Brezplačna dostava nad 35 €
Črna internacionala (Drugi zvezek), Tomaž Mastnak
Črna internacionala (Drugi zvezek), Tomaž Mastnak

Črna internacionala (Drugi zvezek), Tomaž Mastnak

Vojna, veliki biznis in vpeljava neoliberalizma
Avtor: Tomaž Mastnak Založnik: *cf Jezik: slovenski
Črna internacionala se osredotoča na dogajanje v okupirani Nemčiji po 2. svetovni vojni in dokazuje, da je bila uvedba neoliberalizma kot ekonomske politike v zahodnem delu te države zelo pomemben element v oblikovanju povojne evropske in svetovne ureditve.
Redna cena: 22,00 €
Datum izida: 22. Sep. 2023

Z nakupom tega izdelka podpirate slovensko knjigo in zaupanje v moč domišljije in lepote.

Razpoložljivost: Ni na zalogi
SKU
DRBUCA2364K
Da bi omogočil razumevanje povojnega dogajanja, avtor knjige uvodoma analizira daljnosežnost versajskega mirovnega sporazuma iz leta 1919 ter prikaže nastanek in razvoj novega nemškega liberalizma – ordoliberalizma – v tridesetih letih 20. stoletja in med vojno. V nadaljevanju analizira politične spopade v vladi ZDA, ki so spremljali mobilizacijo gospodarstva za vojno in po vojaškem zlomu nacizma določali politiko ameriških in, glede na hegemonsko vlogo ZDA, drugih zahodnih okupacijskih oblasti v Nemčiji.
Pri tem posveča pozornost vlogi, ki jo je pri oblikovanju ameriške politike do Nemčije, in po letu 1945 tudi nemške politike, igralo poslovno sodelovanje med velikim ameriškim finančnim kapitalom in nemško veliko industrijo ter formiranju novega strukturnega odnosa med velikimi privatnimi ekonomskimi interesi in državo. V zaključnem delu knjige so analizirani in prikazani intenzivni in kompleksni politični boji v okupirani Nemčiji, ki so med drugim pripeljali do zatrtja antifašističnega gibanja in večinoma neodvisnih delavskih organizacij, blokade denacifikacije ter militantnega antikomunizma in hladne vojne, kar je bilo vse pogoj za uvedbo neoliberalistične ekonomske politike.
Podrobnosti
Prednaročilo Ne
ISBN 9789612571184
Založba *cf
Jezik slovenski
Format (mm) 135 x 200
Obseg (št. strani) 249

Tomaž Mastnak

Poglej si ostala dela