Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Lakota (e-knjiga)
8.99 EUR Zaloga: Na zalogi

Lakota (e-knjiga)

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Slavko Barič

Zaloga: Na zalogi

Roman Lakota (2009) je zgodba o obsedenosti z najbolj tipično vrsto požrešnosti v sodobni kapitalistični družbi. 

Redna cena: 8,99 €

Sanjska cena: 3,00 €*

Prihranite: 5,99 € (67%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)


Vprašajte nas

Zbirka: ROMAN SANJE

e-Knjiga

Obseg: 224 strani

Podrobnosti

Mirjana Bobić Mojsilović v sočnem in berljivem slogu obravnava predvsem aktualne družbene tematike in povsem intimne konfliktne situacije, s kakršnimi se zlahka identificira širok spekter bralcev. Kljub kritično nastrojenemu razmišljanju o družbenih sistemih, odnosih in vlogah v sodobnem svetu je pisateljica zavezana načelnemu vodilu pozitivnega mišljenja. Snovanje zgodb jo vodi k iskanju možnosti srečnega izhoda iz nesrečne situacije ali k iskanju možnosti za katarzične značajske spremembe moralno težje sprejemljivih likov, kot se na primer izkazuje glavni lik romana Lakota.

Roman Lakota (2009) je zgodba o obsedenosti z najbolj tipično vrsto požrešnosti v sodobni kapitalistični družbi. Ker se po mnenju avtorice protagonistova hiba bolj ali manj skriva v vsakem izmed nas, ga ni obeležila z osebnim imenom. V želji, da bi se rešil tesnobnih občutkov v svoji koži in postal nekdo drug, ne izbira sredstev na dirki za finančnim blagostanjem. Beograjski "veliki Gatsby" je ujetnik tiste iluzije, ki človeka zapeljuje z upanjem, da bo lakoto po občutku ljubezni, uspeha, pozornosti, varnosti ali osebni osmišljenosti zlahka potešil, ko se bo oborožil z materialnim bogastvom. Vprašanje je, kaj in koga je posameznik pripravljen žrtvovati, da bi dosegel svoj cilj. In ko na brezobzirnem jurišu osebni odrešitvi naproti ne ostane nič več sveto, se pogrezanje v nepotešljivo lakoto po smislu življenja šele začne.

Medijski odzivi

"Pri pisanju Lakote sem prišla do spoznanja, da si ljudje, ki si tako strašansko želijo denarja, želijo oboževanja, ki ga prinaša denar, in nič drugega. Imajo nizko samopodobo in so brez samospoštovanja. Zato praviloma nimajo nobenih prijateljev iz otroštva, ker so se jih z leti znebili. Da jih ne bi spominjali na čase, ko so si bili enaki."
- Mirjana Bobić Mojsilović v pogovoru z Zdenkom Matozom, Delo

"Za brez veze sem porabljala energijo, ker sem hotela imeti vedno prav. A danes pravim: ni pomembno, da imaš prav, pomembno je, da si srečen. ... V redu je, če nimaš prav. In še bolj v redu je, če nekomu drugemu rečeš, ti imaš prav, ne jaz. Ne boš umrl zaradi tega."
- Mirjana Bobić Mojsilović v pogovoru z Damjano Bakarović, Jana


"Pisateljica Mirjana Bobić Mojsilović pooseblja beograjski duh optimizma, ki ga lahko zasledimo tudi v njenih romanih."
- Saša Banjanac Lubej, TV Slovenija, NaGlas!

"Ni veliko knjig, ki mi pričarajo občutek, da sem odpotovala tja, kamor moram. Še manj je tistih, ki me vrnejo domov. Pomirjeno s svetom in s sabo. In to je ta knjiga."
- Danaja Lorenčič, Sensa

"To lakoto vsi poznamo."
- Zvezdana Bercko, Večer

"Mojsilović ima izredno tekoč in liričen jezik, prežet s primerjavami in naštevanji, predvsem pa s ponavljanjem, kar daje stavkom tudi nek svojevrsten ritem."
- Anja Grmovšek, Koridor

"Verjamem, da je pisatelj mali bog in da mora biti dober. Da tistim, ki pridejo do spoznanja in se pokesajo, vseeno ponudi še eno možnost. Da odpusti svojim likom, kakor veliki bog odpušča vsem nam." 

- Mirjana Bobić Mojsilović, revija Puls

Anjuta: Mirjana Bobič Mojsilovič
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Lektura: Tadeja Ivančič
Oblikovanje knjižnega ovitka: Petra Preželj
Založba: Sanje
ISBN: 9789612744052
Jezik: slovenski