Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Drevo in zvezda
24.95 EUR Zaloga: Na zalogi

Drevo in zvezda

Avtor: | Založnik: Sanje

Redna cena: 24,95 €

Sanjska cena: 17,00 €*

Prihranite: 7,95 € (32%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Tomaž Pengov, zamišljeni iskalec minule skladnosti, ki sta jo poznala antična Grčija in renesansa, se je pred modernizmom zatekel v tišino intimizma, asociativno lahkotnost nadrealizma, med skrivnostne podobe simbolizma in celo krhke privide baroka.

Vprašajte nas

Datum izdaje: 08. 02. 2011

Zbirka: SREBRNI GLAS

Trda vezava s priloženo zgoščenko

Obseg: 192 strani

Format: 170 mm x 170 mm

Knjiga in zvočna knjiga


Podrobnosti

Tomaž Pengov, zamišljeni iskalec minule skladnosti, ki sta jo poznala antična Grčija in renesansa, se je pred modernizmom zatekel v tišino intimizma, asociativno lahkotnost nadrealizma, med skrivnostne podobe simbolizma in celo krhke privide baroka. Tomaževe pesmi so zato blizke Koviču, Udoviču, Vodušku, Gradniku, Lorci in Eluardu, prijateljujejo s slikami de Chirica, Stupice, Lapajneta, Kraševčeve, Slavca in Aleksija Kobala, sorodne so glasbi impresionistov, Ralpha Townerja, Jacquesa Brela, Juliette Greco, skandinavskih jazzistov, skupin Oregon ali Return to Forever, Joni Mitchell, Leonarda Cohena, Franeta Milčinskega - Ježka.

Tomaž Pengov je bil – in je še vedno – popotnik, ki ne išče asfaltnih avtocest do prestolnic, ampak prašne kolovoze do pozabljenih in zapuščenih krajev. Na obrobju sveta, malikujočega hitrost in hrup, so morda še skriti kraji, kjer je mogoče poslušati roso, iskati pogled drevesa, se pogovoriti s klateži, romarji in begunci, videti barvo tišine.

- Milan Dekleva v spremnem zapisu k pesemski knjigi

Odlomek

rad bi vedel kako drevo ljubi
sonce zvezde veter viharje
tiha jutra megleno barje
pripoved ptic večerne zarje


Medijski odzivi

"Poezija in glasba Tomaža Pengova sta obred."
- Milan Dekleva

"V njej so besedila, glasba s plošče pa bo prinesla, kot bi temu lahko rekli, atmosfero za branje."
- Tomaž Pengov za Delo

"Trubadur Tomaž Pengov je pretanjen glasbeni lirik, ki ga lahko le redko slišimo v živo."
- Zdenko Matoz, Delo

"Pengovove pesmi, večinoma zapisane brez ločil, kot njegova misel žuborijo, se penijo s previsov, ponikajo v temnino in tišino."
- Katja Utruša, Dnevnik, Objektiv


"Knjiga prinaša zbrane pesmi, ki jih poznamo z njegovih plošč, in nadvse zanimiv dodatek: prozne in pesemske odlomke iz Tomaževega dnevnika iz leta 1968. Plošča je v glasbenem delu povečini instrumentalna, poleg vrhunskih akustičnih kitarskih popotovanj ponuja vpogled v Tomaževo glasbo za gledališče. Ob glasbi pluje beseda, povečini govorjena, Tomaž sam interpretira svoje pesmi ... novi, vse preredki poklon slovenskemu glasbenemu in pesniškemu velikanu. Užijte ga z vsemi čuti."
- Jure Longyka, Radio Slovenija, Val 202 - Telstar

"Plošča Drevo in zvezda ga predstavi tako v vlogi instrumentalista, skladatelja kot pesnika, ki v retrospektivi – mehko šepetajoče ali z zamolklim, čadastim glasom, na katerega so se naložila vsa bohemska leta – pretanjeno recitira svojo, nekdaj uglasbeno, poezijo."
- Katarina Juvančič, Nova muska

