimo?

Avtor: | Založnik: Sanje

Zaloga: Na zalogi

»Začel bom s pogledom na današnji svet, vendar nekoliko raztegnjen v prostoru in času. V osrednjem delu tega eseja pa bom v to širšo sliko umestil še našo sedanjo slovensko izkušnjo, ki že kar sama od sebe kliče h kritični besedi.«

Najnovejša knjiga Andreja Detela, enega največjih slovenskih fizikov. V njej se posveča vprašanjem, ki nas v tem času temeljno zadevajo.

Redna cena: 4,99 €

Sanjska cena: 4,00 €*

Prihranite: 0,99 € (20%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Vprašajte nas

Datum izdaje: 29. 01. 2021

Zbirka: TIGR
e-knjiga
Obseg: 112 strani

Podrobnosti

»Naravo je treba brezmejno spoštovati. Le tako nam lahko razkriva svoje darove.«

»Ne mislim, da sem pametnejši od drugih. Pišem zato, da iz sebe nekako iztisnem, izjokam zadušljivo prisotnost nečesa nevidnega, kar visi v zraku in nas obdaja, stiska. Pa s tem mislim predvsem nekaj drugega kot koronavirus. Vsi to čutimo, resda na različne načine. Nekateri se na aktualno situacijo odzivajo s tesnobo, nekateri jo odkrito opisujejo kot ‘surrealistično’, številni pa bi se pod vplivom množične psihoze radi mobilizirali v nekakšno ‘vojno z virusom’.«

»Je bila vera v napredovanje k sreči samo iluzija, samo kratkotrajni mit preteklega stoletja? Danes večkrat slišimo domnevo, da se je racionalni, razsvetljenski projekt zadnjih stoletij pač izpel in da nas čaka mračno obdobje, upodobljeno na znani Goyevi jedkanici Spanje razuma rojeva pošasti.«

»Kdor vsaj majčkeno pogleda v ozadje namišljene ‘vojne z virusom’, kaj hitro razume, kako sedanja vlada čustveni šok pandemije nadvse ‘učinkovito’ zlorablja za uvajanje avtoritarne oblasti, za razgradnjo demokracije. Skratka, za kuliso umetno ustvarjenega vojnega stanja bliskovito hitro poteka razgradnja demokratičnih inštitucij.«

»Virusi so vedno bili del našega naravnega okolja, tako kot oblaki na nebu, ribe v vodi in ptice v zraku.«

Odlomek

Kdor vsaj majčkeno pogleda v ozadje namišljene ‘vojne z virusom’, kaj hitro razume, kako sedanja vlada čustveni šok pandemije nadvse ‘učinkovito’ zlorablja za uvajanje avtoritarne oblasti, za razgradnjo demokracije. Skratka, za kuliso umetno ustvarjenega vojnega stanja bliskovito hitro poteka razgradnja demokratičnih inštitucij.

~

Virusi so vedno bili del našega naravnega okolja, tako kot oblaki na nebu, ribe v vodi in ptice v zraku. 

~

POGLED V PRIHODNOST: NOVA RENESANSA

Sredi 14. stoletja je po Evropi razsajala kuga (črna smrt ) in v petih letih (1348–1352), ko je bila na vrhuncu, pobrala skoraj polovico takratnega evropskega prebivalstva. Pandemija se je verjetno razširila iz centralne ali vzhodne Azije, v Mediteran pa so jo z obal Črnega morja prinesle bolhe in podgane z beneških trgovskih ladij. Ker smo blizu Benetkam, je črna smrt k nam privihrala že leta 1348, v času dogodkov iz Boccaccievega Dekamerona. Po Evropi so jo širile bolhe, še bolj pa pršenje kapljic od kihanja obolelih. Higiena je bila v tistih časih seveda pod vsakim nivojem in zato je bila vsesplošna panika še toliko večja, saj ljudje sploh niso vedeli, da bolezen širijo bolhe. Za nesrečo so krivili zlasti tiste »drugačne«, Jude in tujce, romarje in druge popotnike, begunce, berače, Rome, tudi menihe ... in nad njimi izvajali množične pogrome.

Morda zveni nekoliko znano? Čustveni izbruhi in zastraševanja so spet tu ...

Ker se je populacija takrat skrčila na dobro polovico, je začelo primanjkovati delovne sile, to pa je destabiliziralo moč fevdalnih struktur. Bližina smrti je ljudem približala tisto izvorno praznino, ki omogoča uvid v nekaj novega. V vseh slojih družbe so se začeli bolj ceniti naravni človeški darovi, delovni doprinos in sposobnosti. Ko so se tej novi miselnosti pridružile še ideje iz novo nastalih prevodov antičnih klasikov, pa se je že sprožil proces renesanse. Vse ostalo poznamo iz zgodovine.

Glavnemu valu kuge je kasneje sledilo še nekaj manjših, pojemajočih. Med enim teh valov je (jeseni 1665) Univerza v Cambridgeu študente za poldrugo leto poslala domov. Med njimi je bil tudi 22-letni Isaac Newton. Na domačem vrtu je sedeč v božanskem miru pod tisto slavno jablano, potopljen v sveže rojeno praznino, v duhu uzrl nekatere temeljne znanstvene ideje o gibanju teles. V naslednjih letih je te misli nadgradil v »matematične principe naravne filozofije« in s tem še dvesto let bistveno vplival na razvoj novoveške znanosti. Začelo pa se je s tisto izvorno praznino, ki jo je v evropsko zavest zasejala pandemija kuge. Zenovska praznina, ki šele omogoča rojevanje in rast nečesa izvorno novega.

