Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
LEVIJEVA TKALNICA SVILE (E-KNJIGA) Jergović
8.99 EUR Zaloga: Na zalogi

LEVIJEVA TKALNICA SVILE (E-KNJIGA) Jergović

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Aleksandra Rekar

Zaloga: Na zalogi

Levijeva tkalnica svile je čarobna knjiga, v kateri se nam razpirajo tako resnični kot tudi magični prostori, na njenih straneh se srečujejo ljudje, kraji in usode, knjiga, ki z neverjetno lahkostjo kaže, od kod vse izvirajo zgodbe in pesmi …

Redna cena: 8,99 €

Sanjska cena: 6,00 €*

Prihranite: 2,99 € (33%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)


Vprašajte nas

Zbirka: SANJE

e-Knjiga

Obseg: 200 strani

Podrobnosti

Levijeva tkalnica svile je čarobna knjiga, v kateri se nam razpirajo tako resnični kot tudi magični prostori, na njenih straneh se srečujejo ljudje, kraji in usode, knjiga, ki z neverjetno lahkostjo kaže, od kod vse izvirajo zgodbe in pesmi …

Miljenko Jergović je izbrušen pisec različnih zvrsti in žanrov, kar je učinkovito uporabil v knjižni stvaritvi Levijeva tkalnica svile, v kateri bralcu približuje stvarno in magično sfero skozi raznovrstne forme proze in poezije. Avtor se izpostavi v vlogi pozornega opazovalca, ki se budno hrani z vtisi ob različnih dogodkih, krajih in ljudeh na vsakem koraku. S pripovedovanjem zgodb in razkrivanjem notranjih svetov posameznika v nadgrajeni strukturi  je avtor želel zabrisati mejo med fikcijo in stvarnim pisanjem. Naj beremo esej, kratko zgodbo, dnevniški zapis ali pesem, Jergović bralcu na novi dimenziji omogoči razširitev čustvenega razpona pri napajanju z občutki in sporočilnim nabojem med seboj prepletenih pripovedi.

Če je bilo delo Oče, ki je lani izšlo v slovenskem prevodu, mešanica romanesknega in esejističnega pisanja, je Levijeva tkalnica svile žanrsko še bolj raznolika, a kljub temu enovita celota. Gre za svojevrsten narativni in prozno-poetični eksperiment, katerega cilj je zgodbo povedati z novimi sredstvi, pravi Miljenko Jergović, ter zabrisati sleherno mejo med fikcijo in stvarnim pisanjem. Levijevo tkalnico svile tako sestavljajo nadvse raznovrstni deli: kratke in zelo kratke zgodbe, potopisi, mikroeseji, pesmi, zapisane sanje, dnevniški zapisi, drobci nedokončane proze, enobesedne pripovedi, romani, katerih dolžina ne presega 500 besed.

To je knjiga o vsakdanu nekega človeka ter o zgodovini in propadanju neke družbe.

Natis je gmotno podprla Javna agencija za knjigo RS. 

Odlomek

Kako ti je danes tam, kjer ni ničesar in kjer ni tebe?

Medijski odzivi

"Naše upanje so vedno neki drugi ljudje, tisti, ki so drugačni od nas, tisti, ki bi lahko bili naši prijatelji, če bi nam jih samo uspelo pobliže spoznati, če bi se naučili njihovega jezika, poslušali njihovo glasbo, prebrali njihove romane."
- Miljenko Jergović v pogovoru s Patricijo Maličev, Delo

"Teroristi so pesniške duše brez talenta." 
 - Miljenko Jergović za TV Slovenija, Odmevi

"Žanrsko raznoliko delo, ki ga je za založbo Sanje poslovenila Aleksandra Rekar, prinaša tudi precej idej za romane, ki pa jih pisatelj, kot je dejal, ne bo mogel nikoli napisati."
- Maja Kač, MMC RTV Slovenija

"Levijeva tkalnica svile je po svoje vpogled v pisateljevo delavnico, privilegiran obisk njegovega zgodbenega laboratorija, soočenje z nečim tako preprostim in velikim, kakor je magičnost zgodbe, pramoč pripovedovanja."
- Igor Bratož, Delo

"Če živiš v vsaj kolikor toliko demokratični družbi, je vse blazno zapleteno. Vsak dan se srečuješ z milijon problemi, ki jih fašizem v trenutku reši zate. In to se marsikomu zdi krasna stvar. Novodobni antifašisti po mojem mnenju vse preveč pozabljajo, kako prijeten občutek je za množico, ko si dovoli potoniti v fašizem."
- Miljenko Jergović v intervjuju z Juretom Aleksičem, Tednik Sedem

"To je njegova prva knjiga, ki ni napisana na računalnik ali pisalni stroj. Prvi rokopis torej. Prava mala beležka, v katero je zapisoval vse tisto, kar ga je prešinilo na potovanjih. Na videz nepomembne malenkosti, je rekel sam. Kar je ta pisava pustila za seboj, je spoznanje, da ni vseeno s čim pišemo."
- Dragica Korade, Večer

"Ljudje so odhajali na križarske vojne prepričani, da muslimani verujejo v napačnega boga. O istem je prepričan Donald Trump. To pomeni bodisi to, da se v zadnjih tisoč letih ni nič spremenilo na bolje ali pa da smo v zadnjih dvajsetih letih od padca Berlinskega zidu idejno grozljivo nazadovali."
- Miljenko Jergović v intervjuju s Katjo Perat, Mladina

"In kdor bi hotel obnoviti, s svojimi besedami znova povedati ta flaubertovsko okleščena besedil(c)a, bi se neodpustljivo osmešil; kar je moč z njimi storiti, je zgolj to, da jih razdvojeni in deloma tudi razdraženi bralec še enkrat prebere, da jih znova in znova prebira, docela “brezciljno”, kar tako, pač zaradi nekakšnega tantalskega užitka, uživanja."
- Tomo Vidic, Primorske novice 

"Morda je sporočilo, ki to noče biti: ustavite se, opazujte in pišite na roko. Veliko pazljivejši in budnejši bi utegnili biti. Z nevidnim penkalom in mrežo za metulje bi ohranjali plemenito in minulo."
- Jedrt Jež Furlan, Bukla

"Tkanje zgodb je plod vztrajnega uma, saj je težko določiti, katero idejo se splača izpeljati do konca, jo prenesti na papir in se ji popolnoma posvetiti. Levijeva tkalnica svile ne nudi celovite zgodbe, temveč bralcu poklanja celovit vpogled v ustvarjalni proces. Med potovanjem v zgodbe se pogosto sprašujem, zakaj je avtor želel deliti s svetom prav tisto, ki je pred mano?"
- Danaja Lorenčič, Sensa

"Zbirko od platnice do platnice prevevajo nostalgija, tragika, sanje, za katere se ne moremo odločiti, ali so resnične ali ne. Paradoksalno je, da so ravno tako nesmiselne, da bi lahko bile resnične."
- Nenad Latinović, Radio Študent

Avtor: Miljenko Jergović
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Lektura: Aleksandra Kocmut
Oblikovanje knjižnega ovitka: Jerneja Rodica
Založba: Sanje
ISBN: 9789612744069
Jezik: slovenski