Brezplačna dostavaBrezplačna dostava nad 35 €.
Sanjsko pismo
Vila Amalia
6.99 EUR Zaloga: Na zalogi

Vila Amalia

Avtor: | Založnik: Sanje

Prevod: Varja Balžalorsky

Zaloga: Na zalogi

Drobne kaplje romana Vila Amalia izdolbejo brez sleherne spokojnosti mirno skladateljico srednjih let, ki živi skoraj nevidno življenje, obdana s tremi klavirji. Zgodi se, da mora zapustiti moškega, in gole brestove veje, in sebe, in način, kako živeti svojo strast ... Pripne se na jezičasti kos zemlje in ozko, dolgo vilo. Odtlej je ženska, ki se do obisti predaja lakoti, spevu, hoji, strasti, plavanju, usodi.

Redna cena: 6,99 €

Sanjska cena: 5,94 €*

Prihranite: 1,05 € (15%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)


Vprašajte nas

Datum izdaje: 31. 01. 2013

Zbirka: ROMAN SANJE
e-Knjiga

Izkaznica knjige


Podrobnosti

Roman spominja na kompozicijo fuge, zaobjema poglavitne teme posameznikovega prevpraševanja identitete in iskanja onstran ozkih meja, ki si jih zarišemo v vsakdanu. V iskanju sebe v svobodi pa se v prostoru neapeljskega zaliva v njenem novem življenju, ožarjenem z mediteransko in notranjo svetlobo, spletejo nove ljubezenske, prijateljske, materinske vezi. Vendar je to zgodba odhodov, rezov, ločitev in smrti. Izbrisana preteklost junakinjo spet najde, ampak naleti na preobraženo, novo osebo. Bolečina, ki jo nosi življenje, raste s to žensko, ta jo pretvarja v umetnost, vse do konca v samoti.

Pretresljiv roman mojstrskega pisanja preberemo na dušek, k čemur pripomorejo: pretanjena kompozicija v štirih delih z zanimivim prepletom pripovednih glasov in gledišč ter bogatim metaforičnim podstatjem, izčiščenost eliptičnega, mestoma pesniškega sloga, izjemnost psihološke karakterizacije in prodornega mišljenja, ki ne govori le zgodbe zaradi zgodbe, čeprav je roman mogoče brati tudi na manj zavezujoč način.

Leta 2009 je romaneskna pripoved oživela na filmskem platnu (očarala je Isabelle Huppert).


Prevod dela je podprl Kulturni program Evropske unije (2007‒2013).

Odlomek

Kajti življenje med ženskami in moškimi je večen vihar.
Zrak med njihovimi obrazi je gostejši - bolj sovražen, bolj bliskovit - kot med drevesi ali med kamni.
Včasih, zelo poredkoma, v lepih izjemah, zares udari strela, zares ubije. To je ljubezen.
Ta ženska, ta moški.
Padeta vznak. Padeta na hrbet.

Medijski odzivi

V tem romanu se osebe srečujejo s tragičnim koncem in bralca pretresejo, ker jih ne pričakuje, boleče pa zaznamujejo nadaljnjo usodo glavne junakinje. In njeno skladanje, ki je intenzivnejše v času, ko je bolečina najostrejša. Roman, ki bo bučal v vas še dolgo po tem, ko ga boste odložili.
- Urška Krišelj Grubar, Jana

Pascal Quignard mi je dal tokrat spet tisti poseben užitek branja, ki se ga spominjam iz dotika z njegovim prvim romanom, ki me je osupnil. Je glasbenik, njegovi stavki se berejo v elipsah, kratka poglavja se izmenjujejo z drugimi, dialoge zamenjuje tišina. Če bi iskal njegove literarne prednike, bi se spomnil Marguerite Yourcenard in vsem zaželel privilegiran užitek branja njegovih sugestivnih mojstrstev.
- Robert Waltl

Pred bralcem po drobcih vznika nenavadno, samosvoje življenje umetnice Ann Hidden, v katerem se strast vselej meša z bolečino. Na koncu se omenjeni drobci sestavijo v čustveno intenzivno pripoved, ki se, čeprav sama po sebi ni lahkotna – prej nasprotno – vendarle lahkotno bere.

- Gaja Kos, Nedelo

Vila Amalia je zrel roman zrelega književnika in njegova romantika je formalna romantika. Kaj bo oblekla, kaj bo pojedla, kako ga je zapustila, kako si je postrigla lase in kako je poljubljala prijateljico ... smešno, kaj vse si privošči gospod Quignard in kako dobro mu to uspe.

- Andreja Rauch, Radio Študent

Asketski slog poetske pripovedi.

- Samo Rugelj, Bukla

Pretresljiv roman mojstrskega pisanja preberemo na dušek, romaneskna pripoved pa je leta 2009 oživela na filmskem platnu z Isabelle Huppert v glavni vlogi.

- Finance Weekend

Vila Amalia je knjiga, s katero lahko potuješ naprej. Začutila sem veliko podobnosti s protagonistko – ko se v življenju znajdeš na prelomu, moraš narediti nekaj zase, saj tega ne bo nihče naredil zate. Za to je treba veliko poguma.

- Nada Vodušek na novinarski konferenci

Seveda je tudi stil prav quignardovsko izklesan, poznavalsko in obrtniško se tke okoli ničesar, ustvarja vtis skrivnostnosti, za katero težko rečemo, ali je rahlo izumetničeno čipkanje ali avtentično popisovanje žalosti onkraj sanj.

- Matej Bogataj, Mladina

Avtor: Pascal Quignard
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Lektura: Aleksandra Kocmut
Oblikovanje knjižnega ovitka: Petra Preželj
Prelom: Maja čuk
Založba: Sanje
ISBN: 9789612743512
Jezik: slovenski
Datum izida: 31. jan. 2013