Sanjsko pismo
Emzin: Mediteran
8.3501 EUR Zaloga: Ni na zalogi

Emzin: Mediteran

Založnik: emzin

Redna cena: 8,35 €

Sanjska cena: 3,00 €*

Prihranite: 5,35 € (64%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Vprašajte nas

Datum izdaje: 07. 11. 2012

Podrobnosti

Emzin: MediteranLetnik: XXII, številka: 1-2, junij 2012

Specifične kulturne, arhitekturne in podnebne karakteristike, značilno rastlinstvo, kulinarika, temperament, pa tudi lagodnost v slogu dolce far niente so podobe, ki jih v nas vzbuja Mediteran. V dolgih stoletjih je pester geografski in kulturni, z morjem neločljivo povezan prostor kljub verski, jezikovni ali družbeni raznovrstnosti postopoma postal poenoteno območje na presečišču Evrope, Afrike in Azije. Notranja povezanost temelji zlasti na bogati pestrosti tradicionalnih in modernih oblik bivanja ter različnega kulturnega življenja, povezanega z njimi.

 

Tesna povezanost sredozemskih dežel se tako v vsakdanjem življenju zrcali v izraziti hibridnosti Mediterana, saj so zanj značilni procesi mešanja in križanja različnih kultur, kar se danes kaže v sami večkulturnosti, sinkretičnih verskih praksah, v pestri sredozemski glasbi in kulinariki ter v bogati literarni, arhitekturni in umetniški produkciji tega območja.

 

Ljudje s Severa pogosto enačijo Sredozemlje z Jugom. Nekaj jih vleče k njemu tudi tedaj, ko ostajajo zvesti drugim morjem. Morda je to "vera v Jug", o kateri je govoril nesrečni filozof. Sredozemstvo se ne nasledi, temveč se doseže. Je odlika, ne prednost. Ni le preteklost ali izročilo, zgodovina ali dediščina, spomin ali pripadnost. Sredozemlje je tudi usoda.

 

Predrag Matvejević: Mediteranski brevir (odlomek)

Založba: emzin
Jezik: slovenski
Datum izdaje: 7. nov. 2012