Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Črna
8.99 EUR Zaloga: Na zalogi

Črna

Avtor: | Založnik: Sanje

Redna cena: 8,99 €

Sanjska cena: 7,89 €*

Prihranite: 1,10 € (12%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Črna je pripoved o soočanjih: dopolnjujeta se sedanjost in preteklost.


Vprašajte nas

Datum izdaje: 20. 08. 2012

Zbirka: KIOSK

Broširana vezava

Obseg: 128 strani

Format: 125 × 198 mm

 
Izkaznica knjige

Podrobnosti

Črna je pripoved o soočanjih: dopolnjujeta se sedanjost in preteklost, nasproti si stojita dve generaciji, za otrokovo ljubezen se potegujejo krušni in biološki starši, učenka uči učiteljico, spletata se dve kulturi, ena narodnost se spaja z drugo, črno zaznamovano. Helena je kot pripovedovalka gostja v svetu svojih in Črninih besed, v katerem njena učenka s svojo zrelostjo preseže bolečino, povezano z življenjem v sirotišnici, in nasprotja poveže v svoj enkratni svet troimenega bogastva.

Telling the tales to live
(kratki film Boštjana Colariča o Heleni Cestnik)

Odlomek

Kakor galebi nad morjem iščejo varno gnezdo za valjenje svojih jajc, tako jaz iščem stavke za besede, ki kljujejo v meni. Za izpovedno trpkostjo pa v meni neizbrisljivo zvenijo zgodbe ljudi, ki so se v najobčutljivejših letih znašli na drugi strani katedra in sedaj, ko v mojih rokah ni več redovalnice in njene strašeče moči, pozvonijo na vratih in med pogovorom z menoj z mladostno močjo ustavijo neustavljivo: čas. Ali se, ko ura stoji, trenutek spremeni v večnost ali se več­nost zgosti v trenutekč Ne vem (še). Nik, obiskal me je tik pred našim letovanjem, me je osrečil s podrobnostmi, kako se je skozi tri izbore prebil med pet moških srečnežev, ki so se jim uresničile sanje biti sprejet na študij igralstva. Še pred tem mi je dekle, ki sebe imenuje Črna, na enem izmed obiskov podarilo nekaj sto kilometrov poti do Šutke in nazaj domov.

 

Medijski odzivi

"… če si, ostaneš, in bolečina te naredi višjega, boljšega, lepšega, predvsem pa te dozori v človeka, ki več razume, več dopušča in bolj ljubi to eno sámo, edino življenje, ki mu je bilo dano v dar in posvečenje. Dolgo poved sem zapisal; Helena piše krajše, morda celo točnejše, kadar izpoveduje prav to misel … Tudi zato sem jo bral ne le s pozornostjo bralca, še bolj s pritrjevanjem in pritrkavanjem človeka z rano."
- Tone Pavček

"Helena Cestnik je pletilja opojnega literarnega glasu, glasu, v katerega se je zapodil vihar; njene besedilke pletilke so tolažeče, bodreče, pa vendar zmorejo oster bodljaj v prsi. Roman Črna je kakor v vesolje vžgan poljub, klepet neizgovorjenih besed, ki razume tišino v glasu in prekipeva od svetlih akordov življenjskega soka … Naj se zavrti nebo!"
- Tjaša Koprivec, urednica

"Črna - vstopnica za potovanje v lastno preteklost. Droben roman za bralce z odprtim srcem ..."
- Danaja Lorenčič, Sensa

"Črna je kratek roman, ki je bil napisan na hitro. Ugotavljam, da vse, kar mi leži na duši, nastane na dah. Brati moja besedila zahteva verjetno izjemno pozornega bralca, ki se ves čas zazira vase, se sprašuje o sebi. Srčika Črne je iskanje identitete, iskanje svojega bistva, kajti vsakdo želi vedeti, kdo je, kaj hoče in kakšno dedno gradivo nosi s seboj."
- Helena Cestnik o romanu Črna, Planet Siol.net

"/.../ vam družbo omamno lepih besed lahko nudi knjiga Črna Helene Cestnik."
- Bernarda Žarn, Poletna scena (27:57)

"Črna je naslov Heleninega romana o čudovitem dekletu, ki zaradi temnejšega tena kože v otroštvu med vrstniki ni bila sprejeta. Vedela je, da je posvojena, ni pa vedela, kdo so njeni starši in zakaj jo je mama zapustila. »Hočem ji pogledati v oči! Samo to bi jo vprašala: zakajč« Črna se je odločno odpravila na pot iskanja in našla svoje biološke starše med Romi na drugem koncu bivše Jugoslavije …"
- Urška Krišelj Grubar v portretu Helene Cestnik, Jana

"Njene lirsko nizane besede se spletajo kot niti, na katerih je zanihala teža – in bolečina – sveta, pred bralca pa je s spretnim popisovanjem občutij vseh barv naplavila hvalnico življenju. Roman Črna je avtoričino četrto delo in nadaljuje avtobiografsko linijo iz prvenca Klepet s seboj (2010). /…/ Popelje nas iz Slovenije v Makedonijo, na pot samoodkrivanja in prepoznavanja vitalnih moči, "krika po življenju". K romanu je bralne vtise pripisal lani preminuli pesnik Tone Pavček."
- Urban Tarman, Dnevnik

"Pokončna pletilja resničnih pravljic, ki jih pišejo srce in spomini ter obtežujeta rak in parkinsonova bolezen, v knjigah o težkih resnicah z besedami sklada veličastno jezikovno simfonijo."
- Manca Čujež, Planet Siol.net

"Zares živeti pomeni izkusiti vse, dobro in slabo, milo in boleče" (pogovor s pisateljico in pričevalko Heleno Cestnik)
- mag. Martin Lisec, Stopinje

Avtor: Helena Cestnik
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Lektura: Mateja Dermelj
Oblikovanje knjižnega ovitka: Jerneja Rodica
Prelom: Maja čuk
Založba: Sanje
ISBN: 9789612740474
Jezik: slovenski
Datum izida: 20. avg. 2012