"Po besedah verzologa in pesnika Borisa A. Novaka ima njegova poezija trdno zaledje v izročilu trubadurske lirike, hkrati pa Pengov svoje intimne izpovedi pogosto spaja z izročilom slovenske ljudske pesmi (Rodovnik vina, Pegam in Lambergar) in slovenskega šansona (Ježek). Tako njegova glasba kot izpoved ohranjata trdne vezi s pesniško-glasbenim avtorskim valom šestdesetih in zgodnjih sedemdesetih let v ZDA, ki so ga predstavljali Bob Dylan, Leonard Cohen in Townes van Zandt. ..."
- mmc rtv slo

"Avtorjevi drugi zbirki pesmi prva pesniška zbirka Dih je izšla v 90. letih prejšnjega stoletja je priložena tudi spremna zvočna knjiga, ki je v glasbenem pogledu povečini instrumentalna, poleg akustičnih kitarskih "popotovanj" pa ponuja tudi vpogled v Pengovovo glasbo za gledališče."
- Daša Cvjetičanin, Dnevnik


"Za glasbo je tišina prav tako pomembna kot vejica v stavku, pomišljaj ali novi odstavek."
- Tomaž Pengov za Slovenske novice

"Med poslušanjem nove izdaje smo z veseljem ugotovili, da Tomažev glas še vedno ostaja lebdeč, topel in umirjen."
- Andrej Predin, Slovenske novice

"Pristno, iskreno in očarljivo."
- Dušan Jesih, mmc rtv slo

"Poezija in glasba kot obred, ki prikazuje in izraža pozabljene skrivnosti."
- Samo Rugelj, Delo, Vikend

"Tomaž Pengov se v svojih pesmih zdi kot osamljeni jezdec, ki pluje proti toku sodobnosti in hrani svojo nostalgijo s spomini na nekdanje skrivnosti, vrednote, poti. V besedilih se pogosto potaplja v izgubljeni čas, a hkrati prav mojstrsko ošvrkne sodobnika, kar njegovo poetično bero dela brezčasno. Pretanjeno prisluhne naravi, osamljenim dušam in pozabljeni veličini, vse to pa preplete z melodično otožnostjo."
- Manca Čujež, Siol.net

"Ena od glavnih značilnosti Pengova, ki ljudi vedno znova privlači, je ravno ta izpostavljenost avtorja, ta golota, ki poslušalca prisili, da njegovo liriko sprejme na povsem intimen način."
- Boris Vasev, Radio Študent

"Na literarnem večeru in koncertu v ljubljanski knjigarni Sanje je izvrsten lirik, pevec in kitarist Tomaž Pengov predstavil knjigo svojih zbranih pesmi in plošček Drevo in zvezda."
- Siol.net/STA

"Pengov ostaja kultni protagonist akustične trubadurske glasbe v slovenskem, morda celo evropskem merilu."
- Katarina Juvančič, Odzven

"Pengova nekateri imenujejo tudi tenkočutni trubadur, saj je ostal zvest samemu sebi in se uspešno izmikal tokovom popularnih glasbenih tokov. Spet drugi ga nehvaležno imenujejo slovenski Cohen ali Dylan, a oba velikana sta izdala tudi slabe plošče. Pengov jih pač ni. Pengov svoje intimne zgodbe združuje z izročilom slovenske ljudske pesmi (npr. v pesmih Rodovnik vina ter Pegam in Lambergar) in tudi slovenskega šansona slovitega Franeta Milčinskega - Ježka."
- 24ur.com

"Letošnji osrednji kulturni in državni praznik je postregel s pravo glasbeno poslastico, saj smo si lahko ogledali koncert velikega slovenskega kantavtorja in Ježkovega nagrajenca, Tomaža Pengova. Razprodan koncert, ki sta ga organizirala Kino Šiška in založbe Sanje, je pospremil izid zbirke zbranih pesmi in zvočne knjige z naslovom Drevo in zvezda, večer zasanjanih melodij in poezije pa je na odru vokalno popestrila še gostja, Bogdana Herman. Kulturni praznik kot se šika!"
- ŠOU VIZIJA


Avtor: Tomaž Pengov
Urednik: Rok Zavrtanik, Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Lektura: Tina Volarič
Oblikovanje naslovnice in zvočne knjige: Jerneja Rodica
Prelom: Nina Ušaj
Založba: Sanje
ISBN: 9789616767842
Jezik: slovenski
Datum izida: 8. feb. 2011