Brezplačna dostava nad 35 €
ČRNA KUHNA, Tolovaj Mataj, Pižama CD
ČRNA KUHNA, Tolovaj Mataj, Pižama CD

ČRNA KUHNA, Tolovaj Mataj, Pižama CD

Avtor: Fran Milčinski, Boštjan Gorenc - Pižama, Peter Kus, Tolovaj Mataj Založnik: Sanje Jezik: slovenski

Črna kuhna je »soundtrack« istoimenske predstave, ki je svojo premiero doživela 26. oktobra 2004 v Mini teatru v Ljubljani. Predstava je žanrski hibrid, mešanica gledališko-lutkovne uprizoritve, pripovedovanja zgodb (t.i. »storytellinga) in koncerta ljudske glasbe. V njej so prvič zaživele pravljice Kako je bog pekel ljudiTolovaj Mataj in Žmirčevi godci, ki jim zdaj lahko prisluhnemo v prečiščeni in zvočno obogateni obliki glasbenih pravljic.

Redna cena: 4,29 € Sanjska cena: 3,86 € Prihranite: 0,43 € (10%) (* velja za člane Knjižne družine Sanje).

Vaše naročilo bo zavito kot darilo. Ko bo naročilo zapakirano, same vsebine paketa ne boste morali videti.

Izberite darilni ovoj

  • Eko zavijanje

   Eko zavijanje

   2,70 €

   70 gramski ekološki natron papir.

  • Praznično zavijanje

   Praznično zavijanje

   3,29 €

   Kakovosten darilni papir.

 • Prosimo, preverite in potrdite izbrano

  Darilno zavijanje je dodan.

  Z nakupom tega izdelka podpirate slovensko knjigo in zaupanje v moč domišljije in lepote.

  Razpoložljivost: Na zalogi
  SKU
  GLASIPLCD001

  Črna kuhna je »soundtrack« istoimenske predstave, ki je svojo premiero doživela 26. oktobra 2004 v Mini teatru v Ljubljani. Predstava je žanrski hibrid, mešanica gledališko-lutkovne uprizoritve, pripovedovanja zgodb (t.i. »storytellinga) in koncerta ljudske glasbe. V njej so prvič zaživele pravljice Kako je bog pekel ljudi, Tolovaj Mataj in Žmirčevi godci, ki jim zdaj lahko prisluhnemo v prečiščeni in zvočno obogateni obliki glasbenih pravljic.

  Klasično ljudsko pripovedništvo je v njih nadomeščeno z njegovo sodobno različico – rapom, ki navkljub stilistični preobleki danes opravlja podobno funkcijo: z zgodbami reflektira sodobna družbena razmerja, izpostavlja osnovne družbene arhetipe, daje moralni poduk življenju ter kratkočasi in zabava. Glasba, ki ga spremlja, je povzeta po motivih ljudskih pesmi in plesnih viž iz različnih koncev slovenskega etničnega ozemlja. Te so v bolj ali manj tradicionalnih aranžmajih prilagojene zasedbi skupine Tolovaj Mataj - triglasnemu ljudskemu petju ob spremljavi violine, gosli, basa in drugih inštrumentov. Združitev slovenske ljudske glasbe z rapom je radikalna različica smeri, ki jo je vodilni kritik za hip-hop glasbo pri nas, Boštjan Napotnik - Napo zagovarjal že daljnega leta 1996 (»...trdim, da bi morali slovenski raperji samplati cimbale, harmonike, okarine, žvegle in druga ljudska glasbila.«, Muska, maj/junij 1996). Besedila ljudskih pravljic je v »raperske« verze priredil Boštjan Gorenc - Pižama, glasbo in aranžmaje pa je napisal Peter Kus. Pravljicam iz predstave Črna kuhna sta avtorja na plošči dodala še novo pravljico Kurent, ki se od prejšnjih precej razlikuje po glasbeni, tekstovni in dramaturški plati in nakazuje estetiko, ki jo nameravata avtorja razvijati v svojih prihodnjih projektih.

  Črna kuhna je eden redkih poskusov pri nas, ki želi tradicijo slovenskega ljudskega godčevstva, petja in pripovedovanja pravljic brez pretiranega potvarjanja približati širšemu krogu mladega in starega poslušalstva. Za razliko od trendovskih smeri prirejanja ljudske glasbe vztraja Črna kuhna pri omejenem obsegu tradicionalnih izraznih sredstev, ki jih oblikuje na nov in izviren način.

  Glasba po ljudskih motivih: Peter Kus

  Besedila po ljudskih pravljicah: Boštjan Gorenc - Pižama

  Glasbeniki:

  Boštjan Gorenc - Pižama (rap)

  Tolovaj Mataj: Peter Kus (Es, Bb in bas klarinet, okarina, istrski mih, harmonij, glas), Jernej Pečak (violina, glas), Roman Ravnič (istrski mali bas, glas)

  In:

  Andrej Žibert (elektična kitara, 12-strunska kitara), Klemen Bračko (violina, viola), Gregor Cvetko (kontrabas), Rihard Zadravec (harmonika), Igor Brvar Jovo (bobni)

  Izid plošče sta omogočila Radio Študent in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije

  Podrobnosti
  Datum izida Invalid date
  Sanjska cena 3,86
  Soavtorji Glasbena producenta: Peter Kus
  Snemanje in mastering: Aleš Trtnik
  ISBN 3830021920479
  Zbirka SANJE glasba
  Založba Sanje
  Jezik slovenski
  Fran Milčinski

  Fran Milčinski

  Fran Milčinski je bil mladinski sodnik, humorist, satirik, mladinski pisatelj in dramatik. V značilnem satiričnem tonu je pogosto smešil slovensko malomeščanstvo in malomeščansko okolje, posmehoval se je uradništvu, političnim in kulturnim razmeram v katerih je sam rasel. Napisal je veliko umetnih pravljic, v katerih se je lotil prastarega pravljičnega motiva slovenske ljudske pesmi (Pravljice (1911), Tolovaj Mataj in druge slovenske pravljice (1917) ). Med njegova posebej znamenita dela sodijo Ptički brez gnezda ter ciklel pripovedi Butalci.

  Navdih za pisanje je pogosto dobival ob branju del svojih najljubših pisateljev (Dostojevski, Dickens, Twain). Sodi med največje slovenske literarne ustvarjalce. 

   

   

  Poglej si ostala dela

  Boštjan Gorenc - Pižama

  Poglej si ostala dela

  Tolovaj Mataj

  Poglej si ostala dela
  V SOZVEZDJU...