Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Sabo je obstal [e-knjiga]
7.99 EUR Zaloga: Na zalogi

Sabo je obstal [e-knjiga]

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Dijana Matkovič

Zaloga: Na zalogi

Sabo je obstal je pretresljiv, intimen sodobni roman, spisan v enem dahu, žalostinka v poetičnem slogu. Pripovedovalec se sooča s smrtjo ljubljene osebe in kakor Orfej Evridiki sledi svoji ljubezni v globine žalosti, osamljenosti in bolečine.


Redna cena: 7,99 €

Sanjska cena: 4,99 €*

Prihranite: 3,00 € (38%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)


Vprašajte nas

Datum izdaje: 01. 10. 2019

Zbirka: SANJE roman
e-knjiga
Obseg: 112 strani

Podrobnosti

Napisal je ljubezensko pismo, ga preganil, skril v stekleničko besed in vrgel v morje, ki je knjiga. Bo doseglo ljubljeno A.?
Tišina.
Mar jezik poezije neha obstajati, ko umre muza?
Obstal je. Obstal pod slapom padajočih zvezd ...

Sabo je obstal je pretresljiv, intimen sodobni roman, spisan v enem dahu, žalostinka v prelepem poetičnem slogu. Pripovedovalec se sooča s smrtjo ljubljene osebe in kakor Orfej Evridiki sledi svoji ljubezni v globine žalosti, osamljenosti in bolečine.

Roman je prejel nagrado Biljane Jovanović ter bil v ožjem izboru za nagrado NIN.

 

Odlomek

Vem, da ji je odleglo, da, prav tako mi je rekla, prav s temi besedami, odleglo mi je, ko sva se iz Budimpešte preselila v Firence. Vem, da je bil njen najljubši slikar, zaradi barv, Beato Angelico. Vem, da sem spoznal radost. Vem, da je bil obmorski bor (pino marittimo) njeno drevo, ob sončnih zahodih je hodila na vrt in jih opazovala, njihovo rdečo krošnjo v zahajajočem soncu. Vem, da mi je nekoč iz Bostona prinesla knjigi Praise in Time and Materials. Vem, da mi je rekla: Uničil si mi življenje. Jaz sem kriva, dopustila sem, da mi uničiš življenje. Potem pa: Oprosti, samo preveč te imam rada. Vem, da je na vsaka dva, tri mesece hodila v Muzej San Marco, trikrat na leto pa v Uffizi. To dolgujem sama sebi, tako je govorila. Vem, da sem jo potem vprašal: Zakaj pa nisi šla, zakaj ne greš zdaj, in da mi je odgovorila: Ne morem, ker te imam rada. Vem, da mi je z otožnostjo pripovedovala o svojih osamljenih sprehodih ali sprehodih v družbi, po dežju, snegu ali v sončnem vremenu, vzdolž Aleje do izvira Bosne in nazaj. Vem, da mi je samo površno omenjala svoje nekdanje moške, svoje zaljubljenosti. Vem, da nisem hotel vedeti več od tega in da mi je zato zdaj žal. (...) raziskovanje in na koncu je bila srečna, ker me je poslušala. Vem, da je na podlagi svojih pesmi posnela dva poetična videa in da je pričela snemati tudi tretjega, v katerem naj bi bili zabeleženi vrhovi cipres v vetru, ampak ga ni končala. Vem, da je bila pri vsem, kar je delala, do konca disciplinirana in po vojaško vztrajna. Govorila mi je, da ji je oče večkrat povedal, da mora vedno misliti na to, zakaj Nemci zmagujejo v nogometu, saj igrajo disciplinirano in vztrajno. Vem, da je prevajala Ginsberga, za svoje zadovoljstvo, kakor je govorila, saj je to absolutno svobodna poezija. Vem, da se je rada in z užitkom peljala z avtom, pri čemer ni bilo pomembno, ali po mestnih ulicah ali panonski ravnini ali toskanskih gozdovih. Vem, da se je hotela vrniti v Novi Sad, prej ali slej. Vem, da se je manj bala kot jaz, ali pa je znala svoj strah samo bolje zakamuflirati? Vem, da mi je rekla: Blagor tebi, ti boš živel. Vem, da sem bil ob pamet. Jaz, izdajalec. In aeternum. Vem, da mi je rekla: Ne pozabi me. Zdaj vem, da je vedela, da umira. Rekla mi je: Miki, jaz umiram. Trikrat. V agoniji. Vem, da sem bil ob pamet. Nemogoče, da je to resnica. Vem, da zdaj nisem prepričan, ali sem ji tedaj rekel, da jo ljubim. Pa kaj sem ji rekel? Kaj? Vem, da sem obupan. Na veke vekov. Jaz, izdajalec.

