Brezplačna dostava nad 35 €
Gospod in hruška
Gospod in hruška

Gospod in hruška

Avtor: Fran Milčinski, Suzi Bricelj Založnik: Sanje Jezik: slovenski

Pripovedka zabavno pripoveduje, kako peklensko se lahko konča na prvi pogled preprosto opravilo, ki ga nihče noče opraviti, ali kako hitro se iz muhe naredi slona. 

6,39 € - 8,00 €
Redna cena: 6,95 € Sanjska cena: 0,00 € Prihranite: 6,95 € (100%) (* velja za člane Knjižne družine Sanje).

Vaše naročilo bo zavito kot darilo. Ko bo naročilo zapakirano, same vsebine paketa ne boste morali videti.

Izberite darilni ovoj

    • Eko zavijanje

      Eko zavijanje

      2,70 €

      70 gramski ekološki natron papir.

    • Praznično zavijanje

      Praznično zavijanje

      3,29 €

      Kakovosten darilni papir.

  • Prosimo, preverite in potrdite izbrano

    Darilno zavijanje je dodan.

    Z nakupom tega izdelka podpirate slovensko knjigo in zaupanje v moč domišljije in lepote.

    Kaj vse se lahko zgodi, če je gospod prelen, da bi sam stopil na vrt po hruške, in ponje pošlje medveda? Začne se dolga in zapletena zmeda, ki se konča s prazno hišo in hruškami, zmendranimi v nič. Hja, prav bodi gospodu … za nas pa še sreča, kajti če ne bi bil tako len, kje bi bila potem ta historija, žmohtna kot medene hruške!

    Vroče je bilo, gospod je sedel pri kosilu in se v potu svojega obraza trudil z vilicami in z nožem. Ko ni mogel več, je globoko vzdihnil, naslonil se je nazaj in gledal predse. Pa mu je pogled obstal na lepih rumenih hruškah, ki so vabljivo visele zunaj na vrtu, prav pred oknom.

    »Lačen sem,« je rekel gospod. »Ali te vrste hruške poznam. Niso ne presladke ne prekisle in močno sočnate so. Dobre bi bile za žejo.«

    In gospod je poklical medveda, da natrese hrušk z drevesa in mu jih prinese. Imel je medveda v službi, da mu je ravnal čebele. Medved se je vdano priklonil in je odhacal ven na vrt.

    Ko pa pride do hruške, mu šine v glavo pomislek, ali je dolžan otresti hruško ali ne, ker je nastavljen le za čebele. Sédel je v senco in premišljeval to vprašanje.

    Gospod je sedel za mizo in je gledal in čakal, da se potrese drevo in hruške doli padejo. Hruške pa so še zmeraj mirno visele na drevesu in vabljivo se mu smejale skozi okno.

    »Ali bo kaj ali ne bo ničč« je rekel in je zaklical lovca. »Lovec! Stopi, stopi s puško za medvedom, da mi že skoraj potrese to hruško, da bodo hruške doli padale!«

    Lovec se je vzravnal, vojaški je pozdravil in je odkorakal iz sobane. Ena, dve. Ena, dve. Zunaj pa je sédel na prag, potegnil pipico iz žepa, zapalil si jo je in potem rekel: »Zdajle je opoldanski premor in počitek in je ni pravice, ki bi me silila k delu.«


    * Suzi Bricelj je prejemnica Nagrade za izvirno slovensko slikanico 2009.

    Podrobnosti
    Format (mm) 240 x 225
    Obseg (št. strani) 32
    Urednik Tjaša Koprivec Vuga
    Zbirka SANJSKA KNJIGICA
    Založba Sanje
    Jezik slovenski

    Drevesu pa ni dalo miru. Moralo je razodeti svojo modrost in je spregovorilo: »Kaj ti pravim, gospod! Sam bi šel po hruške pa bi vsega tega ne bilo.«

    Fran Milčinski

    Fran Milčinski

    Fran Milčinski je bil mladinski sodnik, humorist, satirik, mladinski pisatelj in dramatik. V značilnem satiričnem tonu je pogosto smešil slovensko malomeščanstvo in malomeščansko okolje, posmehoval se je uradništvu, političnim in kulturnim razmeram v katerih je sam rasel. Napisal je veliko umetnih pravljic, v katerih se je lotil prastarega pravljičnega motiva slovenske ljudske pesmi (Pravljice (1911), Tolovaj Mataj in druge slovenske pravljice (1917) ). Med njegova posebej znamenita dela sodijo Ptički brez gnezda ter ciklel pripovedi Butalci.

    Navdih za pisanje je pogosto dobival ob branju del svojih najljubših pisateljev (Dostojevski, Dickens, Twain). Sodi med največje slovenske literarne ustvarjalce. 

     

     

    Poglej si ostala dela

    Suzi Bricelj

    Poglej si ostala dela
    V SOZVEZDJU...