Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Samec [e-knjiga]
7.99 EUR Zaloga: Na zalogi

Samec [e-knjiga]

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Alenka Ropret

Zaloga: Na zalogi

Kontroverzen literarni izdelek, ki se je leta 2009 preselil na filmska platna (navdušila sta Colin Firth in Julianne Moore).

Redna cena: 7,99 €

Sanjska cena: 2,00 €*

Prihranite: 5,99 € (75%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)


Vprašajte nas

Datum izdaje: 20. 08. 2012

Zbirka: ROMAN SANJE
e-Knjiga

Izkaznica knjige

Podrobnosti

Isherwoodov absolutni vrhunec! Briljantno pričevanje, šokantno iskreno tipanje po tkanini življenja. Kontroverzen literarni izdelek, ki se je leta 2009 preselil na filmska platna (navdušila sta Colin Firth in Julianne Moore).

Isherwoodovo klasično delo, ki nas popelje v šestdeseta leta v Južni Kaliforniji, portretira povprečen dan univerzitetnega profesorja Georgea, ki poskuša rekonstruirati in spet sestaviti življenje po smrti svojega partnerja. Silovito plimovanje prvinskih čustev skozi mojstrsko pripoved zariše obravnavanje drugačnosti, tujstva in osamljenosti.

Christopher Isherwood (1904‒1986), nekoč študent zgodovine in medicine v Cambridgeu in Londonu, leta 1929 odrine od doma in se nenaključno znajde v Berlinu (življenjski sok, ki ga tam prelije, vgnete v dva poznejša romana); popotniškemu nemiru, ki ga ponese po Evropi in delu Azije, sledi emigracija v Združene države Amerike. Naturalizirani državljan se v Kaliforniji srečuje z znamenitniki, kot so Aldous Huxley, Bertrand Russell, Ray Bradbury, Truman Capote … Nezaslišane radovednost, načitanost in karizmo vseskozi oplaja z na moč zmogljivo literarno silo. Leta 1964 objavi roman Samec (A Single Man), ki je (po mnenju mnogih) njegovo najbolj izbrušeno pripovedno delo.

Samec v oddaji Knjiga mene briga, v kateri je Dražen Dragojevič gostil sociologa Romana Kuharja in kustosa Igorja Španjola.

Medijski odzivi

"Dokaz o Isherwoodovi nezmanjšani romanopisni briljanci."
- Anthony Burgess

"Docela veličastna, neznansko pomembna, genialna knjiga."
- Stephen Spender

"Najbolj znani roman ameriškega pisatelja Christopherja Isherwooda iz leta 1964 portretira povprečen dan univerzitetnega profesorja Georgea, ki skuša rekonstruirati in spet sestaviti življenje po smrti svojega ljubimca. /.../ Roman je bil ob pozitivnem odzivu pred tremi leti tudi prelit v film, vlogo Georgea je mojstrsko odigral oskarjevec Colin Firth, ob njem pa je stala tudi Julianne Moore. Vrhunska literatura z angažirano noto."
- Samo Rugelj, Bukla

"Roman Samec povezuje navaden dan homoseksualnega moškega z univerzalno stisko človeka, ki se mora po smrti ljubljene osebe spet postaviti na noge."

- Barbara Gradič Oset, Planet Siol.net

"Isherwoodov roman /.../ velja za klasiko gejevskega romanopisja 20. stoletja, ki ga je ob izidu pričakalo mnogo zgroženih kritikov, ki niso mogli verjeti, da si avtor dovoli o homoseksualnosti pisati na tako neobremenjen način. Pisalo se je namreč leto 1964."

- Andrej Zavrl, Narobe

"Knjiga se namreč odvije zgolj v enem dnevu, kjer človek pogleda v prepad neskončnega vrelca sedanjosti, ki jo vedno znova zavrača. Preteklost da, sedanjost ne, kot si vseskozi prigovarja. Prihodnost pa sploh ne obstaja. A že en samcat dan je lahko dovolj, da začneš verjeti, da je to prvi dan začetka tvojega življenja."

- Dani Mežan, total(no)subjektivni

Avtor: Christopher Isherwood
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Lektura: Darinka Lamut
Oblikovanje knjižnega ovitka: Petra Preželj
Založba: Sanje
ISBN: 9789612742379
Jezik: slovenski
Datum izida: 20. avg. 2012