Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Fimfarum
9.95 EUR Zaloga: Na zalogi

Fimfarum

Pravljice

Avtor: | Založnik: Sanje

Ilustratorji: Adriano Janežič

Prevod: Nives Vidrih

Redna cena: 9,95 €

Sanjska cena: 3,00 €*

Prihranite: 6,95 € (70%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Fimfarum je zbirka devetnajstih modernih pravljic za vse generacije, v kateri avtor aktualizira klasične pravljične motive evropskih in azijskih pravljic ter jim dodaja svoje izvirne, avtorske pravljice. Delo nadaljuje češko pravljično in humoristično tradicijo v najbolj žlahtnem pomenu in že spada v klasično zakladnico češke literature.  


Vprašajte nas

Datum izdaje: 24. 04. 2003

Zbirka: SANJE
Broširana vezava
Obseg: 238 strani
Format: 145 mm x 210 mm 

Podrobnosti

Fimfarum je zbirka devetnajstih modernih pravljic za vse generacije. Delo nadaljuje češko pravljično in humoristično tradicijo v najbolj žlahtnem pomenu in že spada v klasično zakladnico češke literature.

Avtor aktualizira klasične pravljične motive evropskih in azijskih pravljic ter jim dodaja svoje izvirne, avtorske pravljice. Fimfarum je s svojo jezikovno igrivostjo, smislom za jezikovno komiko, ironijo, duhovitostjo, zbadljivimi namigi ter prehodom k resnejšim temam izjemen podvig v češki literaturi zadnjih desetletij. S svojim pronicljivim komentarjem Werich pravljicam dodaja nove razsežnosti, hudomušno, a dobrohotno biča človeške slabosti in povzdiguje vrline, ne da bi pri tem moraliziral, vse z dobršno mero modrosti in šegavosti. Žlahten primerek češkega humorja.

Zbirka Fimfarum je bila večkrat ponatisnjena, nekatere pravljice so tudi dramatizirane, animirane ali upodobljene v filmski verziji ter tako živo navzoče v češki kulturni zavesti. Veliko priljubljenost si je avtor pridobil tudi z izbranimi pravljicami, ki jih pripoveduje sam in so posnete na gramofonski plošči.

Odlomek

Majhni se pogosto bojijo velikih, vendar je vredno razmisleka tudi to, da se zelo veliki skoraj vedno bojijo neznatnih.
Jan Werich, Palček

Na srečo niso vsi ljudje tako neumni, da bi hoteli biti za vsako ceno pametni.
Jan Werich, Tri sestre in prstan

Medijski odzivi

"Werichova jezikovna izpiljenost, smisel za komiko in sposobnost prehoda k resnejšim problemom znotraj pravljic pomenijo izjemen podvig v češki in evropski mladinski literaturi druge polovice 20. stoletja."
- Nives Vidrih

"Duhovito pripoved podpira mojstrska uporaba jezika: stopnjevanje dvoumnosti, jezikovna komika, namigi, ki smešijo - nato pa hitro zasuk k resnosti."
- Maja Črepinšek, Moj malček

Avtor: Jan Werich
Urednik: Rok Zavrtanik
Soustvarjalci: Spremno besedilo: Nives Vidrih
Oblikovanje: Polonca Strman
Založba: Sanje
ISBN: 9613687197
Jezik: slovenski
Datum izida: 24. apr. 2003