Dostava poteka nemoteno, brezplačna dostava nad 35 €
Sanjsko pismo
Fotoreporterjev obračun
5 EUR Zaloga: Na zalogi

Fotoreporterjev obračun

Avtor: | Založnik: Sanje

Redna cena: 5,00 €

Sanjska cena: 3,00 €*

Prihranite: 2,00 € (40%) (* velja za člane knjižnega kluba Sanje)

Okrajšana knjiga spominov legende slovenskega vojnega in povojnega fotoreporterstva, Edija Šelhausa.

Vprašajte nas

Datum izdaje: 23. 06. 2010

Zbirka: SANJE 

Trda vezava

Obseg: 160 strani

Format: 235 mm x 165 mm

 

Podrobnosti

Edi Šelhaus je legenda slovenskega vojnega in povojnega fotoreporterstva.

Fotoreporterjevem obračunu, okrajšani knjigi spominov, zakaj devetdeset predihanih pomladi je rodilo mnogo odtisov, prav zanesljivo preveč, da bi jih bilo moč strniti na enem mestu, se z milino in dobrohotnostjo dotakne svojih kolegov, v spomin prikliče srečanja ameriških letalcev in njihovih rešiteljev na slovenskih ter ameriških tleh, prečeše čas osamosvojitve in se dražestno posveti lastovkam, ki so prinesle čas po upokojitvi.

Mitja Meršol je k Edijevi knjigi pripisal: »Edi je stotinke svojih pogledov obogatil tudi z besedo in poleg slike z besedo pokazal na čas, na Slovenca nekoč in danes, na upornost in narodnoosvobodilni boj in osamosvojitev Slovencev, na plemenito reševanje zavezniških padalcev … Da, v vsaki stotinki, v vsakem škljocu njegovega foto pogleda je zapisano verodostojno, nespremenljivo poglavje naše zgodovine.«

Odlomek

Tudi v tem trenutku, ko prebirate te vrstice, množica znanih in brezimnih zapisovalcev zgodovine brez oddiha spremlja in beleži dogodke na našem nemirnem svetu. Oko kamere rešuje čas pred pozabo in včasih odkriva tudi resnico. Zgodi se, da fotoreporter ohrani neponovljiv dogodek za prihodnost za ceno lastnega življenja.

Medijski odzivi

"Ta knjiga je zame ne slovo od pisanja, ampak še bom pisal ..."
- Edi Šelhaus, Vest

"Edi Šelhaus, moj dobri, cenjeni novinarski kolega in prijatelj, je ustvarjalec, ki s stotinko pogleda služi večnosti časa in spomina. Fotografija ima veliko vrednost, saj osvetljuje ne samo čas, ko je posneta, ampak se njena osvetlitev časa sveti naprej in se ponuja kot pečat prihodnjim pokolenjem. Tega vodila se je Edi vedno zavedal, in še vedno mi v spominu odzvanjajo njegove besede: »Fantje, fotografirati je treba vse, dokler je kaj filma. Fotografiramo za danes, še bolj pa za jutri."
- Mitja Meršol

"Fotoreporterjev obračun je obračun legende slovenskega fotoreporterstva Edija Šelhausa s svojimi spomini. 91-letnik se v delu ukvarja tako s svojimi kolegi, kot z vojnim in povojnim časom vse do sedanjosti."
- 24ur.com

"Pri založbi Sanje je izšla okrajšana knjiga spominov Edija Šelhausa, legende slovenskega vojnega in povojnega fotoreporterstva, z naslovom Fotoreporterjev obračun."
- siol.net

"Med listanjem Fotoreporterjevega obračuna tako nihamo med spomini in opisi doživljajev človeka, ki ga je delo fotografa zaznamovalo, pustilo v njegovem življenju neizbrisen pečat, vsem nam pa zajeten arhiv neprecenljivih fotografij, ki se danes večinoma nahajajo v Muzeju novejše zgodovine v Ljubljani."
- Žiga Šmidovnik, Slo-Foto.net

Avtor: Edi Šelhaus
Urednik: Rok Zavrtanik
Soustvarjalci: Lektura: Tina Volarič
Lektura: Darinka Lamut
Lektura: Tjaša Koprivec
Oblikovanje naslovnice: Boštjan Pavletič
Prelom: Maja čuk
Prelom: Nina Ušaj
Založba: Sanje
ISBN: 9789616767859
Jezik: slovenski
Datum izida: 23. jun. 2010