Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Nocoj bom ubil Chomskega [e-knjiga]
7.99 EUR Zaloga: Na zalogi

Nocoj bom ubil Chomskega [e-knjiga]

Avtor: | Založnik: Sanje

Zaloga: Na zalogi

Roman tržaškega pisatelja Dušana Jelinčiča Nocoj bom ubil Chomskega žanrsko nadgradi razvojni, pustolovski, pa tudi ljubezenski in socialni roman ter mestoma spominja na kriminalko.

Redna cena: 7,99 €

Sanjska cena: 1,00 €*

Prihranite: 6,99 € (87%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)


Vprašajte nas

Zbirka: KIOSK

e-Knjiga

Obseg: 288 strani

Izkaznica knjige

Podrobnosti

Roman tržaškega pisatelja Dušana Jelinčiča Nocoj bom ubil Chomskega žanrsko nadgradi razvojni, pustolovski, pa tudi ljubezenski in socialni roman ter mestoma spominja na kriminalko.

Zgledni študent medicine sredi študija zapade v globoko eksistencialno krizo, ker se mu zdi študijski napor tako neznaten v primerjavi s širino sveta in vsega tistega, kar je mogoče v njem ustvariti. Zato se po pravkar opravljenem ključnem izpitu iz anatomije odloči oditi v tujsko legijo, dasiravno ve, da utegne storiti usodno napako. Tako se znajde sredi državljanske vojne v afriški državi Sierra Leone, najprej na eni, potem pa na drugi strani, in doživi nezamisljive grozote. Naposled odpotuje proti Senegalu, kjer ga pričaka skrivnostna naloga, ki ga kot vznemirjujoča neznanka, ki občasno prehaja v absolutno moro, nevidno spremlja na njegovi novi poti, ki ga zanese v misijon belih bratov na jugu države. A usoda, temna naloga, ki metaforično predstavlja težo bivanja pred usodnimi izbirami, je neprestano na preži in grozi, da bo uničila tisto, kar je pravkar nenadejano našel in kar mu kaže smer iz poti iskanja v pot ustvarjanja: prepovedano ljubezen …

Odlomek

Ko so se naposled ustavili na obrobju mesteca Koidu, je bila napetost tako otipljiva, da je zrak valoval, kot bi v bližini gorelo. Oficirji so bili živčni, vodja celotne misije, stotnik Swan, pa se je neznansko potil in dajal tako odrezave ukaze, kot bi hotel prepričati predvsem sebe, da ima jasno v glavi vsako nadaljnjo potezo. Na hitro so natovorili zaboje z mitraljezi in naboji, med enim rezkim ukazom in drugim pa je poslušal poročila nižjih podoficirjev ter domačinov, ki so prihiteli s kalašnikovi v rokah. Denis je razumel, da so uporniki najeli veliko število izurjenih plačancev in napadli nekaj ključnih objektov redne vojske ter jih nekaj uničili, druge izropali, tretje pa zasedli. Stanje je bilo zelo nejasno, naposled pa je Swan ukazal koloni, naj nadaljuje pot proti vzhodu, potem pa na sever, kjer se začenja velika planota in kjer naj bi bile zavezniške čete Ecomoga, ki so prišle iz Gvineje. A ni vedel točno, kje se nahajajo, saj se hitro premikajo, razvidno pa je bilo, da ima Swan nek vse bolj izoblikovan načrt.

Medijski odzivi

Intervju z Dušanom Jelinčičem v Sobotni prilogi Dela (Patricija Maličev)

"Na univerzah je bil Chomsky to, kar je bil Che Guevara v kubanski in v bolivijski gverili s puško v roki."
- Dušan Jelinčič v pogovoru z Robijem Šabcem za Primorske novice

"Delo, ki je žanrsko zelo različno, od pustolovskega, ljubezenskega in socialnega romana pa vse do kriminalke, je izhajalo v podlistkih tednika Večer. Postavljeno je v čas, ko je Noam Chomsky veljal za »svetel mit«, osrednji junak je študent medicine, ki se v času globoke eksistencialne krize odloči za tujsko legijo."
Primorski dnevnik

"Nocoj bom ubil Chomskega, pustolovska in napeta zgodba študenta Denisa, ki sredi uspešnega študija medicine zaradi ljubezenskega razočaranja in eksistencialne krize sklene spremeniti življenje in odide v tujsko legijo. Kot da za napet roman ni dovolj že smrtna nevarnost v tem poklicu, je glavni junak pahnjen še v nevarno afriško pustolovščino, ki se nenadejano začini z močnim erotičnim doživetjem."
- M. R., Slovenske novice

"Jelinčičev roman pa ni le intimna zgodba »razvajenega« zahodnjaškega mulca, ki išče izzive, ali vojaška pustolovska dogodivščina za tiste z dobrim želodcem, temveč tudi ostra družbena kritika zahodnjaške politike, ki zaradi kopičenja bogastva in trgovanja s tujimi naravnimi dobrinami izkorišča zaupanje revnega afriškega ljudstva in za uresničevanje lastnih despotskih interesov nenehno vzdržuje vojno stanje."
- Tanja Petrič, Bukla

"Po avtorjevem mnenju je Nocoj bom ubil Chomskega vsebinsko najbogatejša knjiga, saj govori o Che Guevari, Nelsonu Mandeli, ljubezni itd."
- Metka Šinigoj, Novi glas

"V kolikor Chomsky v svojih teoretskih spisih zahteva človeka akcije, pa delo Nocoj bom ubil Chomskega zahteva predvsem vseskozi angažiranega bralca, in to od samega začetka pa vse do (srečnega) konca."
- Robi Šabec, Primorski dnevnik

"Roman Tržačana Dušana Jelinčiča Nocoj bom ubil Chomskega je postavljen v oddaljene eksotične pokrajine, da bi spregovoril o moralnih dilemah današnjega posameznika."
- Matej Bogataj, Radio Slovenija (S knjižnega trga)

"Jelinčič spretno suče pero v žanru političnega kriminala in osebnih stisk, zato knjiga s svojimi različnimi fasetami privabi široko paleto bralskih okusov."
Primorci beremo

Avtor: Dušan Jelinčič
Urednik: Tjaša Koprivec Vuga
Soustvarjalci: Lektura: Magda Lojk
Oblikovanje knjižnega ovitka: Boštjan Pavletič
Prelom: Nina Ušaj
Založba: Sanje
ISBN: 9789612742959
Jezik: slovenski