Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Morje [e-knjiga]
5.99 EUR Zaloga: Na zalogi

Morje [e-knjiga]

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Anjuša Belehar

Zaloga: Na zalogi

Prvenec izjemne češke pisateljice, ki je z inovativnostjo in dih jemajočo pisateljsko zrelostjo razburkala češko književno gladino. 

Redna cena: 5,99 €

Sanjska cena: 1,00 €*

Prihranite: 4,99 € (83%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)


Vprašajte nas

Datum izdaje: 20. 08. 2012

Zbirka: ROMAN SANJE

e-Knjiga


Izkaznica knjige
Podrobnosti

Prvenec izjemne češke pisateljice, ki je z inovativnostjo in dih jemajočo pisateljsko zrelostjo razburkala češko književno gladino. Recenzenti občudujoče prikimavajo, bralci roke širijo v objem.

V središču pripovedi se vrtinčijo življenjske zgodbe ljudi, v katerih se lahko prepoznamo tudi sami, sicer članov iste družine, ampak svetlobna leta oddaljenih drug od drugega. Njihove odtujene poti se končno pristno prekrižajo na bolj ali manj naključnem počitniškem potovanju na morje. Skozi avtoričin sočen in duhovit slog se na tem osebnostnem srečanju potopimo v presenetljivo intimno razumevanje medosebnih odnosov in spoznamo nezmožnost osrečujoče komunikacije, tudi znotraj najožje družine.

Medijski odzivi

"Petra Soukupová opisuje, kot bi opisovalo vsevedno oko, ki ne vidi le tistega, kar se dogaja, ampak ve tudi, kaj bi se lahko zgodilo. Piše sočno, duhovito, da njeno pisanje le stežka odložimo. Na trenutke se zdi, da piše neprizadeto, a to je izvrstno izpeljan trik, ki ta roman, ki brbota od morja čustev, izraženih in neizraženih, rešuje pred pastmi sentimentalnosti. Petra Sokupová opisuje odnose in usode svojih likov tako, da zlezejo bralcu globoko pod kožo – in tam ostanejo še dolgo po branju. Morje je roman, v katerega se vsekakor splača zaplavati. V njem je veliko soli."
- Tina Košir Mazi


"Soukupová s psihološkim pristopom in subtilnim cinizmom brezkompromisno zarisuje zgodbe z ostrimi in natančnimi potezami ter prav ničesar ne pušča med vrsticami. Preprosta, a intenzivna zgodba o nefunkcionalni družini, v kateri se vsak poskus približanja in komunikacije utopi v morju vsakdanjih banalnosti, pusti grenak priokus avtentičnosti.  Znižuje raven sladkorja v krvi, okrepi občutek za realnost."
- Petra Meterc


"V svojem prvencu mlada češka pisateljica spleta zgodbo okoli mreže odnosov več generacij družine, ki se je ločila in razširila, da bi se v njej posamezniki in posameznice spet lahko našli. Roman Morje je ocean neizrečenih bolečin, želja in hrepenenj, izpraznjenosti in bližine. Je vpogled v preteklost, sedanjost in prihodnost odnosov, ki zaznamujejo za večno."
- Neža Mrevlje, Planet Siol.net

"Knjiga mlade češke avtorice je živa, kot je živ film. Njen opis likov, okoliščin, napetost, ki jo vzdržuje pri bralcu, poznavanje medosebnih odnosov, psihologije ji daje verodostojnost. Mogoče od bralca, ki ni vajen branja njenega inovativnega načina pisanja (kot bi brali filmski scenarij), na začetku zahteva nekaj več moči, a je vsebina tako zanimiva, vsakdanja in resnična, da se je Petrinega sloga vredno navaditi."
- Urška Krišelj Grubar, Jana


"V družinski kroniki se ne dogaja nič »epskega«, a je v svoji tako rekoč vsakdanjosti zanimiva in privlačna, saj uspe avtorici odlično ustvariti otipljivo neprijetna, napeta ozračja, prikazati osebne stiske in veselja ter razmerja med družinskimi člani. Dodana vrednost je tudi vsevedni pripovedovalec, ki opisuje in komentira z všečno merico cinizma."
- Gaja Kos, Nedelo


"Roman Morje je zelo zabavno branje, ki nas z nepredvidljivim brstenjem zgodbe popelje za zidove več generacij družine srednjega sloja s poudarkom na ženskih likih, njihovem čustvovanju, medsebojni komunikaciji, hrepenenju in nemoči. Bralec se ves čas zaveda, kako malo bi bilo potrebno, da bi dosegle srečo, a je nemočen vpričo njihove usode. Avtorica nam niti ne pusti, da bi se predolgo zadrževali pri posameznih prigodah, saj je tok pripovedi izjemno dinamičen. Roman nam izpuhti med prsti, še preden bi ga nam uspelo odložiti."
- Andrej Predin, Nedeljske novice


"Če pričakuješ roman o romantičnem šumenju valov, sončnih zahodih in poletni idili, žal, ni takšne vrste. Morje je na trenutke težka in boleča pripoved o osamljenosti in medsebojnem nerazumevanju članov neke družine, o neizrečenih čustvih in bolečini odraščajočih deklet, ki svoj prostor pod soncem šele iščejo."
- Nika Susman, Plus

"Sproščujoče poletno branje, ki sproži razburkano valovanje čustev."
- Danaja Lorenčič, Sensa

Avtor: Petra Soukupová
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Lektura: Darinka Lamut
Oblikovanje knjižnega ovitka: Petra Preželj
Prelom: Maja čuk
Založba: Sanje
ISBN: 9789612743505
Jezik: slovenski
Datum izida: 20. avg. 2012