Medijski odzivi

"Ko se spoprijemamo z izgubo, nam drugega kot to, da smo iskreni, niti ne preostane."
- Oto Horvat v intervjuju z Laro Paukovič, Mladina

"Presunljivo lepa hvalnica življenju, ki je prehitro minilo."
- Nika Vistoropski, Ona

"To ni roman o smrti, pač pa roman o njenih živih posledicah. Je tudi najlepši roman moje generacije, kar jih poznam."
– Miljenko Jergović, jergovic.com

– Pogovor o romanu s prevajalko Dijano Matković v oddaji Sobotno branje na Radiu Prvem

"Pomembno mi je bilo, da zaključim to zgodbo in začnem neko novo."
- Oto Horvat v pogovoru s Tadejem Košmrljem, Val 202

"Gre za enega redkih ljubezenskih romanov s področja nekdanje Jugoslavije, kjer tema ljubezni v literaturi ne kotira najbolje – morda zato, ker malo komu uspe, kar je Horvatu: dvigniti (tragični) ljubezenski odnos nad klišeje, stereotipe ter nad hitro iskanje utehe v nostalgiji, ki pogosto ni drugega kot odveza od stvarnosti sedanjega trenutka."
– Dijana Matković, Airbeletrina

"Roman, za katerega je Horvat prejel nagrado Biljane Jovanović in nagrado Mirka Kovača ter bil v finalu za Ninovo nagrado 2014, je pravo branje za te dni, za razmišljanje o vseh, ki so odšli, in predvsem o tistih, ki s(m)o ostali."
– Zvezdana Bercko, Večer

"Napisal je ljubezensko pismo, ga preganil, skril v stekleničko besed in vrgel v morje, ki je knjiga. Da bo doseglo ljubljeno A., je hrepeneč mislil. A naslovničina duša ne stanuje več na nekdanjem naslovu. Kaj bi z ljubezenskim pismom, ko je že vse odigrano, ko je sojenica Atropa že hlastno prerezala nit življenja? Strtega srca se je ozrl po odgovoru, ki naj ga nakloni hladni slap padajoče zvezdnate svetlobe. Vse nemo. In vendar: mar jezik poezije neha obstajati, ko umre muza? Le še obstal je, Sabo je obstal ..."
– Andreja Udovč, urednica

"Kako pisati o bolečini, ki je ni moč opisati? Zato pa imamo pesnike, je moj odgovor na zgornje vprašanje. Neizrekljivo prelijejo v vsem razumljiv sporočilni kod, od nekje pričarajo ganljivo lepoto, in njihova lastna brezdanja bolečina vzbrsti v zgodbo."
– Karmen Kogoj Ogris, Skozi oči bralke

 

Avtor: Oto Horvat
Urednik: Rok Zavrtanik
Soustvarjalci: Lektura: Darinka Lamut
Oblikovanje naslovnice in prelom: Tajda Pavletič
Besedilo na naslovnici: Andreja Udovč
Založba: Sanje
ISBN: 9789612740931
Jezik: slovenski
Datum izida: 1. okt. 2019