Brezplačna dostava nad 35 €
Friderik in Veronika
Friderik in Veronika

Friderik in Veronika

Zgodba Friderika Celjskega in Veronike Deseniške
Avtor: Karel Gržan Založnik: Sanje Jezik: slovenski

Ljubezenska zgodba med Friderikom in Veroniko je še toliko let kasneje živo navzoča v slovenskem kolektivnem spominu. Je romantična in skrivnostna, tragična in kljub temu polna upanja – upanja in zaupanja v ljubezen, ki je močnejša tudi od smrti. V sfero neminljive ljubezni zgodbo povzdigujejo subtilne ilustracije Severine Trošt Šprogar. 

Redna cena: 15,00 €

Vaše naročilo bo zavito kot darilo. Ko bo naročilo zapakirano, same vsebine paketa ne boste morali videti.

Izberite darilni ovoj

  • Eko zavijanje

   Eko zavijanje

   2,70 €

   70 gramski ekološki natron papir.

  • Praznično zavijanje

   Praznično zavijanje

   3,29 €

   Kakovosten darilni papir.

 • Prosimo, preverite in potrdite izbrano

  Darilno zavijanje je dodan.

  Datum izida: 08. May. 2024

  Z nakupom tega izdelka podpirate slovensko knjigo in zaupanje v moč domišljije in lepote.

  Razpoložljivost: Na zalogi
  SKU
  9789612748456

  Kar je bila za Romea in Julijo Verona, je bil za Friderika in Veroniko Jurklošter – zatočišče in kraj poslednjega počitka –, in kar je bil za Romea in Julijo pater Lorenzo, je bil za Friderika in Veroniko prior Arnold – zaščitnik in zaupnik.

  Ljubezenska zgodba med Friderikom in Veroniko je še toliko let kasneje živo navzoča v slovenskem kolektivnem spominu. Je romantična in skrivnostna, tragična in kljub temu polna upanja – upanja in zaupanja v ljubezen, ki je močnejša tudi od smrti. Redko pa je njuna zgodba osvetljena tudi z druge plati, s plati tistih, ki so jima skušali pomagati, ju skušali zaščititi pred besom grofa Hermana.

  V zgodovinski pripovedi patra Karla Gržana tako svoj glas dobi tudi prior Arnold, ki je nesrečna zaljubljenca branil, dokler je le lahko, hkrati pa pomembno vlogo odigra tudi jurkloštrski samostan, ki še danes skriva nekatere neodkrite skrivnosti tragične ljubezenske zgodbe. Te želi pater Karel Gržan razkriti v spremni besedi k svoji presunljivi pripovedi. V sfero neminljive ljubezni zgodbo povzdigujejo subtilne ilustracije Severine Trošt Šprogar. 

  Podrobnosti
  Datum izida 5/08/2024
  Format (mm) 148 x 210 mm
  Obseg (št. strani) 64
  ISBN 9789612748456
  Soavtorji

  Ilustracija Severina Trošt Šprogar

  Lektura in redakcija Manca Noč Oletič

  Zbirka SANJE
  Založba Sanje
  Jezik slovenski

  »Friderika si zaprl v stolp in Veroniko obtožuješ čarovništva, zato ker je njuna ljubezen zmedla tvoje načrte. Kriviš jo, da ti je hotela s strupom odvzeti življenje. To, kar te zastruplja, je pohlep, ki je zmedel tvoje spoznanje in te nagnil v krivične naklepe.«

  *

  »Razmišljal sem in se odločil, da Veroniko vzamem za ženo, potem bo pred Bogom in cesarjem žlahtna gospa Celjska in oče jo bo moral sprejeti.«

  Veronika je ob Friderikovih besedah vztrepetala. »Tvoja žena, pred Bogom in cesarjem, tvoja žena …« je šepetala v objemu k njegovemu srcu.

  Friderik ji je dvignil pogled in jo poljubil: »Za vedno moja žena.«

  Karel Gržan

  Karel Gržan

  Duhovnik, pisatelj, magister teologije, doktor literarnih ved in redovnik kapucinov Karel Gržan, že dolga leta prijatelj Sanj, je avtor tridesetih literarnih, strokovnih in poučnih knjig. (Knjige, ki jih je objavil pri Sanjah, na tej povezavi.) Pri 18 letih je vstopil v red bratov kapucinov, ker je verjel v izročilo svetega Frančiška in želel svoje življenje posvetiti razdajanju revnim in nemočnim. Kot duhovnik in kaplan v več župnijah na širšem Štajerskem je odgovarjal na stiske časa in ljudi, ki so vstopili v njegovo življenje. Ukvarjal se je s problematiko zasvojenosti in na Razborju pod Lisco ustanovil Don Pierinovo komuno za odvisnike in pozneje za odvisnice, prvo in edino tovrstno dekliško skupnost v Sloveniji.

  Kot doktor literarnih znanosti je Karel Gržan avtor številnih knjig, kot amaterski arheolog je odkril pomembne megalitske strukture na širšem območju Slovenije, dolga leta je predano raziskoval zgodbo o Veroniki Deseniški in Frideriku. Veliko potuje po Sloveniji in predava o medčloveških odnosih, odpuščanju in o tem, kako ljubiti človeka v njegovi resničnosti. 

  Je najvidnejši razkrinkovalec hrematizma v Sloveniji. Beseda hrematizem prihaja iz starogrščine, namesto skrbi za skupno ognjišče, skupno dobro, kar je osnovni pomen besede ekonomija, se hrematizem izrodi v kopičenje bogastva in bogatenje zgolj posameznikov, ne pa skupnosti. Gržanova razlaga, ki iz etičnih razlogov hrematizem ostro obsoja, je tako izvirna in samosvoja, da je zamikala tudi filmske ustvarjalce. Dokumentarni portret z naslovom Vstanimo, v suženjstvo zakleti! je nastal v produkciji producenta Casablanca za RTV Slovenija, scenarista sta bila Peter Povh in Zdenko Kodrič, režiser pa Boris Jurjaševič.

   

  Avtor portreta: Miran Juršič, 2023

  Poglej si ostala dela
  Karel Gržan

  Karel Gržan

  Friar Karel Gržan has an MA in theology and a PhD in literary sciences. At the age of 18, he entered the order of the Franciscan Capuchins, because he believed in the legacy of Saint Francis and wanted to dedicate his life to helping the poor and the helpless. As a priest and chaplain, he did his best to react upon the distress of his times and of the people he came across. He also dealt with the problems of drug addiction and founded Don Pierino’s commune for male and later on also for female addicts, the first and only Slovenian girl community of the kind. After his PhD in

  literary sciences, he has published numerous books. He constantly travels throughout Slovenia, lecturing on human relations, forgiveness and on how to love a human being in his or her entirety.

  Portrait: Miran Juršič, 2023

  Poglej si ostala dela
  V SOZVEZDJU...