Brezplačna dostava nad 35 €
Fararjem, da pridigajo zoper dobičkarstvo Večer s profesorjem Božidarjem Debenjakom – ob izidu prevoda poslanice Martina Lutra | založba Sanje MARTIN LUTHER: FARARJEM, DA PRIDIGAJO ZOPER DOBIČKARSTVO
Fararjem, da pridigajo zoper dobičkarstvo

Fararjem, da pridigajo zoper dobičkarstvo

nezaželena poslanica
Avtor: Martin Luther Založnik: Sanje Jezik: slovenski Prevod: Božidar Debenjak

Spis očeta reformacije zoper dobičkarstvo jasno, nazorno in odločno opozori, da načela dobičkarstva rušijo temelje človečnosti in kozmičnega reda. Besedilo, nespregledljivo tudi za današnji čas, izhaja v zbirki Iskra.

9,00 € - 16,95 €
Redna cena: 9,00 € Sanjska cena: 0,00 € Prihranite: 9,00 € (100%) (* velja za člane Knjižne družine Sanje).

Vaše naročilo bo zavito kot darilo. Ko bo naročilo zapakirano, same vsebine paketa ne boste morali videti.

Izberite darilni ovoj

  • Eko zavijanje

   Eko zavijanje

   2,70 €

   70 gramski ekološki natron papir.

  • Praznično zavijanje

   Praznično zavijanje

   3,29 €

   Kakovosten darilni papir.

 • Prosimo, preverite in potrdite izbrano

  Darilno zavijanje je dodan.

  Z nakupom tega izdelka podpirate slovensko knjigo in zaupanje v moč domišljije in lepote.

  Ko se sprašujemo o izdajstvu duhovnih gibanj, se lahko preselimo petsto let nazaj, k premišljanjem očeta reformacije Martina Luthra, ki je v svojem spisu zoper dobičkarstvo jasno, nazorno in odločno opozoril, da načela dobičkarstva rušijo temelje človečnosti in kozmičnega reda. »Kdor peku vzame kruh s police, ne da bi trpel lakoto, ta je tat. Če pa to stori v stiski lačen, naredi prav. Zakaj dolžan si mu dati, in mnogo tega,« je nekdaj zapisal. Nobeno naključje ni, da je njegovo razmišljanje še danes nezaželeno in preganjano, saj zadeva v bistvo današnje problematike. V zbirki Iskra slovenskim bralcem zato predstavljamo Luthrov pomemben spis – poslanico z naslovom Fararjem, da pridigajo zoper dobičkarstvo –, ki ga je iz stare nemščine prevedel in s spremno besedo pospremil v svet profesor dr. Božidar Debenjak. 

  Poslanstvo zbirke Iskra je bralcem in bralkam na dostopen način približati žlahtna dela slovenskih in tujih ustvarjalcev – dela, ki prebujajo iskro kozmične človečnosti.

  Podrobnosti
  Datum izida 11/20/2020
  Format (mm) 110 x 160
  Obseg (št. strani) 100
  ISBN /
  Prevod Božidar Debenjak
  Urednik Rok Zavrtanik
  Zbirka ISKRA
  Založba Sanje
  Jezik slovenski

  Kdor peku vzame kruh s police, ne da bi trpel lakoto, ta je tat. Če pa to stori v stiski lačen, naredi prav. Zakaj dolžan si mu dati, in mnogo tega.


  Lakomneži pridobivajo svojo božansko čast in gospostvo nad ubogimi in potrebnimi z dobičkarjenjem, lakomnostjo, ropom in krajo. Radosti in veseli jih to, da so z denarjem bogati, drugi pa revni, da oni z denarjem gospodujejo, drugi pa jih morajo oboževati, sledijo torej svojemu očetu hudiču: tudi ta je hotel v nebesih z dobičkarjenjem in lakomnostjo dobiti Boštvo z njegovim visokim angelskim bogastvom, krasoto in veličastjem, v katerem je bil ustvarjen nad vsemi angeli; a padel je in s tem izgubil tako dobiček kot glavo in naposled je iz prav najlepše slike Boga postal najgroznejši sovražnik Boga.

  Martin Luther

  Poglej si ostala dela