Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Črni molitvenik [e-knjiga]
9.99 EUR Zaloga: Na zalogi

Črni molitvenik [e-knjiga]

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Aleksandra Rekar

Zaloga: Na zalogi

Tomaševo poezijo oblikujejo roke tisočev duš; njegove pesmi so vesoljni odmevi; njegova pesniška drža je nedvoumen etični klic, ki pripoveduje o stvarnosti, kakor jo zmorejo videti najgloblje umevajoče oči. 

Redna cena: 9,99 €

Sanjska cena: 6,00 €*

Prihranite: 3,99 € (40%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)


Vprašajte nas

Datum izdaje: 26. 11. 2016

Zbirka: HIŠA PESMI

e-Knjiga

Obseg: 64 strani

Podrobnosti

Tomaševo poezijo oblikujejo roke tisočev duš; njegove pesmi so vesoljni odmevi; njegova pesniška drža je nedvoumen etični klic, ki pripoveduje o stvarnosti, kakor jo zmorejo videti najgloblje umevajoče oči. Lege Tomaševe meditacije so brezkrajne – izhodiščno vprašanje »Kako živeti med toliko smrtmi?« more izbočiti le misel, ki je vgozdena v popolno predajo ... Živeti, ljubiti. Scela.
V prvem slovenskem prevodu bo jasno in neupogljivo spregovoril obsežen izbor pesmi, ki bodo opojna iniciacija v religijo erosa in tanatosa. Smrtonosna samost bo zakričala v hrup nacizmov, zlaganosti in trpkega nihilizma. Resnica bo zasijala s tistim, kar jo neizbrisljivo določa – z lepo okrutnostjo. Mar lepota kdaj preneha (biti)?

Marko Tomaš (1978), pesnik, esejist, kolumnist in komentator, ena izmed ustanovnih in gonilnih sil časopisa Kolaps, je novinarsko pero sukal za vrsto občil (Glas Istre, BH Dani, Feral Tribune). Doslej je objavil osem samostojnih pesniških zbirk, v trojici pesemskih knjig pa se je njegov glas pridružil izbranim sodobnikom. Marko Tomaš velja za enega najizvirnejših pesniških glasov na ozemlju bivše Jugoslavije. Njegovo poezijo so doslej prevedli v italijanski, poljski, nemški in angleški jezik.   
 
Natis je gmotno podprla Javna agencija za knjigo RS.

Večer z Markom Tomašem ob predstavitvi slovenskega prevoda njegove pesniške zbirke Črni molitvenik. Hiša sanjajočih knjig, 6. 12. 2016.

Odlomek

Ti nisi svet, samota si,
nisi zbral nepremagljive vojske žalostnih,
nisi ustvaril pomaranč, nisi, nisi me imel rad.

Medijski odzivi

"Za marsikoga bo – tako kot je bilo zame – Marko Tomaš redko odkritje dobrega pisanja v našem prostoru."
- Patricija Maličev, Sobotna priloga Dela

"Fascinanten sogovorec."
- Ana Jurc, MMC RTV Slovenija

"Črni molitvenik je čudovita knjiga. Čudovita je zato, ker je tako preprosta. Pa ne, da bi popreproščala, samo izmika se ne po nepotrebnem. Niti v metaforiko, niti v težko ulovljivo introspekcijo, niti v jezikovne mahinacije. Hoče do bralca in zdi se, kot da je ne bi čisto nič motilo, da bi bralec hotel do nje. Ve, da je tisto, kar prenaša, sporočilo, in da je vsako sporočilo zakodirano v željo najti cilj. Najti ušesa, ki ne bodo ostala zaprta. In to je tisto, kar je v resnici bolj redko, kot bi si človek želel."
- Katja Perat, Airbeletrina

"Vulgarni, napadalni in ranljivi Marko Tomaš naposled še v slovenščini."
- Andraž Gombač, Primorske novice

"Vendar Tomaševa poezija ni sentimentalno osladna, je sentimentalno neposredna. V njej se izmenjujeta predvsem dve plati: ljubezenski nagovor ženski in kritična misel."
- Gregor Podlogar, Radio Ars


"Tomaševe pesmi stojijo na prvi obrambni liniji žalosti."
- Predrag Lucić

"Vse velike ideje, vključno z idejo boga oziroma absoluta, moramo vedno znova vračati nazaj v središče, jih na novo izumljati, jim dajati nove pomene in jih opazovati iz različnih perspektiv.” 
 - Marko Tomaš v pogovoru za Val 202

"Vsaka generacija bi morala ustvarjati svoje mite, svojo mitologijo in majhne zgodbe, da bi lahko živela svoje življenje, ne pa zgodovine širše družbe."
- Marko Tomaš v pogovoru z Natašo Žunič, Studio City (15:45)


Avtor: Marko Tomaš
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Oblikovanje: Radovan Jenko
Založba: Sanje
ISBN: 9789612744953
Jezik: slovenski
Datum izida: 26. nov. 2016