Sanjsko pismo
Emzin: Podoba in prevara
8.3501 EUR Zaloga: Na zalogi

Emzin: Podoba in prevara

Založnik: emzin

Redna cena: 8,35 €

Sanjska cena: 3,00 €*

Prihranite: 5,35 € (64%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Vprašajte nas

Datum izdaje: 07. 11. 2009

Podrobnosti

Emzin: Podoba in prevaraLetnik: XIX, številka: 1–2, junij 2009

Razcep med videzom in resničnostjo je tesno vpleten v pojem družbe in družbenega življenja. Igre videza in resničnosti velikokrat niso vidne očesu nekritičnega opazovalca, saj ta vidi le tisto, kar mu je predstavljeno, oz. vidi, kar nekdo želi, da vidi.

Pri pripravi tokratne številke Emzina so sodelovali domači in tuji znanstveniki, raziskovalci, publicisti in umetniki, ki so kot kritični opazovalci iskali utemeljitev pojmov podobe in prevare v širšem dogajanju. Družbene manifestacije pojmov podobe in prevare ponujajo široko raziskovalno področje, ki zahteva multidisciplinaren pristop. Avtorji besedil obravnavajo številne pojme, ki jih pokriva naslovna tema, med drugimi posnemanje, prikrivanje, ponarejanje, manipulacija, simulacija, zavajanje, laž, pretvarjanje, metaforičnost, družbena mimikrija itd.

 

Trdovratno vztrajanje pri resnici je privedlo do njene deficitarnosti. Zato resnica ni več nikakršna ekskluzivnost, ker je danes 'tako zlahka dosegljiva'.

Živimo v dobi svetih gralov. Da Vincijevih kod. Filmov Michaela Moora.

In sleherno sekundo izvemo 'velike resnice'.

Tako je laž končno, kot kak smrtonosni virus, mutirala v najpopolnejšo obliko resnice, in je torej danes težko razlikovati original od ponaredka. Nihče ni več prepričan, kaj je pravi obraz resničnosti.

Mar živimo v realnostič

Ali je pač vse to fikcijač

Jordan Cvetanović, srbski pisatelj in dramatik, odlomek iz uvodnika

Založba: emzin
Jezik: slovenski
Datum izdaje: 7. nov. 2009