Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
EUtropija
19.95 EUR Zaloga: Na zalogi

EUtropija

Avtor: | Založnik: Sanje

Redna cena: 19,95 €

Sanjska cena: 18,10 €*

Prihranite: 1,85 € (9%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Knjigo podčrtava zvestoba prepričanju, da je potrebno razmišljati s svojo glavo. Avtorica je pod zgovornim naslovom zbrala svoja kritična razmišljanja, ki so jih v dobrem letu dni vzpodbudili podpisi in ratifikacije pogodb, medijska sprenevedanja in uradniške pasti, jih razjezile politične špekulacije in strankarski programi brez vsebine, jih k vztrajnosti zavezalo vprašanje demokratičnosti delovanja evropskih institucij in spoštovanja človekovih pravic.

Vprašajte nas

Datum izdaje: 06. 05. 2009

Zbirka: SANJE

Broširana vezava

Obseg: 256 strani

Format: 152 mm x 235 mm

Dvojezična knjiga
Koprodukcija med Založbo Sanje in Eleno Pečarič

Podrobnosti

Knjigo podčrtava zvestoba prepričanju, da je potrebno razmišljati s svojo glavo. Avtorica je pod zgovornim naslovom zbrala svoja kritična razmišljanja, ki so jih v dobrem letu dni (svoje zapise je postavila med januar 2008 in marec 2009) vzpodbudili podpisi in ratifikacije pogodb, medijska sprenevedanja in uradniške pasti, jih razjezile politične špekulacije in strankarski programi brez vsebine, jih k vztrajnosti zavezalo vprašanje demokratičnosti delovanja evropskih institucij in spoštovanja človekovih pravic. Sleherni zapis ostaja zvest dejstvu, da Elena Pečarič ne zna slepomišiti in si tega tudi ne želi. Raje zaupa odprtim očem in moči svojega glasu, ki v pravem trenutku opozori na nekaj, pred čimer skuša vse preveč ljudi skloniti glavo. Govori o poteh, ki so zatavale mimo svetilnikov spoštovanja in solidarnosti, in o načinih, kako ponovno najti pravo smer. Na konce povedi postavlja vprašaje: Kako to, da vse bolj neposredna povezava »politike za življenje« grozi ustvarjanju politike smrtič In neizprosne klicaje: Vzemimo demokracijo v svoje roke!

Odlomek

Utvara osvoboditve od politike in iluzija o neodvisnosti od nje nas lahko zasužnji; in to je v »sodobni« in »razviti« družbi strategija gospodarskih ter političnih elit. Praviloma se pristane na veliko bolj preprosto, varno in enostavno logiko razmišljanja, ki gre nekako tako: mi tukaj, državljani in državljanke, ter oni tam, politiki. Na nas, ki potrebujemo, in na njih, ki nas kdaj pa kdaj rabijo, izrabijo in zlorabijo. Jim bomo dovolili, dopustili, se ne bomo uprli in borili?

Medijski odzivi

"... knjiga je še dišala po tiskarni in avtorica EUtropije navdušenja ni skrivala."
- Katja Lenart, intervju za VEST

"Toda če si kritičen do Evrope, to še ne pomeni, da vanjo ne verjameš, odgovarja Elena Pečarič, filozofinja, sociologinja in predsedniška kandidatka, ki je svoje pogumne refleksije o Evropski uniji zdaj objavila tudi v knjigi. Pod naslovom EUtropija je ta teden izšla pri založbi Sanje. V pravem času. Sredi praznih televizijskih debat o volitvah v evropski parlament, kjer se (že spet) le izjemoma lotevajo pravih, zares usodnih tem o evropski prihodnosti."
- Branko Soban, Sobotna priloga Dela

"Delo, ki secira in komentira aktualno evropsko stvarnost … delo, ki spodbuja razmišljanje o naši evropskosti."
- Miroslav Akrapovič, Studio City, TV Slovenija

"... prav zato, ker noče biti zgolj objekt politike, nema igralka in nemočna žrtev, stopa v to igro in opozarja, da je demokracijo treba vzeti v svoje roke. Njena vprašanja so reakcija na splošno politično pasivnost in sprašujejo po vzrokih, zakaj smo opustili vprašanje, kakšne Evrope si želimo in zakaj si pustimo vsiljevanje idej s strani ekonomskih in političnih elit."
- Mojca Ramšak, Večer

"Četudi se večina skoraj tridesetih krajših zapisov dotika vprašanj, povezanih z evropskimi integracijami in Natom, je njihov domet veliko širši. Avtorica – sledeč žlahtnemu Foucaultovemu izročilu – aktualna družbena dogajanja namreč razume le kot eno od pojavnih oblik delovanja oblastnih mehanizmov, za katere sta značilna principa dominacije in izključevanja."
- Maša Ogrizek, Bukla

"Elena Pečarič je bila jezna, nastala je knjiga ..."
- Iva Gruden, Nedelo

Avtor: Elena Pečarič
Soustvarjalci: Predgovor: Mladen Dolar
Prevod v angleščino: Kristofer Meško Bodi
Oblikovanje: Srečo Gorenc
Založba: Sanje
ISBN: 9789616767330
Jezik: slovenski
Datum izida: 6. maj 2009