Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Zbrane kratke zgodbe [e-knjiga]
15.99 EUR Zaloga: Na zalogi

Zbrane kratke zgodbe [e-knjiga]

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Ana Barič Moder

Zaloga: Na zalogi


Ko vrhunski pripovedovalec in mojster suspenza izreže vzorec resničnosti, pokopljemo anemijo trenutka … in nekoč atašeja otoških zrakoplovcev, tajnega obveščevalca ter na veke vekov tralalajsko izvirnega pisca porotimo, naj nam napolni še en kozarec.
Redna cena: 15,99 €

Sanjska cena: 9,99 €*

Prihranite: 6,00 € (38%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)


Vprašajte nas

Zbirka SANJE

Trda vezava

Obseg: 749 strani 

Format: 165 mm x 235 mm

Knjižne izkaznice

Podrobnosti

Dahlove Zbrane kratke zgodbe se točijo v bralsko koprneče bokale in nas opajajo z ugodjem, ki se ga mestoma vsaj malček sramujemo. Po napeti vrvi drseče domislice sem in tja usodno zanihajo, prekipijo in se, oh, ta sladka skrivnost življenja, tako izvrstno ugnezdijo. Madonca! Kako nenavaden občutek!

V delu pred nami poganja celota Dahlovih zgodb, začenši z neukročenim Poljubčkom, ki ga z viharjenjem kot mlade prsi napetih prigodb dopolnijo Zdaj pa ti, Babja jaga, Takšen kot ti in Še osem prečudnih zgodb.

Prevod dela je podprl Kulturni program Evropske unije (2007-2012).

Odlomek

»Dajte, dajte!« je zavpil Henri. »Začnite hoditi! Čepke odvrzite na tla in počasi stopite naprej!« Boksar je naredil korak naprej. »Ne tako hitro!« je zavpil Henri. »Kar počasi! Tako je že bolje! Kar naprej! Kar naprej! Ne ustavljajte se!« Bil je nor od razburjenja, in priznati moram, da sem se tudi sam že precej ogrel. S pogledom sem ošinil Simone. Čepela je na stolu, le nekaj metrov oddaljena od boksarja, napeta, negibna, motreč vsak njegov korak, in pomislil sem na belo podganjo samico, ki sem jo nekoč videl v kletki z orjaškim pitonom. Piton jo je nameraval požreti in podgana je to vedela; prihulila se je tik ob tla, negibna, prevzeta, ohromljena, docela očarana nad počasnim napredovanjem kače. Boksar se je približeval.

Medijski odzivi

"Magične spretnosti, ki v literaturi 20. stoletja še niso bile presežene."
- Dennis Drabelle, The Washington Post

"Dahl je pripovedovalec zgodb, kot sta bila Poe in Hawthorne, obvladuje zaplete in like, kot so jih veliki mojstri iz preteklosti, temu pa doda svojo neukročenost in posmehljiv humor."
- Los Angeles Times

"Na vznemirljivo dolge intervale se pojavljajo popolni pisci kratkih zgodb, ki znajo premešati in začiniti štiri izjemne talente: groteskno domišljijo, oko za anekdotične zmešnjave s končnim obratom, krut smisel za humor, v katerem lahko koga zabodejo ali kaj porežejo, in zgoščen, natančen način pisanja ..."
- New York Times, 1953

"... njegove kratke zgodbe so vrhunske slogovne miniaturke za odrasle. Le redki pisci kratkih zgodb dosežejo tako dovršenost forme kot Dahl. Poleg vrhunskega sloga jih začini še s pravo mero bizarnosti, ki ji doda ščep humorja. Pripovedi, ki jih bralci preprosto požirajo, ob tem pa začutijo notranje zadovoljstvo."
- Mateja Hrastar, Dobro jutro

"... veliki mojster kratkih zgodb za odrasle, v katerih postreže tudi s temnejšimi platmi človekove duše, ki jih pogosto spretno zamesi med črni humor v začetku povsem prijaznih in le malce nenavadnih premis. Na drugi strani se Dahl v svojih zgodbah včasih sprehaja tudi po robu verjetnosti ter jim dodaja še ščepec fantastičnih prvin, ki jih sklene v presenetljivih preobratih. Obsežna knjiga njegovih zbranih kratkih zgodb (večina, razen zbirke Poljubček, je prvič predstavljenih v slovenščini) prinaša vrhunski pripovedni posladek."
- Samo Rugelj, Bukla

"Bi rekla, da sem kar na začetku leta dobila letošnji literarni presežek. Za moj okus ravno prav črno in dovolj bizarno, da je duhovito in okusno. Vsekakor pa je zbirka, po vsebini in obsegu, biblija za ljubitelje kratkih zgodb. Knjiga ob kateri sem začutila veliko spoštovanje do avtorja in njegove domišljije, ter načina, kako jo ubesediti. Pohvala tudi prevajalkam."
- Mitzie, Knjižni molji, med.over.net

"... marsikateri bralec pa bo prav tu (tako kot jaz) našel svojo najljubšo zgodbo vseh časov. V nekaterih zgodbah, postavljenih v severno Afriko in Grčijo, pa se do popolnosti izriše tudi Dahlova človeška podoba, ki je še vse kaj drugega kot zgolj virtuozna in gosposko ekscentrična. Prav nasprotno: po vsej verjetnosti bo vsakdo presenečen nad globoko človečnostjo, pristnim viteštvom, čustvenim bogastvom in duhovnostjo tega elegantnega ironika."
- Lucija Stepančič, Dnevnik

Avtor: Roald Dahl
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Oblikovanje ovitka: Jerneja Rodica
Založba: Sanje
ISBN: 9789612746018
Jezik: slovenski