Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Dolga pot do svobode [e-knjiga]
11.99 EUR Zaloga: Na zalogi

Dolga pot do svobode [e-knjiga]

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Jedrt Maležič

Zaloga: Na zalogi

Dolga pot do svobode je avtobiografsko delo Nelsona Mandele, ki je v angleščini izšlo leta 1996. Mandela v njem živo opisuje dramatične izkušnje, ki so oblikovale njegovo usodo 

Redna cena: 11,99 €

Sanjska cena: 7,00 €*

Prihranite: 4,99 € (42%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)


Vprašajte nas

Datum izdaje: 21. 11. 2014

Zbirka: SANJE

e-Knjiga

Obseg: 672 strani

Izkaznica

Podrobnosti

Nelson Mandela je stopil, da bi hodil. Vzravnano hodil – v spremstvu predirnega klica uporniške misli in ostrega sanjarjenja. Neomajen v svoji zavezanosti živeti in dihati v iskanju osvoboditve je opustil brezplodno potrpežljivo, zmerno in skromno trkanje na zaprta in zapahnjena vrata. Pričel je nove oblike političnega boja. Ne kot mesija, temveč kot človek, ki mu je bilo voditeljstvo zaupano vsled izjemnih okoliščin. Ne nazadnje je strmoglavljenje zatiranja odobreno od človeštva. Z močjo, razumom in predanostjo je kljuboval preteči bakli z ironijo obsedene zgodovine.

Tjaša Koprivec, urednica

***

Dolga pot do svobode je avtobiografsko delo Nelsona Mandele, ki je v angleščini izšlo leta 1996. Mandela v njem živo opisuje dramatične izkušnje, ki so oblikovale njegovo usodo – leta podtalnega delovanja, ko ga je država tako rekoč razglasila za terorista, presenetljivo živahna leta za rešetkami, svojo predanost ciljem, ki ga je povzdignila v položaj mučenika, ikone in navdiha, in neverjetno dogajanje, ki je vodilo v praktično popolno zmago Afriškega nacionalnega kongresa na prebojnih večrasnih volitvah aprila 1994, ko je Mandela postal prvi črni predsednik Južnoafriške republike.


Ob svoji življenjski predanosti javnemu delovanju pa Mandela pokaže tudi ambivalenten odnos do svojega delovanja, saj ga je vse to oddaljilo od njegove družine in mu uničilo dva zakona.

Mandela je za knjigo prejel številne nagrade, vključno z nagrado Alana Patona (1995).

Slovenski natis je gmotno podprla Javna agencija za knjigo RS.

Odlomek

Nikoli nisem izgubil upanja, da se bo zgodila ta velika preobrazba. Ne samo zaradi velikih herojev, ki sem jih omenil prej, temveč zaradi poguma običajnih moških in žensk moje države. Vedno sem vedel, da globoko v vsakem človeškem srcu bivata milost in velikodušnost. Nihče se ne rodi v sovraštvu do druge osebe zaradi barve njene kože ali ozadja, iz katerega izhaja, ali njene vere. Ljudje se morajo sovraštva šele priučiti, in če se lahko naučijo sovražiti, se lahko naučijo tudi ljubiti, saj je ljubezen za človeško srce naravnejša kot njeno nasprotje. Celo v najbolj mrkih časih v zaporu, ko smo bili s tovariši potisnjeni do meja svojih zmogljivosti, sem v nekaterih paznikih videl odblisk človeškosti, nemara samo za sekundo, vendar je to zadostovalo, da me je pomirilo in me gnalo naprej. Človekova dobrota je plamen, ki ga je mogoče skriti, nikoli pa pogasiti.

Medijski odzivi

"Kajti biti svoboden ne pomeni zgolj odvreči okove, temveč živeti na način, ki spoštuje in spodbuja svobodo drugih. Resnični preizkus naše predanosti svobodi je šele začetek."
- Nelson Mandela

"Epopeja boja, učenja in rasti, ki pripoveduje o človeku, katerega idealizem in upanje sta navdahnila svet, nagnjen k cinizmu ... Ta knjiga bi morala biti obvezno čtivo."
- Mary Benson, the Daily Telegraph

"Mandela spominja na velike politične voditelje, kot sta Lincoln in Gandi, ki se ne zadovoljijo zgolj s konsenzom in pred svojimi privrženci utirajo nove poti.
- Donald Woods, The Sunday Times

"Ena od najizjemnejših političnih pripovedi 20. stoletja, ki je vredna pozornosti vsakogar, ki ga resnično zanima razvoj veličastnosti."
- Patti Waldmeir, the Financial Times