Novoveški znanosti sta se kmalu pridružili še njeni hčerki tehnologija in industrija. Na teh temeljih se je ustoličil tudi ekonomski sistem – kapitalizem. Razsvetljenska miselnost se je tako še dolga stoletja uspešno potrjevala v izboljševanju kvalitete življenja. Sredi dvajsetega stoletja pa so se tudi v materialnem, ne več samo v duhovnem svetu pesnikov in filozofov, že začele kazati meje linearne rasti. Na primer, tako imenovani Rimski klub je leta 1972 objavil poročilo Limits to Growth (Meje rasti), ki je zelo nazorno prikazalo, kaj nas čaka čez petdeset let (torej prav zdaj), če bo naša »rast« podrejena plehki pridobitniški logiki, izraženi z mantro »imeti več in še več«. Toda postarani, pogoltni kapitalizem (hrematizem) se še zdaj kar noče posloviti.

 V istem času, torej proti koncu šestdesetih in v začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja, je mlada uporniška generacija (često jo imenujejo »generacija ‘68«) povsod po svetu izpeljala pogumno, korenito in daljnosežno spremembo vrednostnega sistema zahodnega sveta ter junaško odkrivala nove izrazne poti, tudi z avantgardističnimi eksperimenti. Proti koncu sedemdesetih let smo sicer že bili priča začetnemu vzponu neoliberalizma, ki je kupoval in goltal tudi začetno idejno odprtost uporniške generacije, da se je ta vse bolj vključevala v interese kapitala in se sprevračala v formalistični kliše. Pa vendar so bila že tedaj zasejana številna semena tistih sprememb, ki so vzklile šele sedaj. Kar je bila nekoč futuristična pravljica vizionarjev, danes postaja življenjska alternativa, ki jo moramo jemati skrajno resno.

 Zdaj se je namreč celotna človeška civilizacija znašla na robu prepada, ki smo ga (vsaj nekateri) v bistvu slutili že dolgo. Okoljska in podnebna kriza, kapitalski hrematizem, naraščajoča družbena razslojenost, vsesplošna informacijska in kognitivna zmedenost – splet vsega tega zahteva radikalno preobrazbo vrednostnega sistema. Tako radikalno, kot je preobrazba požrešne gosenice v metulja, ki išče plemenito družbo na cvetočih travnikih in se veseli lepote sveta.

Radosti nas, da tudi v teh prelomnih letih tako kot nekdaj spet slišimo vse jasnejše, vse izrazitejše glasove vseh generacij (in predvsem tistih mladih), ki na nove inventivne načine odstirajo notranjo luč elementarne človečnosti. Napočil je čas, da združimo naše prebujene moči in razvijamo nove oblike demokracije, primerne za enaindvajseto stoletje. Če trčimo na ovire, na primer tiste, ki jih postavljajo interesi kapitala in preživelih toksičnih hierarhij, nas to samo opominja, da si je treba prizadevati za radikalne družbene spremembe, ki bodo planetu omogočile oddih in regeneracijo, ljudem pa povrnile čut za pravo človeško naravo, ki ji je vrojena ljubezen do bližnjega. V takih pogojih je možna nova renesansa. Z očmi duše jo lahko zremo že danes: planetarna zavest Zemlje.

~
Napisano avgusta in septembra 2020, v vztrajajočem času petkovih antifašističnih protestov.
Medijski odzivi

»Znanstvenik, izumitelj, umetnik in filozof Andrej Detela ima globok (v)pogled, ker je prebujen in ima v očesu žaromet Luči. Zato si upa osvetliti sence v naših dušah, pisati o temi in zlu tega časa. In ima pogum reči: Cesar je gol!
Svet poka po šivih, civilizacijska paradigma se spreminja z nepredvidljivo naglico, kar terja od slehernega posameznika, skupnosti in narodov odločitev: bom izbral svet teme ali svet svetlobe. Vmesnih barv ni več. Naj nam uspe dvigovati zavest, naj postajamo luč!«
- dr. Manca Košir

»So ljudje, ki v situacijah, ki ogrozijo družbo in v njej posameznike, ne morejo molčati, ne zmorejo se umakniti v udobje, v tisto pišmeuharstvo, v katerem ti je vseeno za zlorabe in zlorabljene.
Andrej Detela nas z osebno občutljivostjo in prodorno (mestoma drzno) mislijo v tej knjigi nedvomno drami, a ob tem tudi vabi, da prisluhnemo iskreni izpovedi posameznika, ki izraža svojo spoznavno resničnost v srčno zavzeti želji buditi človečnost. Samo to želi! V tej luči sprejmimo njegov zapis.«
- pater dr. Karel Gržan

Avtor: Andrej Detela
Urednik: Andreja Udovč
Soustvarjalci: Lektura: Tatjana Capuder
Fotografija: Gašper Lešnik, Borut Kranjc, Luka Drakskolbler
Oblikovanje knjižnega ovitka in prelom: Tajda Pavletič
Založba: Sanje
ISBN: 9789612746261
Jezik: slovenski
Datum izida: 29. jan. 2021