Brezplačna dostava nad 35 €. Možno plačilo po povzetju.
Sanjsko pismo
Divji potep skozi noč
17.95 EUR Zaloga: Na zalogi

Divji potep skozi noč

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Stana Anželj

Redna cena: 17,95 €

Sanjska cena: 9,99 €*

Prihranite: 7,96 € (44%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)


V romanu Divji potep skozi noč spremljamo dvanajstletnega Gustava, ki bi v življenju rad postal umetnik: risar in slikar. Ker ob fantastičnem srečanju s Smrtjo noče na njeno željo kar takoj "izpustiti duše", se pogodita, da bo v eni noči opravil šest nalog. Gustava čaka najmanj toliko razburljivih pustolovščin, med katerimi rešuje golo devico, sreča svojo sanjsko princeso, potuje z govorečim konjem po imenu Pančo Sansa, ugiba imena veleskrivnostnih velikanov, izdere zob Pošasti Resnično Apokaliptično Strašne Eksistence, se spusti skozi galaktični kanal v prihodnost in še marsikaj drugega, dokler se na koncu znova ne snide s Smrtjo.


Vprašajte nas

Datum izdaje: 27. 11. 2014

Zbirka: SANJE roman
Trda vezava
Obseg: 224 strani
Format: 165 x 235 mm
knjižna Izkaznica

Podrobnosti

Po zamonijskem ciklu se Walter Moers slovenskim bralcem predstavlja z nenavadnim eksperimentom. Potem ko ga je prevzela ilustracija francoskega risarja Gustava Doréja (1832–1883) k pravljici Charlesa Perraulta, mu zamisel, da bi "obesedilil ilustracije", kakor sam pravi v spremni besedi k pričujoči knjigi, ni dala miru. Nastal je roman Divji potep skozi noč po enaindvajsetih risbah tega najuspešnejšega ilustratorja devetnajstega stoletja, ki jih je Moers odbral iz Doréjevih znamenitih ilustriranih del, od katerih bodo nekatera dobro znana tudi slovenskim bralcem, denimo Gargantua in Pantagruel, Don Kihot in Biblija.

Fantastično pisanje, ki se skozi vsakdanja vprašanja nastopajočih humorno in tudi melanholično dotika filozofskih premislekov o življenju, sanjah, vesolju, odraščanju in kritiki drugih.

Knjiga je prejemnica znaka za kakost zlata hruška 2015.

Odlomek

»Življenje, fant moj, je več kot samo prijeten, divji potep. Življenje je tudi to, da gledaš Smrt pri delu. In to je najteže od vsega! To moraš znati vzdržati. Si pripravljen to vzdržati, fant moj?«
»Po mojem sem.«
»Drugega odgovora tudi nisem pričakoval. Na začetku vsi to rečejo.«

Medijski odzivi

"Moers se drži svojega sloga, ki se giblje od lahkotno humornega do groteskno bizarnega in tako popolno poustvarja vzdušje, ki kipi iz spremljajočih ilustracij. Prekrasno izvedena zamisel, ki nas pripelje do trpkega zaključka, da je v življenju najtežje od vsega to, da »gledaš Smrt pri delu«, in da smrti služi vsak od nas."
- Veronika Šoster, Koridor

"Glavni junak Moersove pripovedi je dvanajstletni Gustav, ki bi rad postal velik risar, pred tem pa se mora preživeti velepustolovščino, ki vključuje skrivnostne velikane, siamske dvojčke, velepošasti, devico in sanjsko princeso ter galaktični kanal in celo njega samega. Splet domišljije brez meja, poln humorja in napetosti ter nenadnih dramatičnih preobratov."

- Samo Rugelj, Bukla

"Mrakobne grafike s skrivnostno patino nas popeljejo v svet, v katerem je bila domišljija še avratična in nezavedno razkošen in z zavojevalci še ne poseljen teritorij, prostran poligon za drzne pustolovce, ne pa nasmeten s trumami obiskovalcev in njihovimi produkti in ugotovitvami."
- Matej Bogataj, Mladina

"Fantastično pisanje, ki se skozi vsakdanja vprašanja nastopajočih humorno in tudi melanholično dotika filozofskih premislekov o življenju, sanjah, vesolju, odraščanju in kritiki drugih."
- www.dobreknjige.si

"Pisan potpuri domala neusahljive domišljije, duhovitosti in jezikovne spretnosti."
- Münchner Merkur

"Več nevarnih kreatur kot na Bradavičarki in dovolj obskurnih srečanj, da se kosa z Gulliverjevimi potovanji … Prava zakladnica."
- The Glasgow Herald

"Tako kot v obeh prejšnjih romanih Divji potep skozi noč izobraženemu bralcu zastavlja dve vprašanji: Mar berem otroško knjigo? Ta motiv od nekod vendar že poznam? Jasen hmnja: pravljica sreča Fausta, Moers Miguela de Cervantesa. Govorečemu konju, ki spremlja lik Gustava, je z razlogom ime Pančo Sansa. Omikan bralec se razveseli, saj vidi referenco, otroku pa je vseeno, kajti konj je strašno zabaven.
Moers spet dokaže, da je lepo, če človek kaj (po)zna, da pa ni večje zabave, kot je kljubovati pričakovanjem bralcev."
- Wiebke Brauer, Der Spiegel

"Knjiga je zabavna, bralca pokratkočasi in ga vabi k ugibanju."
- Peter Thomas, FAZ

Avtor: Walter Moers
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Jezikovni pregled: Tina Malič
Prelom in izvedba naslovnice: David Križ
Založba: Sanje
ISBN: 9789612743291
Jezik: slovenski
Datum izida: 27. nov. 2014