"... intimna pripoved človeka, ki je za svobodo žrtvoval vse, tudi osebno življenje, ter ob vsem ostal velikodušen do svojih nasprotnikov."
- Jedrt Maležič, prevajalka

"... enciklopedija južnoafriškega osvobodilnega boja in osebni manifest junaškega borca za svobodo."
- Manca Čujež, siol.net

"Svobode, demokracije in sprave ni nikoli dovolj ..."
- Branko Soban na novinarski konferenci, Dnevnik

"Zdi se torej, da avtobiografija ni nastala zaradi pretencioznega izkazovanja posebnih voditeljskih spodobnosti, temveč zaradi notranje nuje - umiriti bolečino in izreči opravičilo tistim, ki jih je avtor žrtvoval v imenu svobode."
- Gabriela Babnik, Delo

"Mandela odgovarja na temeljna človeška vprašanja, kot so, kaj je v življenju pomembno, kaj pomeni sprava, kaj spoštovanje."
- častni konzul Južnoafriške republike (JAR) v Sloveniji Janez Pergar na novinarski konferenci, Dnevnik

"Pri založbi Sanje je izšla avtobiografija borca za pravice in nekdanjega južnoafriškega predsednika Nelsona Mandele Dolga pot do svobode. Predstavitve knjige sta se udeležila tudi častni konzul Južnoafriške republike v Sloveniji Janez Pergar in dolgoletni novinar Dela Branko Soban."
- Kristina Župevc, več v prispevku na Dnevnik.si

"Besede Nelsona Mandele so tople ... Prvi temnopolti predsednik Južne Afrike se izkaže kot voditelj, ki bi si ga v trenutkih preizkušnje želel vsak narod."
- Borut Hočevar, Žurnal

"Biografija, ki s svojo elegantno neposrednostjo bralca sili, da se sprašuje tudi o svoji družini, stvareh in ljudeh, ki jih ima najraje, ter ga postavlja pred vprašanje, ali bi si vse to upal žrtvovati za pravice svojega ljudstva. Zgodba človeka, ki je zaznamoval dvajseto stoletje."
- Samo Rugelj, Bukla

"Mandelovo sijajno avtobiografijo z naslovom Dolga pot do svobode imamo prevedeno tudi v slovenščino. Zelo priporočam!"
- Igor E. Bergant, Odmevi (32:18-35:48)

"Dolga pot do svobode, avtobiografski sveženj Nelsona Mandele, je elegantna in kot struna napeta pripoved o ranih letih obubožanega študenta (ki je vztrajno verjel, da je izobrazba veliki motor osebnega razvoja), nato mladega uradniškega pripravnika, ki se je – razočaran nad nemoralnostjo apartheida in brezvestnostjo države, ki ga je ščitila – počasi dramil v politični boj."
- Tjaša Koprivec, Večer - V soboto 

"Izjemen tekst, ki v podtalju skriva vrsto pesniških pasaž."
- Gabriela Babnik v intervjuju za Delo

"/.../ te samoosmišljujoče knjige, ki zaradi avtorjeve sramežljivosti – deliti svoje najbolj notranje z zunanjim svetom – bolj kot estetski maniri sledi etičnim odločitvam in tako med drugim kaže tudi dostojanstveno življenjsko držo."
- Gabriela Babnik, AirBeletrina

"Bralci so lahko veseli, in isto seveda velja za Južnoafriško republiko, ker se Nelson Mandela v svojih spominih z naslovom Dolga pot do svobode izkaže precej bolj človek kot legendarna ikona. Naiven in trmast mladostnik, zapostavljen mož, raztresen oče. Zavaja svoje zaveznike in manipulira s privrženci. Nekritičen je do despotov, ki podpirajo njegova osvobodilna prizadevanja. Vedno znova daje prednost taktiki pred načeli. Pri popisovanju svojega neverjetnega življenja Mandela ni ne mesija ne moralist niti revolucionar, pač pa po svojem bistvu pragmatik, ki bistro uravnava svojo čast z interesi. Če uporabimo besedo, ki je nesrečno pridobila slab ugled, je politik, čeprav ga od manj uglednih predstavnikov te vrste ločuje njegova neomajna vera v končni cilj, konec nadvlade s strani bele manjšine."
- Bill Keller, New York Times

Avtor: Nelson Mandela
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Lektura: Darinka Lamut in Lena Vastl
Oblikovanje ovitka: Boštjan Pavletič
Prelom: Maja čuk
Založba: Sanje
ISBN: 9789612742652
Jezik: slovenski
Datum izida: 21. nov. 2014