Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Bela dama devinska (e-knjiga)
8.99 EUR Zaloga: Na zalogi

Bela dama devinska (e-knjiga)

Avtor: | Založnik: Sanje

Zaloga: Na zalogi

Bela dama je še danes ime značilne bele skale na steni pod gradom, ki je lepo vidna že od daleč in ponazarja žensko z belo tančico. 

Redna cena: 8,99 €

Sanjska cena: 1,00 €*

Prihranite: 7,99 € (89%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)


Vprašajte nas

Datum izdaje: 28. 10. 2010

Zbirka: SANJE roman

e-Knjiga

Obseg: 220 straniPodrobnosti

Lepota devinskega gradu na mogočni pečini v Tržaškem zalivu, od koder se razprostira pogled širom po Jadranskem morju in v katerem sta bivala pesnika Rilke in Dante Alighieri, je v središču pripovedi, Bela dama pa je še danes ime značilne bele skale na steni pod gradom, ki je lepo vidna že od daleč in ponazarja žensko z belo tančico. Jelinčič je v roman vtkal motiviko morja in osvajalnih pohodov, večnih nasprotij med habsburško monarhijo, oglejskim patriarhatom in mestnimi občinami, ki so se tedaj šele razbohotile, predvsem pa velike ljubezni med grofico kmečkega izvora, ki je bila ugrabljena in nasilno prepeljana na grad, in domačim ribičem, ljubezen, ki je močnejša od smrti.

Odlomek

Najljubši kraj njunega srečanja je bila neurejena obala drobnega kamenja in skal, ki se je razprostirala od ustja Timave do čeri pod devinskim gradom. V tistih zalivih, med balvani, velikimi kot hiše, in drevesi, za katera se je zdelo, kot bi se hotela razrasti v morje s svojimi košatimi krošnjami, sta se lahko potuhnila pred vsem in vsemi in si poustvarila povsem svoj svet. Dnevi so se daljšali in onadva sta se srečno sprehajala z očmi, polnimi neba.

Medijski odzivi

"Pisatelj, novinar in alpinist je znan po svojih alpinistično obarvanih romanih (Biseri pod snegom, Kam gre veter ko ne piha, Umor pod K2 itn.) iz katerih veje njegova strast do gora. Svojo najnovejšo pripoved pa je postavil čisto blizu svojega domačega kraja, na Devinski grad, ki stoji le nekaj kilometrov od Trsta na strmi kraški pečini in nudi očarljiv razgled na Tržaški zaliv ... V tej tenkočutno napisani zgodbi nas pisatelj prepričuje, da prava ljubezen lahko kljubuje ­grobosti in je ­močnejša tudi od smrti."
- Renate Štrucl, Bukla

"... lep, romantičen in zazrt v prihodnost."
- Rita Siligato ob predstavitvi romana v Tržaški knjigarni, Slomedia.it

"Bela dama devinska je na romaneskno kopito ukrojeno, torej na knjižni obseg napeto bajeslovje. Naslov priskrbi geomorfologija, v katero je investirana ljudska domišljija in verovanje - skala v obliki ženskega obraza s kot da tančico, situirana nekam med grad in morje, ki naj bi spominjala na dogodke iz preteklosti. Za to ne moremo reči, ali je zgodovina ali mitologija ..."
- Matej Bogataj, Delo

"Legenda o beli dami je eden največjih mitov severnojadranskega prostora, ki se je naposled ovekovečila tudi v romanu."
- Nina Pfajfar, AirBeletrina
 

Avtor: Dušan Jelinčič
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Lektura: Tinka Kos
Oblikovanje naslovnice: Jerneja Rodica
Prelom: Maja čuk
Založba: Sanje
ISBN: 9789612744380
Jezik: slovenski
Datum izida: 28. okt. 2010